Autor Wątek: Zakup priusa hybrydy 2010r, czego się spodziewać?  (Przeczytany 2007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m-blue

• Prawie Toyot
Zakup priusa hybrydy 2010r, czego się spodziewać?
« dnia: 20 Listopada 2021, 15:28:05 »
Witajcie,
mam okazję kupić priusa z 2010r. nie wiem jeszcze jaki dokładnie silnik, bo temat bardzo świeży... z tego co czytam to jest III generacja i były tam 1,5 i 1,8, auto ma przejechane 80tyś, polski salon, 1wł, pewny samochód od mojego klienta.
Z racji, że po pierwsze nigdy się nie interesowałem hybrydami a już wcale priusem... całe życie niemcami jeździłem i za nic diesla nie zamienię :) podpowiedzcie proszę jak się sprawują te samochody. toyota ogólnie zawsze miała renomę bezawaryjnych aut, mamie kupiłem yarisa i tyle z mojego kontaktu z toyotami. Czytałem, że w starych hybrydach ew. regeneracja aku nie jest aż taka droga ( można to samemu ogarnąć? - bawię się dośc sporo 18650 w latarkach do nurkowania ). Bliżej mi do elektryki niż automatyki, więc elektryczne i elektroniczne tematy w autach sam ogarniam. Jeśli ktoś może poświęcić chwilę i odpisać cokoliwiek w tym temacie to każde wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam,

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zakup priusa hybrydy 2010r, czego się spodziewać?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2021, 15:38:46 »
Prius 3 generacji to silnik 1,8
Prius 2 generacji to silnik 1,5

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2021, 15:46:50 »
Z pewnością koledzy i koleżanki z większym doświadczeniem w eksploatacji hybryd zaraz się odezwą i udzielą wyczerpujących odpowiedzi w w/w temacie. Moje natomiast zdanie jako nowicjusza hybrydowego jest taki, że jeśli blacha jest zdrowa to się nie bój i bierz.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2021, 15:51:55 wysłana przez atom »
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2021, 17:15:05 »
Radzę poczytać w dziale Priusa czy Aurisa. Jest tam mnóstwo tematów, dyskusji w temacie hybryd. Jeżeli coś nie będzie dla Ciebie jasne, to zadaj pytanie w poszczególnym wątku, nawet jeśli ten wątek nie był poruszany przez ostatni rok czy nawet kilka lat.
Dodam że jestem od ponad 3lat szczęśliwym posiadaczem Priusa 3, i jak dla mnie to jest naprawdę najlepsze auto jakie w życiu miałem. Zanim kupiłem Priusa to poświęciłem mnóstwo czasu na  czytaniu różnych wątków w dziale Priusa czy Aurisa.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2021, 17:22:11 wysłana przez mbauris »

Offline wodawproszku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2021, 17:20:25 »
Jeśli samochód z pewnych rąk to ja bym się nie zastanawiał. Zobacz tylko czy odpowiada ci bezstopniowy automat. Zwłaszcza przy większych prędkościach bo wtedy silnik potrafi być głośny. Kolejna sprawa która może cię zaskoczyć to brak możliwości montażu haka.
Co do reszty to jak z używką. Jak kupiłem dwa lata temu od pierwszego właściciela z przebiegiem 200k (z Niemiec). I niestety musiałem zrobić uszczelkę pod głowicą. Mimo tego nie żałuję. Samochód dla mnie super ale warto się takim przejechać nawet jako pasażer żeby sobie wyrobić własne zdanie.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2021, 19:27:37 »
Cześć ja bym brał w ciemno mam aurisa z 2013 roku i mogę powiedzieć bezawaryjny samochód mam dopiero 140 tyś przebiegu ale wymieniłem dopiero klocki z tyłu i akumulator nic się nie psuje zawsze można gaz wrzucić dużo hybryd w wawie jeździ na lpg i nic nie robią brak rozrusznika,alternatora,pasków hydrauliczne zawory wtrysk pośredni rozrzad na łańcuchu z minusów to wygluszenie mogło być lepsze przy 140 km/h  :)

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2021, 19:38:16 »
Prius 2 a Auris 2 to jednak różne napędy (II generacja vs. III generacja HSD). Nie ma co sugerować się bezawaryjnością Auris 2 i Prius 3 tylko szukać informacji i pytać właścicieli Prius 2.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2021, 20:53:12 »
jesli nie boisz sie dłubać w baterii to używana hybryda Toyoty będzie idealna. poza baterią to tam nie bardzo jest się co zepsuć. ja już parę razy wymieniałem ogniwa - jest to pracochłonne ale kupisz używke za 120-150 i samemu sobie wymienisz - na youtubie są filmiki.
w P III 1.8 dodatkowo trzeba zdaje sie co jakis czas czyścić EGR, którego w P II 1.5 nie ma.
bardzo przyjemnie się jeździ. w trasie przy 140 ma największe spalanie (u mnie to jest ok 6.5 l /100km) ale i tak znacznie mniejsze niż klockowate SUVy
w mieście - bez porównania do normalnych spalinówek.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2021, 22:31:00 »
Nie wiem jak jest w priusie ale w aurisa mam z 2013 roku i co roku jeżdżę do aso na test bateri i mam przedłużana gwarancję  na baterię na rok koszt około 350 zł

Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka

Offline m-blue

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2021, 10:26:23 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - na chwilę obecną na tyle ogólne mi w zupełności wystarczą:) co do przekopania innych działów - oczywiście przyjdzie na to czas bo ja z tych co sami dłubać lubią, może niekoniecznie ciężka mechanika, ale co się da to robie:) kupując mamie yarisa kupiłem od razu jakiś kabel i soft, ale przez 3 lata nie było okazji go używać :)
Co do automatu bezstopniowego - autem planuje jeździć żona - aktualnie ok 4tyś rocznie :) więc raczej nie będzie jej to przeszkadzać, ja jestem fanem dużych aut i diesla, także póki co nie rozstanę się z moim sharanem :) ew prius ma być do jazdu do pracy i wkoło komina, także sądząc po opiniach może jeszcze trochę posłużyć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl