Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Lipca 2024, 21:13:42 »
Widocznie brak przeksztaltnika buck napiecia 250vdc na 12vdc.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2024, 21:16:01 wysłana przez Piwo »

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Lipca 2024, 21:17:52 »
a jak się objawia uszkodzenie łożyska kolumny macpersona ? u mnie przy hamowaniu takim w momencie zatrzymania słychać takie stuknięcia, przebieg 51kkm . Czy ktoś wie ile kosztuje takie łożysko?
U mnie dwa razy - najpierw prawe przy 60 tys, potem lewe przy 90 obkawialy się tak samo - ciche chrupanie podczas kręcenia kierownicą. Słyszalne tylko na postoju i przy manewrach parkingowych. Teraz przy 170 tys. zgłosiłem pukanie z zawieszenia. Stwierdzili, że wszystkie łączniki i sworznie są ok, a dźwięk pochodzi od łożyska kolumny. Więc albo objawia się różnie, albo wszystko "pociągają" pod łożysko kolumny...

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Lipca 2024, 21:20:33 »
(boje sie ze mnie zleja).
Nie zleją. Żyją z tego i chętnie Ci wymienią.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #198 dnia: 16 Lipca 2024, 21:24:22 »
Czy ktoś wie ile kosztuje takie łożysko?
Samo łożysko (albo komplet z nakrętkami) 650 zł. Do tego robocizna i zbieżność na koniec.
Ale "relax" to obejmuje.

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #199 dnia: 02 Grudnia 2024, 10:31:29 »
https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU&ab_channel=MotoPRawda
a ja dalej nie rozumiem, dlaczego bateria trakcyjna nie może pełnić funkcji baterii podstawowej.
To sa kwestie bezpieczenstwa. Trakcyjna bateria po nacisnieciu buttona start jest fizycznie podlaczania/odlaczana od ukladu elektrycznego. Zapobiega to pozarom. Aku 12V jest po to zeby podtrzymywac pewne elementy po odlaczeniu baterii trakcyjnej. No i oczywiscie po to zeby ja spowrotem podlaczyc.

Offline aks

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV70
« Odpowiedź #200 dnia: 02 Grudnia 2024, 13:55:09 »
https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU&ab_channel=MotoPRawda
a ja dalej nie rozumiem, dlaczego bateria trakcyjna nie może pełnić funkcji baterii podstawowej.
To sa kwestie bezpieczenstwa. Trakcyjna bateria po nacisnieciu buttona start jest fizycznie podlaczania/odlaczana od ukladu elektrycznego. Zapobiega to pozarom. Aku 12V jest po to zeby podtrzymywac pewne elementy po odlaczeniu baterii trakcyjnej. No i oczywiscie po to zeby ja spowrotem podlaczyc.
nie ma znaczenia, czy bateria jest podłączona czy odłączona. Energia jest zgromadzona w bateriach i to już samo w sobie stanowi największe zagrożenie. Nie jest problemem stworzenie przetwornicy, która będzie kontrolować swoją pracę i baterię, która pewnie i tak działa po wyłączeniu auta (BMS)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #201 dnia: 03 Grudnia 2024, 12:27:49 »
...jak i nie jest problemem dodatkowo dołożyć przcisk który taką przetwornicę uruchomi na 10-15sek. by auto można było odpalić, inni tak robią...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline John_Smith

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry+VIP, 2020
« Odpowiedź #202 dnia: 22 Marca 2025, 10:12:47 »
Update: ok. dwa miesiące po wykrzaczeniu się głośnika prawego tylnego to samo stało się z lewym tylnym. Okazało się, że przyczyną "ciszy z tyłu" było... "spalenie" głośników. Trochę to dziwne, bo eksploatowane były, przynajmniej wg mnie, normalnie. W lutym zrealizowana wymiana na nowe. Póki co "gra muzyka".

Gdyby komuś przydarzyła się taka przygoda - nr części: 86160-42170.

@dzejdzej007 & @Colin - dzięki.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #203 dnia: 22 Marca 2025, 11:53:20 »
Temat nagminny w systemach JBL, powinna być na ten kolejny bubel premium rozszerzona gwarancja
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl