Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej prius 3  (Przeczytany 3582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Helmett

• Toyot Leżący
  • *
Światła do jazdy dziennej prius 3
« dnia: 15 Października 2021, 21:00:06 »
Witam.
Czy ktoś zakładał światła do jazdy dziennej w miejsce na kierunkowskazów i może poradzić jakie kupić aby padowsly w gniazda?
Kupiłem na allegro sprzedawca zapewniał że pasuja ale jednak nie mieściły się w obudowie.
Czy ktoś poradzi jaki model by pasował?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Maciej

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Światła do jazdy dziennej prius 3
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2022, 13:31:24 »
Dzień dobry!
Odgrzebuję temat.
Ja w swoim P3 2009 mam zamontowane światła DRL LED w plastikowej atrapie, między maską a zderzakiem. Poprzedni właściciel tak sobie wymyślił, a mi kojarzy się to z taksówką (nie mam nic do taksówkarzy). Chciałbym to zmienić. Szukam różnych pomysłów. Chodziły mi po głowie "żarówki" 2w1 do kierunkowskazów. Wygląda to dość dobrze, ale przepisy... Patrzyłem też na lampy z ali, które zaproponował sirkris55. I znów przepisy... Lampy "duolight" czyli DRL i przeciwmgielne to też jakieś rozwiązanie, tylko cena... 500zł to trochę sporo.
Wpadłem na pomysł zamontowania świateł w dolnej kratce zderzaka. Kratka składa się z trzech elementów i przeglądając znany portal aukcyjny wpadłem na pewien pomysł, tylko potrzebuję rady. Czy dałoby radę zamienić kratki z P3 na kratki z P2, który miał tam halogeny?? Wtedy w te okrągłe otwory byłoby można zamocować DRL z homologacją i wszystko cacy ;)
Takie kratki są w P3: https://allegro.pl/oferta/toyota-prius-03-09-atrapa-kratka-w-zderzak-prawa-7173707792
Takie kratki są w P2: https://allegro.pl/oferta/atrapa-kratka-zderzak-p-toyota-prius-ii-xw20-03-09-10243178782
A może ktoś ma w swojej okolicy P2 i P3 i mógłby porównać te kratki? Dajcie znać, czy nie przekombinowałem.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2022, 14:32:56 »
A może moduł, który robi ze świateł drogowych światła do jazdy dziennej? Włókna żarówek świateł długich świecą z 30% mocą. Miałem tak w poprzednim aucie i żadnych problemów czy to z policją czy na przeglądach. Zresztą tak miały fabrycznie auta z grupy VW.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2022, 19:19:09 »
zamow sobie ten zestaw ktory dalem powyzej wyglada to normalnie i jak oryginal.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Maciej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lutego 2022, 12:07:31 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Moduł 30% świateł drogowych (lub przeciwmgielnych) nie za bardzo do mnie przemawia. Tzn. wygląda do dość dobrze, zwłaszcza w lampach przeciwmgielnych, ale po raz kolejny kłania się prawo. O ile moduły polskich firm mają homologację, o tyle lampy w P3 już nie. Co innego VW, który mógł mieć tak fabrycznie.
Chciałbym być spokojny, gdy smutny pan policjant lub nie mniej smutny pan diagnosta zaczną wnikać. Nie wspomnę już o jakiejś stłuczce, przy której ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania.
Wiem, że trochę marudzę. W ostateczności przełożę te moje taksówkarskie LED-y gdzieś niżej - w okolicę kratki zderzaka, może nie będzie już tak mnie raziło w oczy. Ewentualnie spróbuję pojeździć po okolicznych szrotach lub zamówię z portalu aukcyjnego te zaślepki do P2.
Jak coś ulepię, podzielę się na forum.
Jeszcze raz dzięki!

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2022, 16:46:25 »
Witam wszystkich. Jako nowy, przedstawię się, Krzysiek.
Ja płaskie drl https://allegro.pl/oferta/drl-einparts-osram-led-1200lumen-lampy-dzienne-7574331269 montowałem w dolnym wlocie powietrza, na dole przy zewnętrznych końcach. Po wycięciu kawałka plastiku wchodzą idealnie pomiędzy żeberka, mocowanie przykręca się do zderzaka od dołu, po demontażu dolnych osłon. Dałbym zdjęcie, ale tutaj raczej nie można.
Aczkolwiek dalej będzie ci zalatywało taxi.
https://allegro.pl/oferta/toyota-prius-3-iii-09-11-zderzak-przod-pdc-27478-10749199328
W prawym i lewym rogu, pomiędzy pierwszym dolnym żebrem a zderzakiem, po wycięciu tego plastiku pomiędzy żebrami, do końca blendy.
Ten rozmiar drl do 20mm, mieści się tam idealnie. Homologacyjne prawidłowo, 250 mm od dołu, 600 pomiędzy 400 od zewnętrznej krawędzi, nie wyżej niż 150 cm.
Tam nawet jest zdjęcie priusa, tyle że u mnie jest nie w środkowej a w dolnej linii. Nawet kolor ten sam.
Jeśli są pytanie odnośnie montażu, to chętnie pomogę, mam trochę pojęcia o elektromechanice.
Moje są tak podłączone, że po pierwszym naciśnieciu power, można słuchać radio, a drl nie świecą, dopiero po drugim wciśnięciu power, gdy ekran zapala się na ready, to drl też się zapalają. Po włączeniu pozycji i mijania gasną. W autach z automatycznym czujnikiem zmierzchu zapominamy o istnieniu włącznika świateł.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2022, 16:59:14 wysłana przez KrzysiekEg »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl