Witam.
Panie i Panowie postanowiłem podzielić się swoim problemem. Mianowicie auto to Toyota Verso 1,6 112 km D4D oznaczenie silnika n47D16 od BMW. Rok produkcji 2017 przebieg 130 tyś km, francuski leasing. Problem polega na tym że egr zacina się w pozycji zamkniętej przez co dostaje się więcej świeżego powietrza i wywala błąd Air mass to high co wiąże się z tym że nastawnik klap wirowych otwiera je w pozycji otwartej ( i tak jest do wyłączenia auta ) a przez to dostaje się zbyt dużo powietrza do dpf i wywala błąd czujnika różnicy ciśnień. Postanowiłem się za to zabrać i tak. Wymieniłem drugi egr na używany od razu przeprowadzona adaptacja i wyskoczył błąd że egr się blokuje w pozycji zamkniętej. Więc odesłałem egr do sprzedawcy i kupiłem nowy oryginalny BMW, zamontowałem ale postanowiłem się przejechać nie robiąc adaptacji. Samochód przez około 10 km zachowywał się poprawnie egr na wolnych obrotach pokazywał 1% otwarcie i było zero błędów, spalanie na poziomie 6,8 , silnik chodzi miękko, jest elastyczny i cichy. Ale ku mojemu zdumieniu po około 8 km egr się zblokował w pozycji zamkniętej i znowu to samo. Skasowałem błąd i nastąpiły dziwne zmiany w pracy egr tzn na wolnych obrotach na biegu jałowym egr jest otwarty 16% do 18% a było 1%. Troszkę się pojezdzi i znów się blokuje i tak w koło. Egr jest na pewno sprawny nowy oryginalny zero błędów. Gdzie szukać przyczyny takiego zachowania egr. Mam takie wrażenie że błąd tkwi w sterowniku silnika i moje pytanie. Czy nie trzeba skasować wartości wyuczonych i wgrać je na nowo a może same się nauczą na nowo bo te które teraz są i egr się do nich adaptuje na moje oko się rozjechały. Jaka jest procedura adaptacji nowego egr i jaki interfejs z allegro obsłuży ten model auta z tego roku z tym silnikiem. Od razu powiem że wszystko szczelne, klapki wirowe nie mają luzów, map sensor ok, przepływka nowa, czujnik różnicy ciśnień nowy, przepustnica czysta, wskazania komputera pokazują że pracuje prawidłowo. Jedynie co jeszcze nie było wymieniane to odma ale myślę że raczej ona nie ma wpływu na te sytuację. Większość mechaników kolegów i znajomych mają dobry sprzęt ale co najwyżej mogą wykonać adaptację a nie mają jak zrobić resetu wartości wyuczonych. Czy zostaje tylko serwis? Bardzo proszę o jakąś pomoc, informację będę wdzięczny za wszystkie rady. Każda rada jest na wagę złota.
Pozdrawiam.