Autor Wątek: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!  (Przeczytany 35276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
Odp: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Grudnia 2021, 22:42:51 »
ale gap jest na przewidywaną różnicę między wartością auta w czasie szkody a wartością z faktury

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Grudnia 2021, 22:47:10 »
Wiem, zdaje sobie sprawę do czego jest GAP. Tylko kupiłem tą toyotę premium i kosztuje 250k brutto :)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Grudnia 2021, 22:49:14 »
to po co gap powyżej 200k? w przypadku ravki?

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Grudnia 2021, 09:16:07 »
Kupił lexa

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Grudnia 2021, 11:28:27 »

tak mam z salonu lexusa oferta toyota bank. Stała stopa (107,66%) zmienna (106,86%) przy warunkach jak wyżej
GAP tylko spory patrząc u konkurencji bo -GAP RTI (192,13 netto)
Przeczytaj Ogólne Warunki Umowy Leasingowej, a szczególnie co się dzieje w przypadku "drastycznego wzrostu stóp procentowych". Czy nie zmienią Ci wtedy stałej stopy na zmienną, bo tak jest zapisane w OWUL.

Offline martingg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Grudnia 2021, 12:13:43 »
Mam OWU na mailu w poniedziałek przeczytam

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Stycznia 2022, 12:49:27 »
Jak wygląda aktualnie sprawa z leasingiem w banku Toyota? Czy warto zdecydować się na leasing u nich? Czytałem komentarze w sieci i raczej opinie są bardzo złe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Stycznia 2022, 13:14:00 »
W niektórych salonach (nie tylko toyoty) już nie masz wyjścia :(

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:28:00 »
Cooo serio? Przecież to jakaś porażka. Jedynie pozostaje kupno od brokera.

Całe szczęście w moim salonie nadal jest wybór.
Chodzi mi o to że jest dużo opinii że w banku Toyoty jest kompletny bałagan, nic nie idzie załatwić a czasami nawet faktury przychodzą na zawyżone kwoty.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:35:01 »
Cooo serio? Przecież to jakaś porażka. Jedynie pozostaje kupno od brokera.
Już wstawiałem ten filmik, od ok.6min.
https://youtu.be/9Wx_cBAUy8I

A w tym odcinku, że to już praktyka i w innych firmach, oraz nowy pomysł toyoty na auta firmowe (na razie w GB)
https://youtu.be/63K-5rqFNpE

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Stycznia 2022, 15:25:34 »
Tam gdzie zamawiałem swoją nie było problemu (jeden z salonów w Warszawie). Akceptują zarówno własne jak i obce leasingi tak samo sprawa się ma w kontekście ubezpieczenia. Nie popadajmy w paranoję, najlepiej zadzwonić zapytać w salonie jaką mają politykę sprzedaży bo może się okazać że jeden salon psuje opinię całej marki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Stycznia 2022, 19:07:02 »
Moja opinia jest taka. Salony niech zajmują się tym, co potrafią najlepiej, czyli sprzedażą samochodów. A firmy leasingowe niech zajmują się leasingiem. I przy leasingu jest ważne, żeby doradca leasingowy był dostępny po drugiej stronie kabla i pomógł Ci w każdej chwili osobiście, nie tylko do momentu podpisania umowy leasingowej, ale też później w razie konieczności obniżenia rat z powodu problemów w firmie, w razie stłuczki, w przypadku problemów z gwarancją na auto itp. Z tego co wiem, w salonach nie ma dedykowanych doradców leasingowych. W razie problemów obsłuży was BOT z infolinii:))

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Marca 2022, 08:53:50 »
Radzę nie łykać oferty ze stałą stopą oprocentowania w ciemno. Banki umieją liczyć i oferując taką ofertę przede wszystkim nie dla tego aby zrobić klientowi dobrze ale aby zmaksymalizować swoje zyski. Oprocentowanie leasingu podawane jest jako procent który stanowią wszystkie wpłaty w leasingu do wartości samochodu, to inna wartość niż RRSO . Na podstawie mojego przypadku, niedawno brałem leasing i dostałem z Toyoty dwie oferty : ze zmienną stopą oprocentowania 4% i ze stałą 5,5% - nie oznacza to, że oferty te się zrównują jeśli stopy pójdą w górę 1,5%. Do tego aby wyliczyć "koszt leasingu" potrzebny jest okres leasingowania, wkład własny, wartość wykupu -  dla mojego przypadku odpowiednio 2 lata, 45% i 16 %, oferta ze stała stopą procentową zrównuje się w teorii  ze zmienną przy podwyższę stóp o około 2,5%, a w praktyce, ponieważ stopy rosną skokowo a nie jednorazowo i ze względu na wibor przeliczenie rat odbywa się z pewnym opóźnieniem to po 3-3,5 % - każdy musi sobie sam ocenić na ile to realne.
Nie twierdzę, że oferty ze stała stopą są złe, chodzi mi tylko o to aby to skalkulować i podjąć świadomą decyzję.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Marca 2022, 10:19:34 »
Radzę nie łykać oferty ze stałą stopą oprocentowania w ciemno. Banki umieją liczyć i oferując taką ofertę przede wszystkim nie dla tego aby zrobić klientowi dobrze ale aby zmaksymalizować swoje zyski. Oprocentowanie leasingu podawane jest jako procent który stanowią wszystkie wpłaty w leasingu do wartości samochodu, to inna wartość niż RRSO . Na podstawie mojego przypadku, niedawno brałem leasing i dostałem z Toyoty dwie oferty : ze zmienną stopą oprocentowania 4% i ze stałą 5,5% - nie oznacza to, że oferty te się zrównują jeśli stopy pójdą w górę 1,5%. Do tego aby wyliczyć "koszt leasingu" potrzebny jest okres leasingowania, wkład własny, wartość wykupu -  dla mojego przypadku odpowiednio 2 lata, 45% i 16 %, oferta ze stała stopą procentową zrównuje się w teorii  ze zmienną przy podwyższę stóp o około 2,5%, a w praktyce, ponieważ stopy rosną skokowo a nie jednorazowo i ze względu na wibor przeliczenie rat odbywa się z pewnym opóźnieniem to po 3-3,5 % - każdy musi sobie sam ocenić na ile to realne.
Nie twierdzę, że oferty ze stała stopą są złe, chodzi mi tylko o to aby to skalkulować i podjąć świadomą decyzję.

Pewnie przy leasingu jest inaczej, ale ja przy najmie, chcę mieć za wszelką cenę stałe opłaty, a na ten tydzień rata z oprocentowaniem zmiennym wyprzedziła moją ofertę o 250zl, i nie ma najmniejszych szans, że przez najbliższe pół roku wibor przestanie rosnąć, a w ciągu roku na pewno to nie spadnie, ja wiem, że pewnie wyjdę na 0 i to tylko przez inflację wywołaną, przez wojnę, którą mało kto mógł przewidzieć, to ja wolę dopłacić te 10% miesięcznie(przy założeniu, że stopy nigdy by nie wzrosły), niż obudzić się pewnego dnia i płacić 3,5k zamiast 2,5k, ale to wynika z tego, że głównym motorem napędowym naszego domowego budżetu jest mój etat, a że ja nie jestem sklepem spożywczym, to z dnia na dzień przekleję metkę na +20%, bo inflacja i paliwo po 7,5zl, tylko się będę bujał ze swoją pensją jakiś czas, aż łaskawy pan i władca mi tą pensje podniesie.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Marca 2022, 13:34:45 »
Pewnie przy leasingu jest inaczej, ale ja przy najmie, chcę mieć za wszelką cenę stałe opłaty, a na ten tydzień rata z oprocentowaniem zmiennym wyprzedziła moją ofertę o 250zl, i nie ma najmniejszych szans, że przez najbliższe pół roku wibor przestanie rosnąć, a w ciągu roku na pewno to nie spadnie, ja wiem, że pewnie wyjdę na 0 i to tylko przez inflację wywołaną, przez wojnę, którą mało kto mógł przewidzieć, to ja wolę dopłacić te 10% miesięcznie(przy założeniu, że stopy nigdy by nie wzrosły), niż obudzić się pewnego dnia i płacić 3,5k zamiast 2,5k, ale to wynika z tego, że głównym motorem napędowym naszego domowego budżetu jest mój etat, a że ja nie jestem sklepem spożywczym, to z dnia na dzień przekleję metkę na +20%, bo inflacja i paliwo po 7,5zl, tylko się będę bujał ze swoją pensją jakiś czas, aż łaskawy pan i władca mi tą pensje podniesie.

Z ciekawosci - jak ksztaluja sie u Ciebie koszty najmu vs koszt calego samochodu? Masz juz jakas oferte?
Planujesz auto zwrocic po uplywie terminu?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl