Autor Wątek: Yaris HSD 2016 Zasięg EV  (Przeczytany 1784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kacper17r

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris HSD 2016
Yaris HSD 2016 Zasięg EV
« dnia: 24 Listopada 2021, 07:01:07 »
Dzień dobry. Dzisiaj rano robiłem test ile ujedzie Yaris III przedlift 2016 na baterii. Wyszło 0.6km po prostej drodze od 0km/h. Temp. na zewnątrz 5 stopni, silnik/bateria rozgrzane. Wiem, że Prius/Auris jedzie ok 1.5km na czystym EV. I tutaj pytanie do posiadaczy tego samego modelu i generacji Yaris hybrydowych czy u Was jest tak samo czy należy zwrócić się do serwisu? Gdzieś obiło mi się o uszy, że Yaris ma po prostu mniejsza baterie, ale no tak czy siak wynik niepokoi. Pozdrawiam.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Yaris HSD 2016 Zasięg EV
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2021, 07:57:49 »
Przede wszystkim akumulator służy do utrzymywania prędkości a nie się rozpędzania czyli rozpędzasz się w miarę żwawo na benzynie do powiedzmy 60km/h i dalej już tylko się "toczysz" na prądzie. Przy takich warunkach (płasko lub nawet z górki) ten 1KM nie powinien być problemem. Robiłeś to w trybie normalnym/eko czy EV? Od jakiego % naładowania i do jakiego rozładowania? Nie mam pewności ale w 4gen hybryd tryb EV kończy się wcześniej niż jechanie na siłę na prądzie w normalnym trybie.
Jeszcze co do akumulatora; priusy/aurisy mają 14 sekcji co im daje 1,3kWh pojemności, u nas jest ich tylko 10 czyli 0,9kWh. Reasumując mają o 40% większe akumulatory przy wadze nieco mniejszej niż +40% Yarisa więc w testach zasięgu tutaj już mają przewagę. Nas najważniejsze co interesuje to różnica napięć pomiędzy celami do sprawdzenia w hybrid assistance, u mnie jest to średnio +-0,02-0,03V przy max +-0,1V także bdb.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2021, 09:52:31 »
U mnie bez problemu udaje sie przejechac ok 1km. Rok 2020.

Offline kacper17r

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2021, 10:47:57 »
Przede wszystkim akumulator służy do utrzymywania prędkości a nie się rozpędzania czyli rozpędzasz się w miarę żwawo na benzynie do powiedzmy 60km/h i dalej już tylko się "toczysz" na prądzie. Przy takich warunkach (płasko lub nawet z górki) ten 1KM nie powinien być problemem. Robiłeś to w trybie normalnym/eko czy EV? Od jakiego % naładowania i do jakiego rozładowania? Nie mam pewności ale w 4gen hybryd tryb EV kończy się wcześniej niż jechanie na siłę na prądzie w normalnym trybie.
Jeszcze co do akumulatora; priusy/aurisy mają 14 sekcji co im daje 1,3kWh pojemności, u nas jest ich tylko 10 czyli 0,9kWh. Reasumując mają o 40% większe akumulatory przy wadze nieco mniejszej niż +40% Yarisa więc w testach zasięgu tutaj już mają przewagę. Nas najważniejsze co interesuje to różnica napięć pomiędzy celami do sprawdzenia w hybrid assistance, u mnie jest to średnio +-0,02-0,03V przy max +-0,1V także bdb.

EV mode bez ECO. Od max naładowania (80%) do załączenia ICE (20%). Wiem, że powinno się rozpędzać z ICE i utrzymywać na elektryku, albo zostawiać baterie na dojazdy/parkowanie, ale chciałem zrobić tylko test, bo nie mam OBD i niek orzystam z Hybrid Assistance, ale chyba kupię dla świętego spokoju i sprawdzę.

Przy okazji spytam, żeby nie zaśmiecać nowymi tematami. Spalanie tej generacji przy aktualnych warunkach pogodowych i dystansach <4km na poziomie 6l/100km jest okej?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 10:50:22 wysłana przez kacper17r »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2021, 12:14:32 »
Przy okazji spytam, żeby nie zaśmiecać nowymi tematami. Spalanie tej generacji przy aktualnych warunkach pogodowych i dystansach <4km na poziomie 6l/100km jest okej?

Na tak krótkich dystansach nie jeździmy ale żona ze wsi do miasta około 15km, trochę po mieście i potem powrót - z ostatnich 500km średnio jest 4,7l/100km. Ja do pracy ponad 20km w jedną stronę (przy bardzo wolnej jeździe) mam około 4,2l/100km.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2021, 13:22:00 »
Zależy od warunków.
Ja w korkach yarkiem 1.8 mam spalanie 10 a hybrydą miałem zimą tak jak ty 6l/100 a latem 5

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2021, 16:22:21 »
Nie mam pewności ale w 4gen hybryd tryb EV kończy się wcześniej

Yaris III mea3 generację napędu hybrydowego.

4 generacja dopiero w nowym modelu od drugiej połowy 2020 roku razem z 3-cylindrowym silnikiem spalinowym 1.5.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2021, 21:16:05 »
Spalanie tej generacji przy aktualnych warunkach pogodowych i dystansach <4km na poziomie 6l/100km jest okej?
Tak, jest takie wysokie ponieważ priorytetem jest nagrzanie kabiny, robi to możliwie szybko jeżdżąc cały czas niejako na "ssaniu" aż do osiągnięcia ok. ponad 50C; dopiero wtedy silnik spalinowy wyłącza się przechodząc w tryb EV. Od siebie bardzo polecam kliknięcie "Eco", silnik spalinowy wyłącza się już przy ok 40C jednocześnie automatycznie stosując niższe biegi w nawiewie więc wolniej wychładzając silnik. Przy krótkich trasach w dzień jeśli nie ma problemu z parowaniem całkowicie wyłączam nawiew bo w praktyce i tak nic mi nie da a zdecydowanie silnik spalinowy się wolniej wychładza.

Yaris III mea3 generację napędu hybrydowego.
Tak, oczywiście, ale Yarisa mam od 3 tygodni gdzie rodzice Corollę mają od prawie 2 lat i trochę nią też jeździłem, tam odniosłem wrażenie że na normalnym trybie niżej schodzi z naładowaniem akumulatora w trakcie jazdy EV niż klikając przycisk specjalnie od tego trybu ale mogę nie mieć racji, imo tryb tylko EV jest raczej bez sensu ;p

Od max naładowania (80%) do załączenia ICE (20%).
Jeszcze z ciekawości, u mnie 7/8 i 6/8 bardzo długo się utrzymują a końcówka czyli 5/8-2/8 schodzi bardzo szybko, jak to u Ciebie wygląda?

Offline kacper17r

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2021, 21:54:26 »
Dokładnie tak samo, jak już zejdę poniżej 60% to znika w oczach
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2021, 21:56:28 wysłana przez kacper17r »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl