Autor Wątek: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!  (Przeczytany 35260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

winnidall

• Gość
Odp: Leasing - czy warto z poza Toyoty?!
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Października 2022, 21:05:30 »
Można ale zazwyczaj ponowne przeliczenie leasingu to np.  5% pozostałej kwoty.

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Kwietnia 2025, 07:32:51 »
Ktoś korzysta obecnie z Leasing Toyoty dla osób prywatnych? Jakie wrażenie, cena? Kupiłem rok temu nowy samochód i niestety mnie go rozbili. Szkoda całkowita. Warta wykupiła samochód. Porównywałem Leasing i kredyt ile mnie to kosztowało wychodzi, że Leasing jest dwa razy tańszy. Chciałbym poznać opinię osób które mają Leasing . Dzięki za kontakt

Offline zero

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: prius II
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Kwietnia 2025, 19:30:04 »
mam ofertę leasingową. 9 tys wpłata wstępna. oraz 1140 co miesiąc. na 3 lata, przebieg na 75 tys.km

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Kwietnia 2025, 01:22:21 »
mam ofertę leasingową. 9 tys wpłata wstępna. oraz 1140 co miesiąc. na 3 lata, przebieg na 75 tys.km
Jaki wykup?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Kwietnia 2025, 11:45:22 »

Czyli 50k brutto za nową RAV4 na 3 lata?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Kwietnia 2025, 22:20:31 »
Bo to pewnie nie jest leasing tylko najem długoterminowy Kinto, generalnie z tego co mi wiadomo to leasingi konsumenckie to raczej ściema i dobry kredyt może być lepszym rozwiązaniem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Kwietnia 2025, 13:30:50 »
Tak jak wcześniej pisałem, od 20 lat pracuję w Millennium Leasing. Jeżeli ktoś chce ofertę, chętnie pomogę i przy ofercie  i potem w trakcie trwania umowy.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Kwietnia 2025, 13:57:28 »

Czyli 50k brutto za nową RAV4 na 3 lata?

to chyba kwoty netto, 50k brutto w najmie (opony, serwis, OC/AC) to bylaby wg mnie soczysta okazja

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Kwietnia 2025, 11:18:48 »
Orientuje się ktoś w aktualnych przepisach?
Czy można jakoś wykupić z leasingu (1% wartości) auto, ale już nie na swoją firmę ale brata?
Najkorzystniej podatkowo.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2025, 11:28:45 wysłana przez SNCF »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Maja 2025, 12:21:14 »
Czy można jakoś wykupić z leasingu (1% wartości) auto, ale już nie na swoją firmę ale brata?
Każda inna osoba nie związana umową leasingową musi wykupić po cenie rynkowej, a nie za 1% wartości. Dodatkowo nie wszystkie firmy leasingowe na to zezwalają. Jeżeli chcesz uniknąć podatku po wykupie samochodu z leasingu i jego późniejszej odsprzedaży, możesz zawrzeć w miesiącu sprzedaży samochodu nową umowę leasingową i pieniądze otrzymane ze sprzedaży możesz przeznaczyć na opłatę wstępną. Wtedy przychód zbilansuje się z wydatkiem i nie zapłacisz podatku. Opcja dwa. Wykupujesz samochód z leasingu i robisz bratu darowiznę. Darowizna w pierwszej linii pokrewieństwa nie jest opodatkowana.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Maja 2025, 12:39:09 »
Wykupujesz samochód z leasingu i robisz bratu darowiznę
A z braku brata mozna żonie - bez rozdzielności majątkowej? Pytanie troche przewrotne bo w necie krążą dwie opinie na ten temat. Tak i Nie :)

Ale hipotetycznie.... Nie ma rozdzielności majątkowej. Wykupuję auto z leasingu na potrzeby prywatne czyli nie robię z niego środka trwałego firmy. Chcę żeby było zarejestrowane na żonę bo sam biorę nowe w leasing i nie chcę ubezpieczać dwóch. Żeby to zrobić muszę darować żonie moje 50% auta. Ona wtedy idzie z aktem darowizny to wydzialu komunikacji i rejestruje auto na siebie. Kiedys to przerabiałem co prawda nie w leasingu ale własnie chcielismy przerejstrować. Taką darowizne na legalu można zrobić. Pytanie brzmi czy jak żona to auto sprzeda to ja będę musial zapłacić VAT z tej okazji? I czy w ogóle US się zorientuje że to auto sprzedane przez moją żonę miało jakiś związek z moją działalnością?

I drugie pytanie. Ile trwa teraz ta karencja podatkowa. Nadal 6 czy skrócili do 3 lat?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Maja 2025, 13:37:35 »
Według przepisów podatkowych: małżonek, zstępni (dzieci i wnuki), wstępni (rodzice i dziadkowie), rodzeństwo, pasierb i pasierbica, ojczym i macocha. Co do samych niuansów podatkowych, to wolałbym nie wchodzić w kompetencje księgowego, lepiej spytaj jego.

Online SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Lipca 2025, 16:10:48 »
Miał ktoś w Drivalia Lease Polska ?

Offline z1000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: cztery zera
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Sierpnia 2025, 10:39:00 »
Ale hipotetycznie.... Nie ma rozdzielności majątkowej. Wykupuję auto z leasingu na potrzeby prywatne czyli nie robię z niego środka trwałego firmy. Chcę żeby było zarejestrowane na żonę bo sam biorę nowe w leasing i nie chcę ubezpieczać dwóch. Żeby to zrobić muszę darować żonie moje 50% auta. Ona wtedy idzie z aktem darowizny to wydzialu komunikacji i rejestruje auto na siebie. Kiedys to przerabiałem co prawda nie w leasingu ale własnie chcielismy przerejstrować. Taką darowizne na legalu można zrobić. Pytanie brzmi czy jak żona to auto sprzeda to ja będę musial zapłacić VAT z tej okazji? I czy w ogóle US się zorientuje że to auto sprzedane przez moją żonę miało jakiś związek z moją działalnością?
możesz tak zrobić, Twoim przychodem do opodatkowania PIT (w chwili sprzedaży auta przez Twoją żonę i Ciebie - wszak jest współwłasność) będzie wówczas połowa wartości ceny za jaką samochód sprzedasz, jeżeli od darowizny upłynie pół roku to żona podatku płacić nie będzie; podatek VAT nie wystąpi z uwagi na to, że nie odliczyłeś go przy wykupie
czy US się zorientuje, że auto było związane z Twoją DG? aby tak się stało to musiałby wziąć na warsztat komplet dokumentów, tak sam z siebie wiedzy tej US nie ma

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl