Autor Wątek: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!  (Przeczytany 35253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Grudnia 2021, 16:37:49 »
A co to jest stupa ;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:20:45 »
zobacz w słowniku, hindusi itd. znają;).

Offline brlcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Grudnia 2021, 14:30:28 »
Tylko Toyota zaproponowała 4 letni leasing na poziomie 16%. W tym samym czasie znajomi kupili seata Leona z leasingiem 2,77%. Pytanie czy toyota daje aktualnie takie niskie oprocentowanie?

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Grudnia 2021, 15:48:34 »
Tylko Toyota zaproponowała 4 letni leasing na poziomie 16%. W tym samym czasie znajomi kupili seata Leona z leasingiem 2,77%. Pytanie czy toyota daje aktualnie takie niskie oprocentowanie?
Czy to 2,77% to oprocentowanie roczne czy cały koszt leasingu?? Z tego co mi się wydaje to Twoje 16% to koszt leasingu na 4 lata a nie rocznie. Czy napewno porównujesz liczby z ta sama skala ??

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2021, 15:54:00 »
Najlepiej porównywać koszt całkowity leasingu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Grudnia 2021, 17:45:58 »
Dokładnie, te same warunki wpłata/ilość rat/wykup i całkowity koszt, wtedy można porówmać.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudnia 2021, 17:42:03 »
Pytanie do osób oczekujacych na samochod w 2022. Tez dostaliscie oferte wczesniejszej umowy leasingowej pod szyldem gwarancji marży?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudnia 2021, 18:08:36 »
Żadna firma leasingowa nie da Ci gwarancji marży. Z dwóch powodów. Większość firm leasingowych zaoferuje Ci zmienną stopę procentową, a ta jest aktualizowana co miesiąc lub co 3 miesiące. A co zrobi Rada Polityki Pieniężnej, nie wiadomo, więc przy zmiennej stopie rata będzie się zmieniać. Są firmy leasingowe, bodajże trzy, które oferują Ci stałą stopę procentową, niezależną od wskaźnika Wibor, gdzie raty nie będą zmieniać się nawet o jeden grosz w trakcie trwania umowy leasingowej. Ale nawet, jeżeli już podpiszesz taką umowę, to zostanie ona zindeksowana w momencie wystawienia faktury przez dealera, a on wystawi fakturę, jak dostanie samochód. Potem oczywiście raty już nie będą się zmieniać( w tych firmach leasingowych, które nie mają zapisu w OWUL, że w przypadku drastycznych zmian stóp procentowych mogą zamienić Twoją stałą stopę na zmienną), ale oferta ze stałą stopą z reguły jest droższa, bo leasingodawca kalkuluje swoje ryzyko na kilka lat do przodu. Dlatego nie uważam, żeby jakikolwiek leasing podpisał umowę przed odbiorem samochodu z gwarancją stałych rat.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Grudnia 2021, 19:03:59 »
Żadna firma leasingowa nie da Ci gwarancji marży. Z dwóch powodów. Większość firm leasingowych zaoferuje Ci zmienną stopę procentową, a ta jest aktualizowana co miesiąc lub co 3 miesiące. A co zrobi Rada Polityki Pieniężnej, nie wiadomo, więc przy zmiennej stopie rata będzie się zmieniać. Są firmy leasingowe, bodajże trzy, które oferują Ci stałą stopę procentową, niezależną od wskaźnika Wibor, gdzie raty nie będą zmieniać się nawet o jeden grosz w trakcie trwania umowy leasingowej. Ale nawet, jeżeli już podpiszesz taką umowę, to zostanie ona zindeksowana w momencie wystawienia faktury przez dealera, a on wystawi fakturę, jak dostanie samochód. Potem oczywiście raty już nie będą się zmieniać( w tych firmach leasingowych, które nie mają zapisu w OWUL, że w przypadku drastycznych zmian stóp procentowych mogą zamienić Twoją stałą stopę na zmienną), ale oferta ze stałą stopą z reguły jest droższa, bo leasingodawca kalkuluje swoje ryzyko na kilka lat do przodu. Dlatego nie uważam, żeby jakikolwiek leasing podpisał umowę przed odbiorem samochodu z gwarancją stałych rat.

Gwarance marży moze dac i daje, tak jak w kazym kredycie. Ruchoma czescia jest wibor, ktory skorelowany jest z wysokoscia stopy procentowej. Jezeli dobrze zrozumialem handlowca, to maja podnieść marże w toyota bank.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Grudnia 2021, 19:16:49 »
Gwarance marży moze dac i daje, tak jak w kazym kredycie. Ruchoma czescia jest wibor, ktory skorelowany jest z wysokoscia stopy procentowej. Jezeli dobrze zrozumialem handlowca, to maja podnieść marże w toyota bank.
Jeżeli dadzą gwarancję marży poniżej 2pp + Wibor, to ok. Ale zazwyczaj marża jest skorelowana z Wibor i nieznacznie rośnie przy wzroście stóp. Dlatego wiem, że banki nie chcą niczego gwarantować w tak długim okresie.

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudnia 2021, 10:43:41 »
też stoję przed wyborem leasingu i mam akurat z Toyoty i z innych leasingodawców i wszędzie jest podobnie 0,5% może różnicy....
20% wpłata, 25% wykup, 35 rat 107% +/- 0,5% na zmiennej
stała w okolicy 108%

kompletnie nie wiem co wybrać ...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2021, 12:38:07 »
eż stoję przed wyborem leasingu i mam akurat z Toyoty i z innych leasingodawców i wszędzie jest podobnie 0,5% może różnicy....
stała w okolicy 108%

Jeżeli masz prawdziwą stopę stałą na 108%, to bym brał w ciemno, bo zazwyczaj różnica między zmienną a stałą to 3%. A jak pisze Interia Biznes, wibor w przyszłym roku z 1,93 ma dojść do 3.

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Grudnia 2021, 13:50:48 »
eż stoję przed wyborem leasingu i mam akurat z Toyoty i z innych leasingodawców i wszędzie jest podobnie 0,5% może różnicy....
stała w okolicy 108%

Jeżeli masz prawdziwą stopę stałą na 108%, to bym brał w ciemno, bo zazwyczaj różnica między zmienną a stałą to 3%. A jak pisze Interia Biznes, wibor w przyszłym roku z 1,93 ma dojść do 3.

tak mam z salonu lexusa oferta toyota bank. Stała stopa (107,66%) zmienna (106,86%) przy warunkach jak wyżej
GAP tylko spory patrząc u konkurencji bo -GAP RTI (192,13 netto)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Grudnia 2021, 20:20:42 »
GAP możesz wziąć w zewnętrznej firmie, nawet lepiej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021, 21:12:11 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Grudnia 2021, 20:47:02 »
No właśnie o to mi chodziło ;) aczkolwiek widzę nie każdy daje GAP powyżej 200k

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl