Autor Wątek: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid  (Przeczytany 38432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foxis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Odpowiedni powerbank (starter) na czarną godzinę dla RAV4 hybrid
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Marca 2023, 10:30:32 »
Cześć Markid gdzie umieściłeś ten powerbank?
Bo też przymierzam się do jego zakupu.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2023, 10:33:22 wysłana przez foxis »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Marca 2023, 11:32:04 »
Cześć Markid gdzie umieściłeś ten powerbank?
Bo też przymierzam się do jego zakupu.
Power bank zamocowałem pod siedzeniem pasażera na rzepach.
Wiele osób umieszcza go pod siedzeniem kierowcy - są wtedy krótsze kable zasilające do ciągnięcia ale mnie pasowało pod pasażerem lub w bagazniku - znacznie dłuższe kable do ciągnięcia.
Mnie pasowało pod pasażerem, bo pod kierowcą miałem już wcześniej zamocowany jumpstarter awaryjny.
W mojej relacji z montażu są zdjęcia pokazujące jak to umieściłem. Musiałem dokupić dodatkowy zestaw rzepów samoprzylepnych, bo jeden z tych fabrycznych na obudowie wisiał w powietrzu i nie mógł mocować obudowy (gdyż w tym miejscu akurat profil podłogowy opada).
Relacja: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46327.msg746194.html#msg746194

Offline raposo

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota RAV4 hyb
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Listopada 2024, 12:00:49 »
Ja kupiłem starter/powerbank z Lidla (Ultimate Speed UPK 10 D1) . Koszt ok. 280 zł. Do 26 letniej Corolli jak znalazł. Czy do RAV4 nie wiem, wg instrukcji będzie pasował. Tak samo prostownik automatyczny Ideal Praktik Charger 10A. Koszt na Allegro 199 zł.
miałem ten powerbank z Lidla i do hybrydy się nie nadawał i oddałem. Nie wykrywał akumulatora, nie potrafił podać tej energii przy bootowaniu systemu hybrydowego. Zmieniłem na Noco GB20 i jest git
Cześć,

Problem z rozruchem dopadł i mnie. Pacjent to RAV4 hybrid fwd z 2020 r.. Potrafił paść do 0 nawet po trasie 1700 km, 4 odpaleniach z jazdą na krótkich dystansach i kolejnych kilku dniach stania.

Zakupiłem Noco GB40 i tu moja wątpliwość. Te kable są strasznie krótkie, a przy całkowitym rozładowaniu aku nie otworzę klapy bagażnika. Assistance odpalało auto z jump startera, podłączając czerwony przy bezpiecznikach (?) z prawej strony, a czarny na metalowym elemencie silnika - bez szans żeby tam dociągnąć kabel, a żadnych przedłużek do tego boostera nie ma.

Pytanie więc brzmi: do czego podłączacie minus w swoich hybrydach przy jump starterze?

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Listopada 2024, 12:20:36 »
Na filmikach widziałem, że minus podpinają do którejś śruby na kielichu amortyzatora.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Listopada 2024, 16:46:09 »
Ja swój jumpstarter z Lidla, który zadziałał podpiąłem zgodnie z instrukcją (też są krótkie kable) bezpośrednio do akumulatora (zarówno plus i minus) , gdzie sterownik rozpoznał akumulator, zapalił zieloną (?) lampkę (już nie pamiętam, bo to było 9 grudnia 2023 roku), następnie wsiadłem do auta, nacisnąłem hamulec i start, a po odpaleniu należy odpiąć przewody od akumulatora w miarę szybko (w instrukcji jest chyba 30 sekund, a może się mylę). Natomiast ładowanie akumulatora robię przez maskę, a w innym wątku wstawiłem zdjęcia jak ładuję i gdzie podpinam kable (czerwony do czerwonego, a czarny do śruby nieopodal).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline neevor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 , VERSO
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Listopada 2024, 23:37:24 »
Zakupiłem Noco GB40 i tu moja wątpliwość. Te kable są strasznie krótkie, a przy całkowitym rozładowaniu aku nie otworzę klapy bagażnika. Assistance odpalało auto z jump startera, podłączając czerwony przy bezpiecznikach (?) z prawej strony, a czarny na metalowym elemencie silnika - bez szans żeby tam dociągnąć kabel, a żadnych przedłużek do tego boostera nie ma.

Pytanie więc brzmi: do czego podłączacie minus w swoich hybrydach przy jump starterze?

Można to obejść i dokupić dodatkowy kabel od NOCO z odkręcanymi żabkami i samemu przedłużyć kabel masowy.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Listopada 2024, 14:43:47 »
Na filmikach widziałem, że .
Tak jak kolega Topoll pisze że minus podpinają do którejś śruby na kielichu amortyzatora .
Kilkakrotnie miałem przyjemność wzywać asistante do mojej hybrydy ,kiedy akumulator padał do 5V , to widziałem jak odpalali ,że minus podpinają do którejś śruby na kielichu amortyzatora .
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2024, 14:46:03 wysłana przez LEBIK »
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #97 dnia: 17 Listopada 2024, 14:51:18 »
Tak jak kolega Topoll pisze że minus podpinają do którejś śruby na kielichu amortyzatora .
Kilkakrotnie miałem przyjemność wzywać asistante do mojej hybrydy ,kiedy akumulator padał do 5V , to widziałem jak odpalali ,że minus podpinają do którejś śruby na kielichu amortyzatora .
pozdrawiam
Więc w końcu kupiłem bostera , żeby spokojnie spać , jak podjadę gdzieś w góry .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 17 Listopada 2024, 14:52:51 »
pozdrawiam
Więc w końcu kupiłem bostera , żeby spokojnie spać , jak podjadę gdzieś w góry .
pozdrawiam
U mnie cały czas leży NOCO. Użyłem ale nie do Toyoty tylko do Volvo.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Listopada 2024, 00:26:24 »
Te śruby na kielichu - o których koledzy pisali - trzeba wypróbować - tzn. znaleźć dobrą, gdyż nie wszystkie mają porządną masę.
Sprawdzałem to gdy mnie raz dopadł pad akumulatora.
U mnie winna była kamerka z trybem parkingowym ale jeszcze bez dedykowanego powerbanku.
Od czasu gdy kamera jest zasilana przez powerbank, nie miałem problemu z akumulatorem, mimo iż czasem stał ponad tydzień.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl