Autor Wątek: Wyciek płynu chłodzącego.(F)  (Przeczytany 8800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

shady

• Gość
Wyciek płynu chłodzącego.(F)
« dnia: 02 Lipca 2005, 19:48:07 »
Witam

Wymienono mi pare dni temu pompe wody bo mi cieklo. Dzis rano zauwazylem ze wnowu cieknie. Pojechalem do mechanika ze chyba nadal cos nie tak, ale jak na zlosc przy nim nic zlego sie nie dzialo. Wrocilem samochod postal na parkinku, silnik ostygl i znowu kapie, wyglada na to ze leci jak wystygnie. Wyciek jest z okolic pompy, jezeli popma wymieniona to skad moze leciec? moze tam jest jakas uszczelka czy cos??? teraz to wrecz kropla za kroplą :((

Pozdr.
Kuba
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2008, 15:07:49 wysłana przez Janmor »

k r z y s i e k

• Gość
Re: wyciek p³ynu ch³odz±cego.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2005, 23:18:00 »
moze pompe kiepsko dokrecił, tam jest dość duża powierzchnia styku i od wewnątrz na całej powierzchni jest kontakt z płynem chłodzącym. Jak nie przylega prawidłowo to teoretycznie może byc wyciek. Metal sie rozszerza pod wpływem ciepła i wtedy moze sie uszczelniać a na zimnym moze cieknąć. Chyba że gdzie indziej cieknie trzeba to wybadać. Jezeli z pompy, to nie ma wała, facet musi to sprawdzić i usunąć. Bedzie sie migał bo to jest sporo roboty, tyle co przy rozrzadzie. Ale najlepiej odkręć osłone od spodu i na kanale dokłądnie sprawdz.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
wyciek p³ynu ch³odz±cego.(F)
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2005, 10:38:30 »
U mnie takze cieklo z pod pompy.
Wymienilem  pompe + uszczelniacz /siemering/ i po klopocie

shady

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2005, 10:44:33 »
Cytat: dziejo

uszczelniacz czego?

Kuba

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2005, 12:37:19 »
Cytat: shady
Cytat: dziejo

uszczelniacz czego?

Kuba

siemering to jest integralną częścią pompy. Właśnie jak on puści to pompa jest do wymiany. Tu jest nowa pompa więc to nie to. Natomiast nie wiem czy pomiędzy pompą a silnikiem jest uszczelka czy na jakiś płynny uszczelniacz skręcane.
krzysiek

shady

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2005, 20:59:01 »
wlasciwie jest ten sam obiaw co przed wymiana pompy, zastanawiam sie czy ta wymiana byla zasadna w tej sytuacji.

Kuba

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2005, 22:02:14 »
wlasciwie jest ten sam obiaw co przed wymiana pompy, zastanawiam sie czy ta wymiana byla zasadna w tej sytuacji.
Kuba

Jak mechanik zdjął osłone paska to pompęwidać jak na dłoni. Wyschnięty płyn zostawia charakterystyczny biały nalot. Wręcz nie sposób tego nie zauważyć jak płyn aż kapie na ziemie. Nawet nie trzeba zdejmować pompy zeby sie o tym przekonć. Wobec tego musiał to potwierdzić mechanik przed wymianą. Masz starą pompę, powinno być widać na jej obudowie czy ciekła. Jak masz wątpliwości to albo sam staraj sie znaleść żródło wycieku albo pojedż do innego mechanika po samą diagnoze skąd cieknie, bo raczej przez forum sie tego nie dowiesz. Co do pompy to chyba już wiesz wszystko.
krzysiek

shady

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2005, 08:05:25 »
Witam

Okazalo się, że przy wymianie pompy coś tam spawali bo mieli obawy ze jest gdzies tam jakies pęknięcie przy podstawie pompy i nie za dobrze wyrownali na styku pompy. Teraz poprawili i juz nie cieknie :)

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lipca 2005, 16:31:40 »
Witam

Okazalo się, że przy wymianie pompy coś tam spawali bo mieli obawy ze jest gdzies tam jakies pęknięcie przy podstawie pompy i nie za dobrze wyrownali na styku pompy. Teraz poprawili i juz nie cieknie :)

Spawal?, :shock:  chłopie gdzie ty byłeś u kowala?. :D
krzysiek

shady

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2005, 22:21:10 »
Cytat: k r z y s i e k
Witam

krzysiek

no tak ale nie wiem dokladnie co z tego co zrozumialem to cos do czego pompe sie przykreca ale nie jestem pewnien. aa i to cos bylo aluminiowe!

topol

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lipca 2005, 08:46:23 »
Cytat: k r z y s i e k
Witam

krzysiek

no tak ale nie wiem dokladnie co z tego co zrozumialem to cos do czego pompe sie przykreca ale nie jestem pewnien. aa i to cos bylo aluminiowe!

Może napawali czyli uzupełniali ubytek?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl