Autor Wątek: Opony zimowe  (Przeczytany 1804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elmero

• Toyot Leżący
  • *
Opony zimowe
« dnia: 21 Listopada 2021, 12:25:44 »
Panowie (Panie) stoję przed pewnym dylematem dot. zakupu opon zimowych. Macie może doświadczenia, którymi chcielibyście się podzielić, kapcie to 235/45/18 zastanawiam się nad
  • Goodyear UltraGrip Performance +
  • Bridgestone Blizzak LM005
Porównując testy to GD jednak troszkę lepszy, może macie propozycje innych oponek. Będę wdzięczny za podpowiedzi

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Opony zimowe
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2021, 13:01:25 »
Ja mam dość popularne i niedrogie Nokian WR Snowproof P. Nie mam porównania czy są lepsze/gorsze od Twoich faworytów. Na pewno są bardzo ciche i ogólnie komfortowe. Trakcja przy dużych prędkościach jest raczej lepsza niż w letnich fabrycznych Dunlopach, z tym że ja w opony pompuję 3 bary na rozgrzanym kole. Ciężkich warunków zimowych nie miałem okazji doświadczyć, ale w tym względzie Nokiany póki co mnie nie zawodziły.
Jeżeli chodzi o wzorowanie się na testach, to należy patrzeć na testy dokładnie interesującego rozmiaru. Np opona szerokości 215 i 235mm to zupełnie różne opony. Poza tym wyniki różnych testów bywają rozbieżne, a minimalne różnice bywają przedstawiane w sposób monstrualny. I ta sama opona w różnych autach może różnie się spisywać.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2021, 13:14:47 wysłana przez surrender »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2021, 13:17:30 »
bridgstone szybko twardnieja (takie opinie mam z firmy gdzie sporo samochodow na nich jezdzilo) i po roku dwoch maja tylko namiastke przyczepnosci nowych. ale jak sa nowe to sztos opona. goodyear jzdzilem tylko na ug9 to oponka byla spoko. bardzo miekka ale tez predkosci na sniegu 140km/h+ nie byly czyms niezwyklym. jezdzilo sie bardzo przewidywalnie. ogolnie wsrod zimowek jak kiedys conti ts860 bil praktycznie wszystko w deszczowych warunkach i suchcuch oraz byl umiarkowanie szybki na sniegu tak nowy ts870 wcale juz nei jest taki najlepszy i o wybor ciezko. moge tylko jeszcze napisac ze w zeszlym roku zamontowalem debice uhp2 i to byl wielki blad. opona jest po prostu slaba praktycznie w kazdych warunkach czy sucho czy mokro czy snieznie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2021, 14:27:12 »
Jeździłem i jeżdżę na różnych oponach i różnych rozmiarach w kilkunastu już autach i GoodYear to firma godna zaufania (ale rzeczywiście są "miękkie" co przy wysokich temperaturach czuć).
Bridgestony miałem tylko raz, do tego były to typowe M+S i były do niczego, ale ten model co podałeś ma świetne opinie.
Świetne zimówki też miałem od Michelina, a teraz mam trzeci raz Nokian (zakup z felgami w toyocie) Na tą chwilę jestem z nich zadowolony, ale drugi komplet u córki w QQ już niekoniecznie (inny rozmiar i kraj produkcji)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2021, 14:20:31 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl