Autor Wątek: Uderzenie i szarpnięcie  (Przeczytany 2505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Uderzenie i szarpnięcie
« dnia: 19 Października 2021, 19:07:23 »
Cześć

Mam lekki problem od tygodnia odczuwam przy równomiernym dodawaniu gazu lekkie uderzenie i szarpnięcie olej w skrzyni wymieniony 3 miesiące temu nowe świece wyczyszczony EGR przepustnica dolot

Pacjent to prius 3 2015 rok przebieg 85 tys km

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uderzenie i szarpnięcie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2021, 19:20:54 »
witam mam dokladnie taki sam problem, Prius plus 2013 przebieg 157 tys. wymienione świece, wyczyszczony uklad dolotowy wraz z EGR . przepustnica itd. (moc i spalanie w super normach komputer nic nie pokazuje), to co koledzy doradzali i jest to samo. Borykam się z problemem od dobrych może 7- miu miesiecy. Testowałem auto w różnych warunkach i wciąż to samo i do jakich wniosków doszedłem? Całkowicie przypadkowo jeżdzac codziennie tą samą drogą zacząłem sprawdzać czy ten problem występuje podczas deszczowej pogody i co? problem w może 90 procentach zanika. Wiem że mam do zrobienia przednie zawieszenie i to napewno bo sie posypało, zdaje sobie sprawę że deszcz nie naprawia problemu ale dało mi to dużo do myślenia do tego mogą dojść jeszcze poduszki silnika i skrzyni. Dodatkowo zauważyłem że problem występuje bardziej jeżeli jadę po drodze bez wzniesień jeżeli auto wjeżdza pod górę przypadłość maleje bądz znika zupełnie tak jakby masa silnika przesuwała sie do tyłu i szarpnięcia, bujnięcia czy jak to nazwać nie występują Czy może ktoś, kto posiadał tego rodzaju problem zauważył coś takiego?
« Ostatnia zmiana: 25 Października 2021, 19:28:39 wysłana przez Piotr1972 »

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Października 2021, 21:19:30 »
U mnie był problem w pierścieniu łączącym kolektor wydechowy z rura wydechową. Pierścień miał 1/3 grubość nowego. Polecam to sprawdzić. Byłem w kilku warsztatach i nikt nie wiedział co to może być. Wszyscy stawiali na uszkodzony katalizator a to był tylko pierścień zużyty. Koszt naprawy 200zl w firmie Kadex w Częstochowie, czas naprawy niecałe 2h.

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Października 2021, 00:33:44 »
Czakula, ale co pierscień na kolektorze wywoływał szarpnięcia podczas uruchamiania się silnika? :shock:

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2021, 22:22:49 »
Jutro będę sprawdzał poduszki silnika i skrzyni może któraś pada albo jest nie dokręcona i też rzucę okiem na ten pierścień, może problem zostanie rozwiązany

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2021, 22:53:27 »
Pompa gdybyś już posprawdzał wszystko proszę wrzuć post sam jestem ciekawy co było

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2021, 09:17:16 »
Siemka właśnie zrobiłem przegląd auta i wniosek jest jeden miałem walniętą świece zapłonowa na drugim cylindrze.

W lipcu zmieniałem
Olej w skrzyni
Płyn chłodniczy
Płyn hamulcowy
Czyszczenie EGR
Czyszczenie dolotu
Czyszczenie chłodniczke egr
Czyszczenie przepustnicy
Przegląd kostek plus czyszczenie styków tym kontaktem tak zwanym

Dzisiaj przegląd każdej poduszki na podnośniku i sztywne  jak koci ogon zero luzów, żadna tuleja nic a nic żadnego stuku żadnego luzu.

Ostatnio w trasie do Przemyśla miałem błąd  p0203 czyli albo cewka albo świecą albo wtrysk a jak tu też było pisane że udało a uszczelka pod głowicą wszystko sprawdzone. Kupiona nowa cewka i dalej szarpanie i stukanie.

Dziś ściągnąłem podszybie wycieraczki i dostałem się do świecy i świecą oryginalną Denso na drugim cylindrze miała przerwę 2,5 mam i to prawdopodobnie robiło robotę.
Zobaczę teraz jak auto będzie mi jeździć

Świecą wymieniona na oryginalną toyotowska Denso

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2021, 11:49:50 »
ja zmieniłem na swiece co prawda nie oryginalne Denso ale NGK dedykowane dla Toyota Prius i żadnej poprawy no ok pisz jak sprawdzisz ale wciąż mnie zastanawia jak juz pisalem ,że jak jest mokro pada deszcz problem ustepuje tak jakby elementy gumowe dostawaly wody (pecznialy) i wtedy jest ok. Poza tym jest to bardzo subiektywne odczucia moga byc podobne a problem gdzie indziej. Nie jestem mechanikiem ale zielony tez nie jestem, nie wydaje się Tobie Pompa, że gdyby to byla swieca czy cewka silnik pracowalby przez caly czas dziwnie a nie tylko w momencie uruchamiania kiedy delikatnie dodajesz gaz?
???

« Ostatnia zmiana: 30 Października 2021, 12:08:36 wysłana przez Piotr1972 »

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2021, 22:50:27 »
Przejechałem dziś 200 km po Trójmieście i okolicach i auto ładnie  odpala, gasi się bez trzęsienia budą. I od razu spalanie mi spadło z 38 galonów na 46-48 czyli około 5 litrów pali mi teraz w korkach.

Mam nadzieję że to się utrzyma i nie będzie problemów, zobaczę jeszcze w trakcie większego przebiegu kilometrów co i jak i będę zdawał relacje

Offline Piotr1972

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopada 2021, 17:20:45 »
dzieki

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudnia 2021, 14:30:31 »
Czakula, ale co pierscień na kolektorze wywoływał szarpnięcia podczas uruchamiania się silnika?
Tak, dokładnie tak było. Po naprawie zero problemów. Wcześniej nawet błędami sypało. Polecam sprawdzić wszystkie pierścienie łączące rurę wydechową.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl