Autor Wątek: RAV 4 Vgen hybryda - co się psuje  (Przeczytany 27128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
Odp: RAV 4 Vgen hybryda - co się psuje
« Odpowiedź #60 dnia: 14 Października 2022, 14:28:44 »
Tak, masz rację, to logo firmy, na wszystkich oponach mam outside czyli musi być ok,
Zmyliła mnie minimalna różnica w bieżniku po stronach auta ale nie może być inaczej bo przecież opony są jednakowe dla obu stron
Czyli są asymetryczne
Pzdr

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Października 2022, 16:02:17 »
Dopiero spostrzegłem że zamiast osłony plastikowej górna część kolumny kierownicy jest wykończona jakąś taką tkaniną, coś jakby derma,

Czegoś takiego nie widziałem do tej pory, miałem auto w serwisie może zdjęli część górna i zapomnieli założyć?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Października 2022, 16:35:34 »
Nie, tak jest w miejscu regulacji kolumny

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Października 2022, 11:54:19 »
dziś koniec gwarancji , 3 lata  , przebieg 85 tys.km
wymieniono na gwarancji :

Hm, ale wiesz,ze nie musi to być Koniec Gwarancji ;) jest ta nowa opcja Relax - co wydłuży Ci na kolejny 1 rok

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Października 2022, 15:48:44 »
Jestem po pierwszym przeglądzie. Zgłosiłem stuki z przodu zawieszenia przy pokonywaniu garbów oraz temat potencjalnego ryzyka korozji złącza HV.

- stuków panowie nie słyszą, ale jakby się coś bardziej działo to żeby przyjechać. Po remoncie drogi na moim osiedlu usunięto garby więc i mi przestało stukać. Na razie machnąłem na to ręką.

- co do złącza HV nie ma na to żadnej oficjalnej kampani. Jak nie ma awarii to nic z tym nie robią, nie ma przewidzianej żadnej serwisowej profilaktyki. Oglądnęli stan złącza i wszystko na razie jest ok. No tak, bo sam to gniazdo potraktowałem przed zeszłą zimą woskiem, więc może jakoś chroni. Przed obecną zimą zerknę tam jeszcze osobiście żeby zweryfikować stan.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Października 2022, 17:50:07 »
Zmień serwis...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Listopada 2022, 10:24:49 »
Ciekawe, czy jest więcej takich przypadków jak na tym filmiku z YT:
https://www.youtube.com/watch?v=CFYvSI2_3tA
U mnie jeden raz bardzo krótko (może minuta) tak było, że bateria była naładowana na ok 80%, a na światłach silnik spalinowy się co chwilę uruchamiał i gasł.
Pytanie skąd wiadomo jaka jest aktualna temperatura baterii ? Jest to gdzieś pokazane w informacjach o napędzie ? Czy z Techstreama po podpięciu kabelka ?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #67 dnia: 22 Listopada 2022, 10:31:44 »
że bateria była naładowana na ok 80%, a na światłach silnik spalinowy się co chwilę uruchamiał i gasł
A nie z powodu ogrzewania? Stałem kiedyś długo w korku - na zewnątrz 8-9 stopni i silnik też dość często się odpalał. Gdy przełączyłem klimę w tryb eco to działo się to znacznie rzadziej ale robiło się w aucie odczuwalnie chłodniej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 22 Listopada 2022, 13:01:34 »
Od dawna piszę w dziale Auris o przegrzewającej się baterii i o dziwnym sposobie działania układu chłodzenia oraz o tym w jaki sposób problem rozwiązać. Widać w RAV4 ten problem też występuje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #69 dnia: 22 Listopada 2022, 13:21:40 »
... A nie z powodu ogrzewania? ...
Możliwe.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #70 dnia: 22 Listopada 2022, 17:53:33 »
Od dawna piszę w dziale Auris o przegrzewającej się baterii i o dziwnym sposobie działania układu chłodzenia oraz o tym w jaki sposób problem rozwiązać. Widać w RAV4 ten problem też występuje.

A mógłbyś napisać coś więcej?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Listopada 2022, 21:01:46 »
W skrócie jeśli temperatura baterii wzrasta wentylator ją chłodzący dość leniwie się obraca na 4 w skali 6. Kiedy temperatura osiąga 44st wentylator nadal pracuje na 4 ale następuje spadek limitów ładowania i rozładowania baterii co skutkuje hamowaniem klockami i jazda na spalinowym silniku. Zamiast więc wentylator instensywniej chłodzić baterie ograniczone jest korzystanie z niej. Jak rozwiązałem problem? W upalne dni jeżdżę z Hybrid Assistant i aplikacja przejmuje sterowanie wentylatorem. Ustawiłem próg 43st. I kiedy jest przekroczony wentylator wchodzi na maksymalne obroty i bateria jest skutecznie chłodzona. To co napisałem dotyczy Auris ale z powyższego filmiku wynika, że w RAV4 jest ten sam problem.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Listopada 2022, 21:57:36 »
Ciekawe, czy jest więcej takich przypadków jak na tym filmiku z YT:
https://www.youtube.com/watch?v=CFYvSI2_3tA
U mnie jeden raz bardzo krótko (może minuta) tak było, że bateria była naładowana na ok 80%, a na światłach silnik spalinowy się co chwilę uruchamiał i gasł.
Pytanie skąd wiadomo jaka jest aktualna temperatura baterii ? Jest to gdzieś pokazane w informacjach o napędzie ? Czy z Techstreama po podpięciu kabelka ?

Czy ktoś zwrócił uwagę że koleś jedzie bez klimatyzacji przy temperaturze zew. 28*C   :-) To jest bardzo ważne jaką mamy temp. we wnętrzu pojazdu.
Tego lata mieliśmy kilka przypadków w modelu ES i IS takiej sytuacji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Listopada 2022, 22:20:21 »
Ja mam w Auris cały czas włączoną klimatyzację (20st. Auto) a mimo to według HA temperatura powietrza chłodzącego baterie wynosi ok.30st. Kiedy pojawia się problem z przegrzewaniem baterii? W upalne dni po kilkugodzinnej jeździe po mieście. Najgorzej jest kiedy po kilku godzinach jazdy zostawię auto na pół godziny na parkingu w pełnym słońcu, wtedy temperatura baterii sięga 50st. a mimo to fabryczny układ chłodzenia leniwie chłodzi baterie ale bardzo ogranicza jej używanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Listopada 2022, 22:31:48 »
Niemniej, brawo Bart za spostrzegawczość. Widać,  że oszczędni w u w dół i w górę temp. przesadzają

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl