Autor Wątek: TOYOTA VERSO Z SILNIKIEM 1ADFTV: 2000CC DIESEL TURBO 126KM USTERKI CZY WARTO?  (Przeczytany 3922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JackDogi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: BMW E46 N42B20
Witam wszystkich forumowiczów. Właśnie stoję przed WYZWANIEM zakupu auta. Padło na Toyotę Verso z silnikiem Diesla o mocy 126km.
Niestety zagłębiając się w temat i czytając posty/ artykuły nie uzyskałem odpowiedzi czy ten konkretny silnik jest "wadliwy" i kosztowny w naprawach czy nie.
W niektórych artykułach można wyczytać że w tym silniku były montowane wtryskiwacze pizoelektryczne firmy Denso, których naprawa jest kosztowna (zna ktoś koszt takiej naprawy i czy trzeba naprawiać je wszystkie razem?), często spotykane są awarie koła dwumasowego oraz awarie uszczelki pod głowicą. Dodatkowo filtry cząstek stałych mają często awarie przy 150-200tyś.

Czy ktoś ma merytoryczną więdzę na temat tych silników? Często "pismaki" tworzą artykuły na temat silników wrzucając kilka modeli do jednego worka nie weryfikując dlatego może i w tym wypadku jest podobnie.

Pozdrawiam

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
RAV4 2.5 hybrid

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: TOYOTA VERSO Z SILNIKIEM 1ADFTV: 2000CC DIESEL TURBO 126KM USTERKI CZY WARTO?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2021, 18:10:34 »
W linku jest wiele nieprawdziwych informacji.
Przede wszystkim CD były pancerne a AD już nie są.
Opadajace tuleje zdarzały się we wszystkich latach produkcji.
Teoretycznie pod koniec coś tam zmieniono i rzeczywiście było mniej tych awarii ale musisz pamiętać że też mniej dieslu toyota wtedy sprzedawała.
Dwumasa pada tak samo jak w innych autach.
Wtryski musisz sprawdzić po korektach przed kupnem bo rzeczywiście regeneracja nie jest tania - Ok 500 za sztukę.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: TOYOTA VERSO Z SILNIKIEM 1ADFTV: 2000CC DIESEL TURBO 126KM USTERKI CZY WARTO?
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2021, 20:46:34 »
tu masz odpowiedz

https://www.motodiesel.pl/silniki/5009-silnik-20-d-4d-126km-1ad-ftv.html

Kiedyś wklejałeś tą stronkę i widzę że dalej to robisz.

Info z niej jest ocierające się o prawdę. Tak jak napisał przedmówca. Nic nie poprawili, ad w całej rozciągłości był co najwyżej poprawny z wysokimi kosztami napraw.
Z regeneracją wtrysków o tyle jest kiepsko że często trafiają się reklamacje.

Fajny też jest opis 2,2 dcat. Współczuje jak ktoś kupi tą opcje dla osiągów :-)

No i zapomnieli o 2,0 d4d d-cat  :-)

Offline JackDogi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: BMW E46 N42B20
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2021, 00:06:55 »
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie o to chodziło że wklejony wyżej link zawiera pół-prawdy lub ogólniki. Czyli jak kupować w dieslu Verso to tylko Corolla z silnikiem 116km:-)?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2021, 14:59:58 »
Jak bym mial wybierać pomiędzy dieslem verso a dieslem corolla verso to wybrał bym benzynę verso ;)
A już najlepiej Prius+ (oj tanio nie będzie)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopada 2021, 07:41:46 »
Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie o to chodziło że wklejony wyżej link zawiera pół-prawdy lub ogólniki. Czyli jak kupować w dieslu Verso to tylko Corolla z silnikiem 116km:-)?
Zastanów się co ma realnie dać Ci diesel ? Jak frajdę jazdy to ok.bierz diesla ale jak oszczędności to mocno się zastanów.
Ogólnie odpuściłbym verso diesla.

Offline linton

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopada 2021, 14:33:00 »
Niestety zagłębiając się w temat i czytając posty/ artykuły nie uzyskałem odpowiedzi czy ten konkretny silnik jest "wadliwy" i kosztowny w naprawach czy nie.
Miałem ten model, przejeździłem jakieś 50 tys. a kupiłem z salonu Toyoty z przebiegiem 150 tys. km. Dostałem dwumiesięczną gwarancję i pod jej koniec wywaliło mi check engine. Coś było z oprogramowaniem sterującym wtryskami podobno. Zrobili to na gwarancji i potem jeździł bezawaryjnie. Twierdzili, że to typowa wada dla tego modelu.

Jednak drugi raz bym go nie wybrał, z uwagi na bardzo niski i wystający przód, przez co ciągle haczył przy parkowaniu i przejeżdżaniu przez wyższe hopki oraz spore spalanie. W tej cenie miałem nieco starszego avensisa kombi do wyboru i trochę żałowałem, że się nie zdecydowałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl