Autor Wątek: alarm Q-safe  (Przeczytany 5300 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miro100%

• Toyot Leżący
  • *
alarm Q-safe
« dnia: 02 Października 2021, 15:14:37 »
witam, kupiłem toyotę i posiadam w avensis T27 z 2014 roku alarm Q-SAFE typ 002DDS CAN4 i w instrukcji nie ma opisu jak uzbroić ręcznie alarm poprzez przycisk autoryzacji. Alarm obecnie jest chyba rozbrojony, dioda alarmu nie świeci się a przy zamykaniu i otwieraniu auta nie słychać dźwięku migają tylko kierunki. Ponadto posiadam drugi okrągły przycisk z mała diodą i przyciskiem (nr 2 na zdjęciu). Poproszę o opis czynności w celu ręcznego uzbrojenia alarmu ewentualnie dokładniejszej instrukcji obsługi alarmu oraz informacji do czego służy drugi okrągły przycisk. Link do zdjęcia poniżej

https://avensisklub.pl/download.htm?id=1165

pozdrawiam klubowiczów i proszę o pomoc

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
Odp: alarm Q-safe
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2021, 20:23:32 »
cześć,
miałem Q-SAFE zamontowany w kilku samochodach (auris, aveT27) i zawsze do obsługi alarmu służyła dioda/przycisk nr. 1.
Aby cokolwiek zrobić z alarmem potrzebna jest znajomość kodu, który każdy właściciel  ustawia sobie sam (może być też sytuacja że nadal jest ustawiona konfiguracja domyślna).
Nie pomogę z instrukcją przekazałem nowym właścicielom. 
Podjedź do najbliższego ASO i poproś o pomoc - na 90% za dziękuję pokażą jak włączyć/ wyłączyć alarm oraz przy okazji zweryfikują czy nadal jest kod domyślny - możesz też zapytać poprzedniego właściciela o kod/ instrukcję.

Offline Miro100%

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2021, 10:58:28 »
część, dzięki za odpowiedź
mam pytanie czy miałeś jakieś problemy z tym alarmem typu częste samodzielne bez powodu uruchamianie się itp. Chodzi mi głównie o postępowanie przy włączeniu alarmu bo jak jest kod standardowy to go znam a w tej małej instrukcji nie ma opisu jak włączyć i wyłączyć alarm tym przyciskiem nr 1. Poprzedni właściciel był szefem firmy i miał kierowcę z którym teraz nie ma kontaktu i nie pamięta jak się uruchamia i czy był kod zmieniany, dlatego pytam się na forum może ktoś wiem jak włączyć i wyłączyć. Jak się nie dowiem to ostatecznie zostaje ASO

POZDRAWIAM

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Października 2021, 18:58:45 »
Jedyny problem jaki miałem to przestała mia działać pastylka (antynapadowa) w jednym z samochodów i wtedy musiałem za każdym razem wprowadzać kod rozbrojenia ręcznie. Po jego wprowadzeniu samochód działał poprawnie do czasu wyłączenia silnika. Przed kolejnym uruchomieniem należało wprowadzić ponownie kod. W instrukcj była opisana procedura wyłączenia tego zabezpieczenia i wtedy działał jak prosty alarm.
Nie było potrzeby jego uzbrajania przyciskiem, robił to sam po zamknięciu samochodu.
Być może masz przestawiony alarm w tryb serwisowy w którym alarm nie działa.
Jeżeli masz zamontowane czujki obecności to możesz sprawdzić czy alarm się uzbraja.
Wystarczy ze zablokujesz samochod przy otwartych oknach z przodu i powąchasz ręka przed czujkami.
Jak zawyje to alarm się uzbraja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl