Autor Wątek: Hybryda 1.8 - tryb EV  (Przeczytany 6532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
Hybryda 1.8 - tryb EV
« dnia: 11 Października 2021, 11:19:30 »
Cześć wszystkim,
Od kilku dni (przejechane jakieś 150km) Corolla 1.8 niezbyt chętnie przechodzi w tryb EV. Często benzynowy silnik pracuje nawet przy odpuszczonym pedale gazu. Gaśnie dopiero po zatrzymaniu auta. Przy równej jeździe 60-80 km/h kręci się 1000-1200 obr/min. Wg. MyT dystans przejeżdżany w trybie EV to obecnie ok. 30%, wcześniej było to prawie 50%. Trasy, styl jazdy, warunki nie zmieniły się. Jedynie noce są teraz zimniejsze. Spalanie też wzrosło z 4.5 do 5.5l/100 km. Jak sądzicie, czym to może być spowodowane? Niższa temperatura, może wypalanie GPF? Co jakiś czas jeździ normalnie, czyli benzyniak wyłącza się po puszczeniu gazu, ale po kilku kilometrach wraca do tego odmiennego trybu jazdy. Aha, bateria jest cały czas naładowana czyli ładowanie odpada. Auto praktycznie nowe. Żadnych błędów.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hybryda 1.8 - tryb EV
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2021, 11:23:23 »
To kwestia temperatury. Jak masz klime ustawiona na fast i na wysoka tempereture to spalina się odpala często żeby nagrzać w środku. Polecam przed końcem jazdy przełączyć się na ev i parkować auto z akumulatorem rozładowany do połowy. Wtedy na starcie aku się naładuje dając obciążenie silnikowi spalinowymu dzięki czemu on szybciej się nagrzeje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2021, 11:52:49 »
To kwestia temperatury. Jak masz klime ustawiona na fast i na wysoka tempereture to spalina się odpala często żeby nagrzać w środku. Polecam przed końcem jazdy przełączyć się na ev i parkować auto z akumulatorem rozładowany do połowy. Wtedy na starcie aku się naładuje dając obciążenie silnikowi spalinowymu dzięki czemu on szybciej się nagrzeje.

Dzięki za podpowiedź. Zaczyna się mój pierwszy "zimny sezon" z hybrydą, więc jeszcze nie znam tych niuansów.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2021, 19:57:14 »
Też zależy gdzie jeździsz, jak w mieście rozpoczynasz trasę od korka to niestety, wychodzi mniej ekonomicznie.
Dużo daje przełączenie klimy na ECO, nie nagrzewa wtedy kabiny za wszelką cenę.
Najlepiej jak przez pierwsze 2km możesz 'przegonić' auto na 2000-2500 obrotów, wtedy szybciutko łapie temperaturę i dalej jest już łatwiej.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2021, 20:38:06 »
Chyba faktycznie jest to kwestia temperatury. Dzisiaj po południu było ciepło, samochód stał kilka godzin na słońcu i jechał normalnie. Tzn. ochoczo przechodził w tryb EV przy każdym odpuszczeniu pedału gazu. Natomiast wcześnie rano (było 3 stopnie) zachowywał się tak jak wcześniej pisałem. Co ciekawe chęć do jazdy na samym prądzie stracił na dobre w trakcie jazdy podmiejskiej z szybkością ok. 70 km/h. Przez miasto jeszcze czasem przechodził w tryb EV. W sumie wszystko się zgadza. Silnik mało obciążony, równa jazda, dość zimno, włączone ogrzewanie no i się wychłodził.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2021, 22:36:09 »
Moja Corolla 1,8 ma w tej chwili przejechane 400 km. Przez ten czas /13 dni/ nie zauważyłem jakiejś niechęci auta do jazdy na EV. Ale idą zimne dni i zdaję sobie sprawę, że teraz moje auto będzie znacznie częściej jeździło na benzynie. Ty trzymasz auto w garażu /ogrzewanym, nieogrzewanym/, czy pod chmurką?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2021, 07:59:11 »
Ty trzymasz auto w garażu /ogrzewanym, nieogrzewanym/, czy pod chmurką?

Pod chmurką niestety.
Za to dzisiaj rano jechał tak jak powinien. 54% trasy tryb EV na odcinku 20km 50/50 miasto i niezbyt szybka jazda podmiejska. Rano było 8 stopni. Może to jednak było wypalanie GPFa?
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Października 2021, 10:06:09 »
Ogrzewanie domu masz za darmo? Auto to też taki dom, w którym żeby było ciepło to trzeba zapłacić. W hybrydzie bilans energetyczny jest dużo lepszy niż w klasycznym aucie więc jak chcesz coś więcej od auta oprócz jazdy to trzeba za to zapłacić czyt. zużyć więcej paliwa.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Października 2021, 10:28:29 »
Może to jednak było wypalanie GPFa?

GPF-a? Chyba raczej DPF-a. Mam w związku z tym pytanie. Panowie, w Corollach 2021 jest ten DPF?? Nie chce mi się w to wierzyć. Przecież to w dieslach jest a nie w benzynie  :cry:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Października 2021, 10:31:25 »
DPF to w dieslu, tu są GPFy

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2021, 10:34:58 »
Nie chce mi się w to wierzyć. Przecież to w dieslach jest a nie w benzynie
Corolla 1.8 ma GPF od MY21. 2.0 chyba wcześniej.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Października 2021, 10:59:52 »

Aaaaa, ok. A co to jest ten GPF? To odpowiednik DPF-a w dieslu? Od kiedy to montują w Hybrydach? Nie zapycha, nie szwankuje to w czasie jazdy na krótkich odcinkach? Napisz cos więcej o tym... Zresztą ja mam wątpliwości, czy ten GPF jest w mojej Corolli 1,8, ponieważ nie ma u mnie żadnej kontrolki na kokpicie, ani w instrukcji też ani kontrolki, ani żadnej wzmianki o tym GPF. Mają to głównie silniki z wtryskiem bezpośrednim, który generuje więcej sadzy.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 11:25:42 wysłana przez fynooh »

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2021, 11:08:38 »

Aaaaa, ok. A co to jest ten GPF? To odpowiednik DPF-a w dieslu? Od kiedy to montują w Hybrydach? Nie zapycha, nie szwankuje to w czasie jazdy na krótkich odcinkach? Napisz cos więcej o tym...

GPFa w 1.8 montują trochę na siłę dopiero od tego roku, on jest potrzebny (o ile w ogóle) głównie w silnikach z bezpośrednim wtryskiem więc tutaj szansa na zapchanie jest jeszcze mniejsza niż prawie zerowa w tych z bezpośrednim.
Tutaj trochę wyjaśnione https://www.autocentrum.pl/publikacje/porady/filtr-gpf-czym-sie-rozni-od-dpf/

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2021, 11:33:17 »
GPFa w 1.8 montują trochę na siłę dopiero od tego roku

Scholera no, a ja myślałem, że tego nie ma u mnie :( no, ale kontrolki u mnie na kokpicie nie widać, więc jak będzie to się sygnalizowało, gdyby to się zapchało? Może jednak nie mam tego GPF-a?

Offline karmel

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS Hybrid
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2021, 15:19:30 »
 Chyba każda hybryda w budzie Corolli ma wtrysk pośrednio bezpośredni? Kontrolki prawie na pewno nie ma, żeby nie zwracała uwagi i żeby ludzie bez potrzeby nie jeździło molestować ASO że coś im się świeci...
Auris TS Hybrid 2018 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl