Autor Wątek: Auto dziwnie przyspiesza  (Przeczytany 1284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Auto dziwnie przyspiesza
« dnia: 15 Października 2021, 16:10:26 »
Witam,

Jak w temacie prius 3 2015 rok, jak włączę auto i jadę na zimnym i trzymam lekko gaz, predkosc tak około 20-35 km na godzinę. To czuje jakby tak w pewnym momencie przyspieszył i rwał do przodu i jak odpuszczę gaz to wtedy to  przyspieszanie znika.

Auto po wymianie:
Oleju w silniku
Świec
Filtrów
Czyszczeniu EGR
Czyszczeniu chłodniczke egr
Czyszczeniu przepustnicy
Nowy Aku wsadzocy
Wymiana oleju w skrzyni

Objaw wyżej opisany był przed ww. czynnościami
Macie jakąś wskazówkę

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auto dziwnie przyspiesza
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2021, 23:46:37 »
Wszytko w porządku. Tak ma być.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2021, 07:10:40 »
Aha a odpowiedz jeszcze dlaczego tak się dzieje i dlaczego jest to normalne. Owszem miałem kilka automatów hydrokinetycznych a to mój pierwszy cvt dlatego mnie to zastanawia

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2021, 09:07:56 »
Bo zimny mimo że silnik spalinowy pracuje, to i tak auto jedzie na prądzie. ICE podgrzewa tylko płyn, nawet nie ładuje baterii, chociaż nie zawsze, ale to już zależy od stanu naładowania itd. I te walnięcie mocy o którym piszesz to pewnie przyjście z S1a na S1b i przejęcie napędu na koła przez silnik spalinowy. To tak w skrócie.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2021, 20:19:59 »
Bo zimny mimo że silnik spalinowy pracuje, to i tak auto jedzie na prądzie. ICE podgrzewa tylko płyn, nawet nie ładuje baterii, chociaż nie zawsze, ale to już zależy od stanu naładowania itd. I te walnięcie mocy o którym piszesz to pewnie przyjście z S1a na S1b i przejęcie napędu na koła przez silnik spalinowy. To tak w skrócie.

Dokładnie jest tak jak kolega napisał. Ogólnie to rzadko kiedy mi się tak dzieje, ale np zawsze w jednym miejscu po około 100-150 metrach jak wyjeżdżam spod pracy. Wtedy jadę tak samo tzn. Ta samą drogą i tak samo wciśniętym gazem. W innych przypadkach bardzo rzadko obserwuje zmianę przyspieszania. Muszą być po prostu spełnione specyficzne warunki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl