przy okazji założyłem sobie nakrętki do kół z zabezpieczeniem - to tak w temacie.
Ciekawi mnie jedna rzecz. Czy nakrętki oferowane przez Toyotę mają powtarzalny wzór, czy też każdy zestaw wytwarza się z unikalnym wzorem? Jeśli jest identyczny we wszystkich zestawach (co mam nadzieję nie jest prawą) to jest to marne zabezpieczenie, nie warte 198 zł (a w przypadku czarnych nakrętek 230 zł).
Skąd takie podejrzenie ? Wystarczy w necie poszukać zestawów kluczy do wspomnianych nakrętek. Przykładowy zestaw do nakrętek stosowanych w BMW ma 21 sztuk z "unikalnymi" wzorami, a do grupy VAG już tylko 10. Zapewne wyprodukowano takie zestawy z myślą o warsztatach, ale są też przydatne dla złodziei.
Druga sprawa. Nakrętka zabezpieczająca jest większa i w konsekwencji cięższa od zwykłej. Co z wyważaniem koła? Znam zasady fizyki i wiem, że "bicie" spowodowane cięższą nakrętką będzie niewspółmiernie mniejsze od "bicia" spowodowanego oponą. Ostatecznie można założyć dwa zestawy nakrętek, po dwie na koło i koniecznie symetrycznie. Koło będzie wyważone a i zabezpieczenie podwójne.