Autor Wątek: Prius 3 stukanie przy zmianie z silnika elektrycznego na spalinowy  (Przeczytany 13808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline simson5

• Prawie Toyot
Prius 3 stukanie przy zmianie z silnika elektrycznego na spalinowy
« dnia: 15 Października 2021, 12:29:10 »
Cześć jak w temacie stuk i szarpnięcie pojawia się przy gwałtownym ruszaniu w momencie gdy przełącza z elektrycznego na spalinowej gdy auto już jedzie nawet powoli na elektryku przy gwałtownym wciskaniu pedału gazu stuku nie ma występuje tylko jak koła stoją w miejscu miał może ktoś taki przypadek zastanawiam się czy to nie będzie sprzęgło w zasadzie tłumik drgań który łączy silnik ze skrzynią

Offline simson5

• Prawie Toyot
Odp: Prius 3 stukanie przy zmianie z silnika elektrycznego na spalinowy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2021, 16:20:35 »
Witam problem robiła poduszka skrzyni obluzowane śruby

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2021, 20:19:41 »
Simson5 mam podobny problem dodatkowo podczas dołączania się silnika spalinowego jak również jego gaśnięcia występują tak jakby bujnięcia całym autem. Raz jest to bardziej raz mniej albo wcale nieodczuwalne. Wiem ze mam do zrobienia przednie zawieszenie bo naprawde jest posypane i zauważylem ze problem prawie zanika zupelnie jak pada deszcz i jezdze po mokrej nawierzchni. Czy Ty takze odczuwałeś u siebie taki objaw??? bo nie wiem czy bardziej obstawiac winę zawieszenia czy poduszek silnika. skrzyni. Prius plus 2013 157 tyś. wyczyszczony EGR dolot przepustnica świece nowe komp nie pokazuje błędów żadnych silnik po uruchomieniu pracuje kulturalnie, równomiernie moc spalanie w super normie.
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2021, 20:23:42 wysłana przez Piotr1972 »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2021, 16:27:43 »
Simson5 mam podobny problem dodatkowo podczas dołączania się silnika spalinowego jak również jego gaśnięcia występują tak jakby bujnięcia całym autem. Raz jest to bardziej raz mniej albo wcale nieodczuwalne. Wiem ze mam do zrobienia przednie zawieszenie bo naprawde jest posypane i zauważylem ze problem prawie zanika zupelnie jak pada deszcz i jezdze po mokrej nawierzchni. Czy Ty takze odczuwałeś u siebie taki objaw??? bo nie wiem czy bardziej obstawiac winę zawieszenia czy poduszek silnika. skrzyni. Prius plus 2013 157 tyś. wyczyszczony EGR dolot przepustnica świece nowe komp nie pokazuje błędów żadnych silnik po uruchomieniu pracuje kulturalnie, równomiernie moc spalanie w super normie.

Piotr1972 naprawiłeś już to?

Offline ra-v

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Prius+ 2013
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2022, 16:08:03 »
Hej, borykam się z czymś podobnym i też w Prius+ 2013, rozwiązałeś problem ??

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2022, 02:16:17 »
problem rozwiazany uffff, trwalo to trochę ale w koncu zrobione chetnie sie podziele bo naprawde wiem ze wiele osob szuka informacji w tym temacie na forach nie tylko Polskich. zapraszam na FB i messenger szukać Peter Skalmierski lub  Whatsapp +353 0894303340 numer Irlandzki

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2022, 10:49:33 »
Może opisz na forum co należy zrobić, jak pozbyć się tego problemu...

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2022, 09:07:56 »
Jednak widzę że rozwiązania problemu nie opiszesz.. Domyślam się że liczyć na jakieś profity..
W takim razie nie wiem co robisz na forum....

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2022, 16:12:16 »
I mnie dzisiaj dwa razy takie szarpanie dopadło.. Podejrzewam że raczej samo nie ustąpi. Ktoś coś w tym temacie rozkminił. .??  Rozumiem że kolega który rzekomo wie o co chodzi w tym temacie na forum się nie wypowie.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Marca 2022, 10:31:06 »
I mnie dzisiaj dwa razy takie szarpanie dopadło.. Podejrzewam że raczej samo nie ustąpi. Ktoś coś w tym temacie rozkminił. .??  Rozumiem że kolega który rzekomo wie o co chodzi w tym temacie na forum się nie wypowie.

zobacz sobie dokladnie poduszki silnika i skrzyni najpierw.  (nie wiem kiedy ci to puka czy szarpie )

wprowadz w tryb serisowy i zobacz czy rowno pracuje na postoju .

swiece

ten okrutny caly egr rurka kolektor ssacy zerknac w jakim stanie (chlodniczka egr) mozna samo kolanko na poczatek zdjac jak nie jest zasyfione to pewnie jest ok

ten zaworek (pvc-pcv) odpowietrzenie chyba skrzyni korbowej (pod kolektorem w bloku jest) dostep od dolu)

takie proste rzeczy na poczatek   (moze pozniej tarcza sprzegla ten tlumik drgan)

poszukaj poczytaj jest tego troche  (ogolnie to dobre i bezawaryjne auta)

ps. poza tym ze hybrydy tak troche dziwnie jezdza i sie przelaczaja (nowe sa super ale p2-p3 maja troche juz nalatane) chyba kazdy na poczatku dziwnie sie czuje po zwyklym aucie.

moze przejedz sie kilkoma innymi zobacz moze jest podobnie albo ktos twoim trzeba pokombinowac .

good luck.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2022, 10:33:30 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Marca 2022, 10:49:01 »
Tym Priusem już trochę jeżdżę. Przejechałem ok 50 tys km. Ogólnie świetne auto do miasta, gdzie w 99% czasu się poruszam. Oprócz drobnicy w zawieszeniu typu łącznik stabilizatora nic się nie dzieje. Oczywiście serwis olejowo filtrów to podstawa.
Mam przebieg oryginalny ok 210 tys, więc jak na to auto to niewiele. Świece również wymieniane.
 Szarpanie to było przez chwilę przy przechodzeniu z silnika elektrycznego na spalinowy. Trwa to dosłownie ok 2 sekund, tak jakby silnik przez moment pracował na 3 cylindrach.  Potem już jest ok. Miałem tak dwa razy. Dzisiaj postukalem kluczem w egr i wszystko wokół niego i auto jeździ bardzo płynnie i fajnie, jednak obawiam się że raczej tą metodą auta nie naprawiłem. Byc może faktycznie nazbierało się tam syfu i tym stukaniem coś chwilowo odblokowałem. Kolega miał kiedyś podobnie w swoim Priusie i po czyszczeniu egr kolektora objawy ustąpiły. Być może u mnie jest to samo. Pojeżdżę i poczekam na rozwój sytuacji.
Mam nadzieję że czyszczenie wystarczy.

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Marca 2022, 07:33:25 »
No niestety czyszczenie nie wystarczyło. Zakupiłem nawet drugi egr wraz z chłodniczka.. co prawda używany ale po bardzo małym przebiegu. Mam wrażenie że jest lepiej, ale to może moje subiektywne odczucie. Zauważyłem że częściej takie podstukiwanie, podszarpywanie zdarza się kiedy bateria jest rozładowana (dwie kreski na wyświetlaczu), chociaż nie jest to reguła. Potrafi przy przejściu na spalinowy zaszarpac też przy pełnej baterii, chociaż to zdarza się rzadziej.
A co odpowiada za przełączenie z silnika elektrycznego na spalinowy?? Jest jakiś zawór, jakieś urządzenie?? Może w tym kierunku iść..

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Marca 2022, 10:16:49 »
Mniejszy silnik elektryczny łapie koło zamachowe i kręci silnikiem spalinowym. I właśnie między tymi dwoma elementami jest tłumik drgań, coś co wygląda jak sprzęgło ale nie do końca nim jest. Zdarza się że ten element się psuje.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Jacek7210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Kwietnia 2022, 15:24:27 »
Chyba auto samo się naprawiło, bo po wymianie egr  jeszcze przez chwilę szarpanie się pojawiało, jednak sukcesywnie się zmniejszało i od ok dwóch tygodni jest ok. Żadnego szarpanie, podstukiwania. Prius jeździ tak jak powinien.
Nie wiem co miało na to wpływ..byc może poprawnie pracujący egr coś oczyścił, naprawił i przyczyną dziwnego zachowania Priusa ustala. Ważne jest ze wszystko jest ok....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl