Radzę nie łykać oferty ze stałą stopą oprocentowania w ciemno. Banki umieją liczyć i oferując taką ofertę przede wszystkim nie dla tego aby zrobić klientowi dobrze ale aby zmaksymalizować swoje zyski. Oprocentowanie leasingu podawane jest jako procent który stanowią wszystkie wpłaty w leasingu do wartości samochodu, to inna wartość niż RRSO . Na podstawie mojego przypadku, niedawno brałem leasing i dostałem z Toyoty dwie oferty : ze zmienną stopą oprocentowania 4% i ze stałą 5,5% - nie oznacza to, że oferty te się zrównują jeśli stopy pójdą w górę 1,5%. Do tego aby wyliczyć "koszt leasingu" potrzebny jest okres leasingowania, wkład własny, wartość wykupu - dla mojego przypadku odpowiednio 2 lata, 45% i 16 %, oferta ze stała stopą procentową zrównuje się w teorii ze zmienną przy podwyższę stóp o około 2,5%, a w praktyce, ponieważ stopy rosną skokowo a nie jednorazowo i ze względu na wibor przeliczenie rat odbywa się z pewnym opóźnieniem to po 3-3,5 % - każdy musi sobie sam ocenić na ile to realne.
Nie twierdzę, że oferty ze stała stopą są złe, chodzi mi tylko o to aby to skalkulować i podjąć świadomą decyzję.