Autor Wątek: Kradzież katalizatora  (Przeczytany 15005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Kradzież katalizatora
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Kwietnia 2022, 00:40:04 »
@lewis36 nie wiem to przypadek, ogłoszenie z którego kupiłeś nie istnieje już. Może to miało na celu stworzenie mapy kolejnych ofiar. Pewnie nie ale.... :|

No faktycznie ceny podobne, ale zapominasz o jednym fakcie, wielu polega na tych bardziej "zalecanych" z ASO, bo te z kosmicznego materiału są. :laugh:

Trzeba sobie uzmysłowić jedno, każde masowe coś, jest tylko na początku dobre, bo dalej zostanie rozpracowane. Mnogość zastosowania tego samego patentu, u wędkarzy zrodzi potrzebę opracowania na to sposobu. Ba sami to kupią, zamontują i rozpracują. O ile prywatna inicjatywa będzie zgoła inna/różniąca się, to to już będzie lepsze zabezpieczenie, bo mało popularne. A na takie wędkarze po prostu się natną i odpuszczą. Wszystkie dobre zabezpieczenia nie są popularne.  :-(

Dlatego ja kupując np. śruby zabezpieczające felgi/opony, nie kupiłem nic na portalu, czy w ASO, bo tam jest masówka. Tylko w naszej małej firmie, która nie produkuje masowo, nie sprzedaje masowo jak pamiętam. Materiałowo ma towar lepszy i klucz nie istniejący nigdzie indziej, oraz dobre procedury przy potrzebie uzyskania kopii klucza. Najlepsze jest to w tym temacie, że masowe śruby na allegro można kupić, a za chwilę walizeczkę z odpowiednikami kluczy do nich. Co do ASO, z tego co wiem, kupują 3-4 wersji kluczy i takie są w całym kraju.         
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2022, 00:41:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Kwietnia 2022, 07:07:04 »
Łatwo taką osłonę zrywa się łomem. Nic co nie jest przyspawane do auta nie ochroni katalizatora.
Leżąc pod samochodem nie ma miejsca aby zerwać łomem tą osłonę.
Na kanale lub jakimś podnośniku to może tak.....
Obi

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Kwietnia 2022, 07:52:40 »
@lewis36 nie wiem to przypadek, ogłoszenie z którego kupiłeś nie istnieje już. Może to miało na celu stworzenie mapy kolejnych ofiar. Pewnie nie ale....
Tu jest ogłoszenie
https://www.olx.pl/d/oferta/oslona-antykradziezowa-katalizatora-toyota-auris-ii-zabezpieczenie-CID5-IDOqP5H.html?reason=ip%7Clister
lewy

Offline ovoc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 HB
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Kwietnia 2022, 07:54:31 »
Łatwo taką osłonę zrywa się łomem. Nic co nie jest przyspawane do auta nie ochroni katalizatora.
Leżąc pod samochodem nie ma miejsca aby zerwać łomem tą osłonę.
Na kanale lub jakimś podnośniku to może tak.....
Po co łom jak można szlifierką, ta samą, którą wycinają katalizator. Mniej narzędzi i roboty. No chyba, że złodzieje bawią się w odkręcanie w celu dalszej od sprzedaży.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Kwietnia 2022, 08:37:09 »
Po co łom jak można szlifierką, ta samą, którą wycinają katalizator. Mniej narzędzi i roboty...

Teraz to robią cicho, obcinakiem do rur :-(
np. takim https://allegro.pl/oferta/obcinak-do-rur-wydechowych-28-67mm-grzechotkowy-11078173486
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2022, 08:40:06 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline ovoc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 HB
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Kwietnia 2022, 09:01:26 »

Teraz to robią cicho, obcinakiem do rur :-(
np. takim https://allegro.pl/oferta/obcinak-do-rur-wydechowych-28-67mm-grzechotkowy-11078173486

No tak. Wygodnie, bez stresu i bez zbędnego hałasu.  :(

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Kwietnia 2022, 01:38:32 »
Cena obcinaka zacna i jak pisze "jakość dla profesjonalistów".  :grin: Dziwne ale są same oceny, bez recenzji jak się fizycznie sprawdza.  :| Ciekawe jakie, o ile są powody reklamacji. :laugh:

@lewis36 z tamtego linku było i nie ma teraz. Ale jest sporo tańsza, alternatywa dla ASO dobra, tym bardziej przy samodzielnej pracy. :-)

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Kwietnia 2022, 10:27:51 »
Było, bo tak działa sprzedaż na OLX. Wystawiasz, ktoś kupuje, wysyłasz i wystawiasz znowu, ktoś kupuje, wysyłasz I znowu wystawiasz.
Cena obcinaka zacna i jak pisze "jakość dla profesjonalistów".  :grin: Dziwne ale są same oceny, bez recenzji jak się fizycznie sprawdza.  :| Ciekawe jakie, o ile są powody reklamacji.

@lewis36 z tamtego linku było i nie ma teraz. Ale jest sporo tańsza, alternatywa dla ASO dobra, tym bardziej przy samodzielnej pracy. :-)

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Kwietnia 2022, 19:37:22 »
E tam, to nie allegro gdzie ktoś ma 10 razy to samo. Na olx weszła zasada, każda rzecz osobno. Ale to ani nie usprawiedliwia, ani nie tłumaczy co chwila nowego ponawiania tego samego. Jeśli coś ktoś wystawia, sztuk 1, to ogłoszenie wisi, a wysyła kolejnym kolejną sztukę. Przecie to proste jak but i brak zbędnego kreowania tego co już jest. Potencjalni obserwujący, czy ci co jakoś zapisali kierunek ogłoszenia, ciągle go tracą. Sam mam olx i na przykład części od jednego sprzętu wystawiłem jako komplet z uśmieszkiem. Bo wiadomo, że kupują ludzie pojedyncze części, ogłoszenie jedno wisi od dawna, jedynie na foto nowych uaktualniam co zostało. Np. wystawione mam żarówki, dużo sztuk, cena napisana za jedną i możliwość kupienia różnej ilości sztuk. Nie rozumiem takiego postępowania, ludzie są leniwi, a tu co sztuka nowa kreacja tego samego. To dla wielu jest za wiele, skoro można zrobić raz ogłoszenie i sprzedawać wiele sztuk. Brak też wtedy jest możliwości przekazywania innym kierunku do ogłoszenia, bo znika co chwila. Na olx może nic nie być odnotowane jak na allegro, a sprzedawane wiele sztuk. Do tego na olx są czasowe ograniczenia ilości ogłoszeń w danym segmencie. Czyli jeśli jest ograniczenie np. 5 free ogłoszeń w mc, to w ten sposób ktoś sam sobie robi koło du.... 

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Kwietnia 2022, 19:53:24 »
Ale z wysyłką OLX można tylko raz sprzedać.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 16 Kwietnia 2022, 20:08:36 »
Nie wiedziałem, omijam ich wysyłki.  :shock: Ciekawe czy sprzedający kalkulował to, bo tylko to może tłumaczyć, sens wiecznego ponawiania. Ale jak to się ma do obserwujących, to działa jak licytacja, tu i teraz 1 sztuka. Chyba nic mnie nie zdziwi już, ostatnio dowiedziałem się, że sprzedający mają też przez allegro narzucony profil w odpowiedziach. Pytałem o konkretne informacje i sprzedający wyjaśnił, że na allegro nic więcej nie mogą napisać, bo są tam ograniczani zasadami jakimiś.   

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Kwietnia 2022, 23:19:25 »
Wysyłka na OLX potrafi być tańsza niż paczkomat bez umowy. Co do obserwujących - ja wiem czego szukać, więc jak jedno ogłoszenie zniknie, wyszukuję "Osłona katalizator Auris" i nie mam problemu.

Co do Allegro, i tak i nie - generalnie Allegro filtruje wiadomości które wydają się "podejrzane" pod kątem sprzedaży poza Allegro. Poza tym nie ma ograniczeń, przynajmniej na zwykłym, nie wiem jak na Lokalnie.

Swoją drogą - to na OLXie są osłony z aluminium 3mm i z blachy ocynkowanej 3mm, na zamówienie z nierdzewki 3mm - ma to jakieś większe znaczenie w tym konkretnym zastosowaniu?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Kwietnia 2022, 01:04:01 »
OLX z wysyłką i co chwila nowe ogłoszenie, staje w poprzek sensowi zaznaczaniu ogłoszeń do obserwacji. Na zwykłym allegro pisałem ze sprzedającym i wspomniał, że mają od nich cenzora na to co przez allegro odpowiadają. Osłony z różnego towaru mogą mieć znaczenie tak dla "wędkarzy" jak i na złomach. :laugh:

Co do katalizatora, kolega ma parę złomków, no i kat od starego forda mondeo poszedł za 8 paczek, ale np. od starej ibizy za grosze. Chyba w Toyotach jest masa platyny/złota itp, jak tak łupią ostro. Nikt nic nie pyta, tylko spisują dane. Więc może warto by zacząć od skupów, bo ci kreują po części skalą procederu. Puki skupują i proces jest bzdurny, to skala będzie duża niestety. Tych co skupują katy nie jest raczej dużo, to nie jest tak, że każdy złomeks skupuje.   
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2022, 01:12:06 wysłana przez Rademenes »

Offline Lukasz517

• Toyot Leżący
  • *

Offline rolet

• Prawie Toyot
  • Samochód:: avensis t25 1.8
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lutego 2024, 17:12:43 »
Na allegro widziałem alarm katalizatora do Auris i Prius, który "ryczy" po podniesieniu auta lewarkiem. Zastanawiam się nad zakupem do mojego auta.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl