Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Czerwca 2023, 22:30:37 »
22.80 zł (3490 brutto), to aktualnie najniższa stawka godzinowa, a od 1 lipca 23.90zł.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2023, 22:32:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 18 Czerwca 2023, 11:28:15 »
Ja podałem calkowity koszt pracodawcy. Bo jak zapewne wiesz, do kwoty brutto dochodzą jeszcze składki pracodawcy. Stawka godzinowa dot. umowy zlecenia. Nie wierzę, że mechanik podpisałby umowę zlecenia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Czerwca 2023, 17:26:38 »
Pierwotnie nie zaskoczyłem o co "kaman". O.K.
Już pomyślałem, że "jeszcze lepsza zmiana " nastała
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2023, 17:28:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 25 Maja 2024, 20:03:24 »
Odświeżę. Przejechałem 170 tys., 3 lata z hakiem. Jedyna rzecz, która sprawia kłopoty to łożyska mcphersona. To cholerstwo im nie wyszło. Reszta tip-top. Nic się nie psuje, wszystko działa, nic się jeszcze nie zużyło - amortyzatory, gałki, przeguby, łączniki... nawet klocki hamulcowe jeszcze fabryczne. Na ostatnim przeglądzie (165 tys.) mówili, że pod tym względem idę na rekord. Ale to pewnie zasługa tego, że auto codziennie w ruchu, codziennie miasto, codziennie kawałek autostrady, codziennie góry - tarcze nie mają czasu zardzewieć.
Wspaniały samochód. Wcześniej nie miałem żadnego, który przejechałby taki dystans bez przymusowej wizyty w warsztacie, bez zapalonej kontrolki nawet. Naprawdę jestem pod wrażeniem. TOYOTA z pewnością zyskała nowego stałego klienta.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #184 dnia: 26 Maja 2024, 09:04:08 »
Odświeżę. Przejechałem 170 tys., 3 lata z hakiem. Jedyna rzecz, która sprawia kłopoty to łożyska mcphersona. To cholerstwo im nie wyszło. Reszta tip-top. Nic się nie psuje, wszystko działa, nic się jeszcze nie zużyło - amortyzatory, gałki, przeguby, łączniki... nawet klocki hamulcowe jeszcze fabryczne. Na ostatnim przeglądzie (165 tys.) mówili, że pod tym względem idę na rekord. Ale to pewnie zasługa tego, że auto codziennie w ruchu, codziennie miasto, codziennie kawałek autostrady, codziennie góry - tarcze nie mają czasu zardzewieć.
Wspaniały samochód. Wcześniej nie miałem żadnego, który przejechałby taki dystans bez przymusowej wizyty w warsztacie, bez zapalonej kontrolki nawet. Naprawdę jestem pod wrażeniem. TOYOTA z pewnością zyskała nowego stałego klienta.
A mi się wydaje że gdy ruszam lub się zatrzymuje (już nie pamiętam) na skręconych maksymalnie kołach to słyszę taki pojedynczy stuk cichy i to nie zawsze tak sporadycznie.

Na pepprze jest oferta Camry i można sobie poczytać co ludzie myślą o Toyocie i o Camry. Nie zawsze są to fani marki delikatnie mówiąc

Offline Calamardo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #185 dnia: 26 Maja 2024, 14:32:45 »
O gustach i kolorach nie ma co dyskutować. Po drugie większość polskich opinii o samochodach jest oparta na pełnoletnich szrotach. Ile osób w Polsce kupuje samochody w salonach?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 27 Maja 2024, 07:43:19 »
O gustach i kolorach nie ma co dyskutować. Po drugie większość polskich opinii o samochodach jest oparta na pełnoletnich szrotach. Ile osób w Polsce kupuje samochody w salonach?

Od 10 czerwca 2024r. ważna zmiana w CEPiK-u. Wykreślą wszystkie pojazdy bez przeglądu i OC od 10 lat. Wtedy się wyjaśni, czy faktycznie w Polsce są same szroty, czy może jest lepiej.

Offline John_Smith

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry+VIP, 2020
« Odpowiedź #187 dnia: 08 Lipca 2024, 12:34:12 »
Drodzy, w prawych tylnych drzwiach Camry przestał grać głośnik (JBL). OK, parę razy głośność była podkręcona do poziomu max., ale w sumie, w moim skromnym przekonaniu, to wciąż zakres normalnej pracy zestawu audio. Wszystkie ustawienia korektora "na zero", nigdy nie było żadnych ingerencji/napraw/uszkodzeń mechanicznych. Pojechałem z tym problemem do ASO, ale tam od osoby otwierającej zgłoszenie naprawy usłyszałem, że "ponieważ gwarancja skończyła się, to sama ekspertyza / ocena jaka może być przyczyna awarii to koszt 435 zł", więc odpuściłem. Czy macie jakieś doświadczenia w takiej sytuacji / domysły co mogło paść? Głośnik? Połączenie między Panasonic a JBL? Panasonic (sekcja wzmacniacza przyporządkowana obsłudze tego głośnika)? Miękki reset (przytrzymanie przez kilka sekund wciśniętego pokrętła głośności nic nie zmienił). Czy podpięcie pod komputer w ASO wykaże przyczynę awarii czy trzeba będzie (niestety) zdejmować boczek drzwi i badać głośnik oraz podłączenie głośnika)? Sprawdzić bezpieczniki? Ktoś? Coś?
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2024, 12:42:00 wysłana przez John_Smith »

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #188 dnia: 08 Lipca 2024, 12:50:14 »
Na pewno nie bezpiecznik skoro tylko jeden przestał grać.
Komputer nic nie pokaże bo głośnik nie daje informacji zwrotnej czy gra czy nie.... Jakby cały wzmacniacz padł to może wtedy.

Trzeba zdjąć boczek i sprawdzić, a także czy np. przewód nie pękł w gumowym łączniku drzwi/karoseria.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #189 dnia: 08 Lipca 2024, 14:23:38 »
Zmierz głosnik miernikiem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline rafik11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #190 dnia: 09 Lipca 2024, 18:45:23 »
a jak się objawia uszkodzenie łożyska kolumny macpersona ? u mnie przy hamowaniu takim w momencie zatrzymania słychać takie stuknięcia, przebieg 51kkm . Czy ktoś wie ile kosztuje takie łożysko?

Offline Marcin G.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 12 Lipca 2024, 12:43:31 »
a jak się objawia uszkodzenie łożyska kolumny macpersona ? u mnie przy hamowaniu takim w momencie zatrzymania słychać takie stuknięcia, przebieg 51kkm . Czy ktoś wie ile kosztuje takie łożysko?
Podbijam. Tez to slysze. Najmocniej na skreconych kolach podczas zatrzymywania. Nie kazdy to umie odroznic od odglosu z klockow. Bardzo podobny dzwiek, malo upierdliwy ale ostatnio na przegladzie przedluzylem gwarancje i jesli macie jakies opinie na temat tych stukow to bym wiedzial co chociaz zasugerowac podczas wizyty w serwisie (boje sie ze mnie zleja).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline MasterBula

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021 VIP
« Odpowiedź #192 dnia: 15 Lipca 2024, 18:55:11 »
U mnie były podobne stuknięcia przy hamowaniu i przyśpieszaniu (przebieg 77tyś)
@Bartek79 trafnie zauważył niedokręcone śruby od przednich wahaczy, na razie jest cisza

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 16 Lipca 2024, 06:53:20 »

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #194 dnia: 16 Lipca 2024, 19:43:46 »
https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU&ab_channel=MotoPRawda
a ja dalej nie rozumiem, dlaczego bateria trakcyjna nie może pełnić funkcji baterii podstawowej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl