Autor Wątek: Stuki w nowej Corolli TS 2.0 Hybryda  (Przeczytany 3153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Stuki w nowej Corolli TS 2.0 Hybryda
« dnia: 13 Listopada 2021, 08:50:38 »
Auto nowe z salonu, ma zaledwie tydzień i przejechane 480 km. Otóż zauważyłem delikatne nie metaliczne stuki z okolicy przodu, możliwe że z przedniego zawieszenia. Stukanie jest chwilowe (kilka stuknięć) i występuje przy niewielkich prędkościach pokonując niewielkie nierówności jak i również przy skręcaniu w lewo również przy małej prędkości. Na pewno jest to niepożądany hałas. Oczywiście jadę na serwis ale może to tego czasu ktoś będzie miał jakieś pomysły co może być tego przyczyną.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Stuki w nowej Corolli TS 2.0 Hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2021, 19:43:40 »
No to byłem w ASO z tymi stukami. Mechanik najpierw postanowił się ze mną przejechać, podczas jazdy nie słyszał żadnych stuków w przeciwieństwie do mnie (słyszałem delikatne stukanie przy małych prędkościach i przy mocniejszym skręcie w lewo). Następnie mechanik wziął auto na podnośnik i zaczął szukać. Po 15 minutach postawiona diagnoza: tuleje stabilizatora do wymiany. Podobno mają informacje w systemie (biuletynie) o występowaniu takiej usterki. 3 grudnia jadę na wymianę tulei. Auto przejechało zaledwie 1000km i tu taka usterka. Zobaczę jak będzie po wymianie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2021, 20:16:50 »
Tu już kilka osób pisało o stukach jak u Ciebie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2021, 20:53:40 »
W 1,8 też takie mogą występować?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopada 2021, 21:17:18 »
Oczywiście,  co ma silnik do stabilizatora, poza ciężarem ( w cięższym teoretycznie może być szybciej luz)  ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline Marten

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla2.0hybri
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:28:08 »
Miałem to samo od nowości, zaraz po wyjechaniu z salonu. Byłem w ASO i po kilku diagnostykach wyszło że gumy na stabilizatorach są do wymiany. Czekali na akceptację z centrali ale ostatecznie wymienili i jest ok teraz.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2021, 15:07:31 »
Miałem to samo od nowości, zaraz po wyjechaniu z salonu. Byłem w ASO i po kilku diagnostykach wyszło że gumy na stabilizatorach są do wymiany. Czekali na akceptację z centrali ale ostatecznie wymienili i jest ok teraz.

Robi się słabo jak się to czyta...... "Lider niezawodności" to hasło powinno być już nieaktualne.
Patrzę też po swoich autach i tak W YII 2009 rok po 100 tys jazdy po niemieckich drogach, do wymiany są tylne tuleje przednich wahaczy. Wstawię Wam fotkę jak są popękane..nie wiem czy to już z chińskiej gumy robią...>> Też czasami postukuje.. W corolli E12>> 2005 rok przy 350 nie wymieniałem jeszcze żadnego gumowego łącznika w zawieszeniu poza przegubowymi łącznikami stabilizatora > te "patyki" co są na końcach stabilizatora.. Ale to było po 250 tys km..
Zobaczcie jaką tandetę robi teraz toyota że sypie się to już po wyjechaniu z salonu...  I W ASO wcale się z tym nie kryją...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2021, 15:13:44 »
Zobaczcie jaką tandetę robi teraz toyota że sypie się to już po wyjechaniu z salonu
W jednym z nissanów które miałem, sanki przedniego zawieszenia wymienione 3x do przebiegu 75kkm dodatkowo w tym okresie, łącznik stabilizatora, wahacze poprzeczne, sprężyna (pękła), tak że ten tego...

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudnia 2021, 15:41:46 »
Eeee tam kiedyś w tamtym tysiącleciu kupiliśmy z ojcem dla niego w ASO w Katowicach Poloneza. Fajny był ale już w drodze z Katowic z ASO do Krakowa w Polonezie zepsuła się skrzynia biegów. No wiadomo naprawili tą skrzynię . Jeszcze ta tylna klapa ciągle rdzewiała wokół szyby - no malowali ją ze 3 razy ale za każdym razem po 3 miesiącach rdza znowu wychodziła.

To były piękne czasy :)

Sorki za Of top.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2021, 21:06:56 »

Wstawię Wam fotkę jak są popękane..nie wiem czy to już z chińskiej gumy robią...>> Też czasami postukuje..

Lewa strona jest w gorszym stanie jak prawa. Fotka z wiosny 2021 jak wskakiwały opony letnie.

Offline dawido1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Grudnia 2021, 11:27:11 »
3 grudnia wymienili w ASO tuleje stabilizatorów, całość zajęła niecałe 2h. Na razie przejechałem jakieś 300 km i nic nie stuka. Fakt trochę to słabe jak na Toyotę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl