Wszystko rozbija się o tzw. oczekiwania kierowcy. Sam posiadam 2.0 w kombi i według mnie na trasy po płaskim jest ok. Jeśli dodamy do tego wzniesienia, czy góry to jest zaledwie wystarczający do poruszania się z dopuszczalnymi prędkościami. Mowa oczywiście o podróżowaniu w dwie osoby. Po załadowaniu czterech osób i bagażu nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak 1.8 w takich warunkach może być ok. Zanim kupiłem 2.0 to jeździłem hatchbackiem 1.8 po mieście i w takich warunkach to połączenie było bardzo dobre jednak poza miastem i w góry? Dla mnie zdecydowanie nie. To moje bardzo subiektywne odczucia. Najładniejszą dla mnie wersją Corolli jest sedan. Poprostu toyota zaprojektowała wygląd tego auta tak jakby specjalnie dla mnie jednak z powodu braku 2.0 musiałem wybrać kombi.
Dlatego właśnie szalenie ważną rzeczą jest jak najdokładniejsze sprawdzenie auta w warunkach, w jakich będziemy je używać przy zachowaniu jak najwięcej zdrowego rozsądku i zimnej krwi co czasami jest niestety niemożliwe