Autor Wątek: Camry - pytania / spostrzeżenia  (Przeczytany 125696 razy)

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
Camry - pytania / spostrzeżenia
« dnia: 05 Października 2021, 17:26:47 »
1) Zauważyłem, że na zimnym silniku, gdy obroty są lekko podniesione powyżej 1000 rpm czuć, jakby silnikiem rzucało pod maską, najbardziej jest to odczuwalne gdy oprę nogi o środkowy tunel i drzwi kierowcy. Trochę to dziwne. Ktoś tak miał? Zauważyłem to wyłącznie w trakcie postoju.
2) Rant klapy tylnej, jak to się dzieje, że mimo dużej odległości wydawałoby się od zderzaka odbijają się na nim ślady klapy? Trzeba będzie dawać regularnie zaprawki.
3) Ładowarka Qi chyba najgorsza z jaką miałem styczność, nie dość, że grzeje telefon to ładuje go wolno. Do tego w trakcie rozmów przez zestaw głośnomówiący przerywa ładowanie.
4) Czy da się wpłynąć na przełączanie świateł na dzienne, na desce rozdzielczej wszystko świeci jasno jakby był dzień, a mijania dalej świecą. Wjazd w tunel powoduje przygaszenie deski, światła zostają, wyjeźdzam deska świeci jaśniej i dalej nie ma przełączenia na dzienne. Jest chyba inny próg przełączenia. Da się to jakoś ustawić przez kabel?

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Camry - pytania / spostrzeżenia
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2021, 13:01:42 »
1 nic takiego nie zauważyłem
2 u mnie ~5 mm nad zderzakiem, jednakowo na obu końcach. Po dociśnięciu ręką, albo trzaśnięciu nadal klapa nie dotyka plastiku.
3 nie mam ładowarki
4 Możesz regulować czułość czujnika w ustawieniach

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2021, 20:35:42 »
1. Czasami ten silnik chodzi gorzej od tego w Hiace z 1981r. Jak widać, gaźnik Toyota lepiej ogarniała :).
2. Nie zwróciłem uwagi na ten problem.
3. Tą ładowarkę dali po to żeby dziennikarze nie narzekali. Jak komuś udało się naładować to gratuluje. Grzeje się po 15 min pracy i przestaje ładować. Tani Chiński syf.
4. Pogrzeb w ustawieniach i dostosuj do swoich potrzeb.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2021, 13:35:58 »
Nierówna praca pewnie się zdarzyła, także pewnie ten typ tak ma. Być może jakieś szybkie doładowywanie baterii. Zjawiska nie odebrałem jako problemu.
Z Samsungiem S10 problemów z ładowaniem nie zauważyłem, ale obecnie nie mam telefonu z bezprzewodowym ładowaniem.
Ze zderzakiem to jakiś dziwny problem, może jakiś filmik na YT.

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2021, 17:59:38 »
Wie ktoś może czy da się na wyświetlaczu ustawić średnie spalanie od uruchomienia w liczbie ? czy tylko jako słupek nad spalaniem od zresetowania ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2021, 18:25:52 »
Wie ktoś może czy da się na wyświetlaczu ustawić średnie spalanie od uruchomienia w liczbie ? czy tylko jako słupek nad spalaniem od zresetowania ?
Tu jest
https://www.se.pl/auto/nowosci/to-najoszczedniejszy-sedan-w-swojej-klasie-jak-jezdzic-toyota-camry-aby-spalanie-bylo-niskie-test-wideo-aa-WMBx-xXt5-xsc8.html
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2021, 18:51:18 »
no właśnie nie do końca, widać to w 1:13 na filmie
Spalanie podróż wykres 0
Spalanie średnie wykres 5.3 oraz liczba 5.3

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2021, 19:13:17 »
A nie wyświetla Ci podróżnego po wyłączeniu auta przez chwilę w podsumowaniu między zegarami?
Ja mam rav i tak jest, można też ustawić "całkowite", "od tankowania" itp.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopada 2021, 19:16:10 »
Pokazuje po wyłączeniu auta, ale oczywiście otwarcie drzwi bądź wyłączenie auta z nogą na hamulcu powoduje że od razu znika. W rav4 to wiem że można ustawić wartości liczbowe które się chce, swoją drogą też głupota bo żeby to zmienić to trzeba głęboko w menu wchodzić.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopada 2021, 20:48:17 »
Nie da sie. Mozesz sprawdzic w aplikacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2021, 22:58:07 »
Nie rozumiem zachowania wskaźnika zużycia paliwa. Piszę tak jasno, jak to tylko możliwe, więc przepraszam za łopatologię.

Krótka trasa po mieście, 22 km po tankowaniu z resetem wskaźnika zużycia paliwa. Gadżet wskazuje średnie zużycie od ostatniego resetu (albo średnią prędkość od resetu? Sprawdź w ustawieniach). Jest to któraś z rzędu, krótka podróż po tym tankowaniu. Diagram pokazuje, że średnie zużycie w czasie tej podróży (jasnoniebieski słupek na diagramie) jest większe, niż średnie zużycie od tankowania (ciemnoniebieski słupek), które wynosi 6.5 (Zdjęcie 1, czas 16:22).

Jedziemy dalej, mijają trzy minuty, nie zrobiliśmy nawet kilometra. Nadal diagram pokazuje, że średnie zużycie z tej podróży jest większe, niż średnie od tankowania, ale średnie zużycie od chwili tankowania spada z 6.5 na 6.4 (Zdjęcie 2, czas 16:25).

Jak to możliwe? Przecież, żeby średnia spadła, to nowe pomiary muszą być mniejsze, niż typowe z całej trasy od tankowania. A są większe (jasnoniebieski słupek dłuższy, niż ciemnoniebieski).

Tak przy okazji, to pochylenie osi jest jednym z typowych sposobów oszukiwania obserwatora wykresu. Przez to pochylenie, górne słupki wydają się zawsze wizualnie dłuższe. To jawne oszustwo, podstawowy błąd. Widok drogi pokazanej w perspektywie w tle jeszcze zaciemnia całą grafikę. Dwója z wizualizacji danych. No, może 3=.

LChmiel

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2021, 08:29:27 »
Jak to możliwe? Przecież, żeby średnia spadła, to nowe pomiary muszą być mniejsze, niż typowe z całej trasy od tankowania. A są większe (jasnoniebieski słupek dłuższy, niż ciemnoniebieski).
Średnia ze zbiornika jak i średnia z trasy są liczone na bieżąco. Ostatnie 3 km przejechałeś bardzo oszczędnie i średnia ze zbiornika spadła z 6,5 do 6,4. Średnia z trasy jest wyższa, ale też spadła i to odpowiednio więcej (np. z 7,2 na 6,8). Tylko że w tym drugim przypadku cyfr nie widać.

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2021, 18:42:44 »
Gdybym przejechał tak bardzo oszczędnie ostatnie kilometry, że to by zmniejszyło średnią ze zbiornika o 0.1, to wtedy jeszcze bardziej zmniejszyłoby to średnią z trasy. Średnia z trasy musiałaby być wtedy mniejsza, niż ze zbiornika. Nie da się obniżyć średniej ze zbiornika robiąc trasę z większą średnią. Pokażę przykład na liczbach, ale nie dziś.
LChmiel

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2021, 19:51:23 »
ktoś pisał o rozmazanym HUD? Dziś połączyłem się przez TECHSTREAM i jest tam opcja Projection Adjustment (Distortion), myśle, że może pomóc na rozmazany HUD.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2021, 20:59:23 »
ktoś pisał o rozmazanym HUD? Dziś połączyłem się przez TECHSTREAM i jest tam opcja Projection Adjustment (Distortion), myśle, że może pomóc na rozmazany HUD.
Tylko nie mów że ASO tego nie ogarnia… twierdzą, że pisali do Wa-wy.
Czym się łączyłeś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl