Autor Wątek: Wideorejestrator  (Przeczytany 14969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Wideorejestrator
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:33:39 »
Markid.
Widziałem, że ten Power Bank do kupienia tylko w Wielkiej Brytanii. Widziałeś gdzieś na polskich stronach?

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:41:32 »
Ja mam Viofo A139 i Cellink Neo 8+ (też z bateriami Li-FePO4) - kupione na wideorejestratory.pl. Pod deską pewnie się nie zmieści (obstawiam, że trzeba będzie go dać pod fotel (21cmx16cmx4cm i prawie 1,6 kg wagi)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Kwietnia 2022, 10:48:00 »
Widziałem, że ten Power Bank do kupienia tylko w Wielkiej Brytanii. Widziałeś gdzieś na polskich stronach?
Tak ale - poza ceną - to chyba nie problem.
W polskich sklepach są dostępne Cellink NEO (od pewnego czasu mają złe opinie) oraz Black Vue (cenowo znacznie droższe).
Znacznie tańsze power banki (LiPo) stosowane do smartfonów / laptopów - nie nadają się do zastosowania w aucie - z wielu powodów - dobrze opisanych na stronach zajmujących się tym tematem.

Edit:
Popatrzyłem w sieci i widzę, że Cellink NEO 8+ i NEO 9 zniknęły z ofert, jest tylko NEO 5 - trochę mała pojemność 4500mAh.
Nie wiem co dokładnie się dzieje z Cellinkiem ale jest dużo niepochlebnych opinii.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2022, 10:57:28 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Kwietnia 2022, 11:01:48 »
Ja mam Viofo A139 i Cellink Neo 8+ (też z bateriami Li-FePO4) - kupione na wideorejestratory.pl. Pod deską pewnie się nie zmieści (obstawiam, że trzeba będzie go dać pod fotel (21cmx16cmx4cm i prawie 1,6 kg wagi)
To powiem, że średnio mi się to podoba. Takie pudło pod siedzeniem, a jeszcze nie wiadomo jak z grzaniem się. Ile ciepła to wydziela? Chyba lepiej jednak mieć kamerkę na przód i tył z odcięciem napięcia przy nadmiernym poborze energii z aku. Chyba Mio coś takiego ma w zestawie.
https://www.ceneo.pl/94287824;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=146599406&gclid=Cj0KCQjwl7qSBhD-ARIsACvV1X23ushkCxxqeVHbaq3d0FfuNeMn37yRIoxhnjVEz2UzKnKmOrDuvywaAlRkEALw_wcB

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Kwietnia 2022, 11:10:54 »
Ile ciepła to wydziela?
Na ten moment jest ok - ale pewnie dlatego, że auto jest w BE a zestaw na półce czeka :)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Kwietnia 2022, 13:39:14 »
Toyota Klub ».: GARAŻ :. »Terenowe »RAV-4 (Moderator: marcin) »Wątek: Wideorejestrator
I spokojnie można podłączyć do gniazda zapalniczki. Mnie to nie przeszkadza. I tyle.
W takim wariancie faktycznie nie ma praktycznie nic do roboty po prostu przykleić kamerkę do szyby i włączyć wtyczkę zasilającą w gniazdo zapalniczki.
Ja akurat nie lubię gdy mi jakiś kabelek zwisa z przodu, z okolic lusterka, jak również z tyłu po otwarciu klapy.
Każdy może kupić sobie to co chce.
Oczywiście. i również zdrówka i szerokości życzę.
Tą kamerę można powiesić przy lewym słupku tak, aby tylko wodę i śnieg wycieraczka zbierała z obiektywu. W opcji kamery zaznaczasz, że jest z lewej strony a nie na  środku szyby i wtedy odpowiednio czyta linie na jezdni itp...
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Kwietnia 2022, 17:05:11 »
Ja mam kamerkę przód i wnętrze,  diler przy zakupie mi ją podłączył.  Ma szeroki kąt widzenia więc boczne uderzenie, otarcie  też wyłapie.
Są też na 3 opcje obowiązkowo z adapterem  

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Kwietnia 2022, 08:10:42 »
Wiem, że wszyscy czekają na powerbank by toyota klub ;-). Jestem coraz bliżej. Balanser na 4 celki mam (nawet doszło 5 szt.). Pozostaje kupić ogniwa, zgrzać je (mam dostęp do sprzętu), dołożyć balanser i zrobić testy.

Jakby się okazało, że balanser w zupełności wystarcza (tj. odłącza/podłącza wszystko sam zależnie od stanu naładowania celek) to prawdopodobnie tylko będzie konieczna jakąś przetworniczka, która będzie ograniczała napięcie ładowania celek do ok 12,8-13,0V z napięcia pokładowego auta (ładowane tylko przy włączonym napędzie).

Na razie balanser to koszt 7-8 zł, celki LiFePO4 jak patrzyłem min pojemność to jakieś 100-200 zł, reszta to śmieci za 5-10 zł + obudowa na 3D i kabelki/złączki.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Kwietnia 2022, 13:39:37 »
Brzmi obiecująco, trzymam kciuki. ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Kwietnia 2022, 12:37:15 »
Zastanawiałem się na zmianą kamerki. żeby oprócz przodu nagrywała mi też wnętrze pojazdu w momencie wykrycia wstrząsu. Nie chcę przeciągać kabli i instalować tylnej kamerki. Czy ktoś z was kupował taką kamerkę?

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 11 Kwietnia 2022, 16:13:10 »
Ja mam N2S przód/wnętrze. Dopiero ją testuje ale poczytaj opinie. Cztery posty wyżej pisałem o podobnej tyle że z trzema funkcjami.

OPINIE
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2022, 16:18:11 wysłana przez JKrakus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Kwietnia 2022, 18:33:33 »
Teraz mam x-blitz GO SE. Mała, dobrze nagrywa, ma czujnik ruchu i wstrząsu, więc nie pobiera prądu, kiedy nie trzeba. No ale w hybrydzie boję się, że będzie jednak wyczerpywać ten mały aku 12v. Poza tym, z racji popularności RAV 4 wśród złodziei, myślałem o takiej kamerce, która nagra wnętrze i przekaże obraz na telefon. I tak kombinuję jak koń pod górę, i nie wiem, czy potrzebny jakiś zasilacz, czy tylko wpiąć ją do gniazda zapalniczki? Nie wyczytałem, która kamerka przesyła obraz na telefon. Jak już robić te wszystkie zasilacze i baterie-powerbanki to trzeba zlecić montaż w serwisie, bo elektrykiem nie jestem, poza tym kable chciałbym mieć pochowane. A boję się, że połamię zatrzaski i będzie w nowym samochodzie problem z trzeszczeniem plastików. A jak już mam zlecać serwisowi montaż ( mają też montować hak i META), to trzeba raczej polecieć grubo i brać komplet, z tylną kamerką. I jak tak sobie podliczyłem, to rozsądny zestaw wychodzi 3 tys + montaż. I nie wiem, czy ja aż takim kinomanem jestem:))

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 11 Kwietnia 2022, 19:16:08 »
Już po podpisaniu umowy a kilkanaście dni przed odbiorem poprosiłem dilera aby mi zamontował chlapacze, wideorejestrator z ukrytymi kablami i uruchomił moduł domykania okien z pilota przy zamykaniu samochodu i wszystko to zrobili mi za darmo.
Zapytaj Hillbilly , może za montaż nic nie zapłacisz.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Kwietnia 2022, 19:46:45 »
Już po podpisaniu umowy a kilkanaście dni przed odbiorem poprosiłem dilera aby mi zamontował chlapacze, wideorejestrator z ukrytymi kablami i uruchomił moduł domykania okien z pilota przy zamykaniu samochodu i wszystko to zrobili mi za darmo.
Zapytaj Hillbilly , może za montaż nic nie zapłacisz.
Zapytać zawsze można, ale:
1. Chlapacze zamówiłem w pakiecie z dywanikami, więc zakładam, że skoro wziąłem taką opcję, to za montaż już nie zapłacę.
2. Uruchomić moduł domykania okien i dachu to nie wymaga pracy fizycznej, więc może też zrobią gratis.
3. Biorąc pod uwagę rabat na samochodzie, jaki dostałem, wątpię, żeby chcieli montować za darmo cokolwiek dodatkowo. Ale spytać mogę, w końcu biorę u nich drugi samochód:))
Ciągle nie jestem przekonany do wydawania takiej kasy na kamerę. Wiem, że w razie wypadku, kasa się zwróci, ale obecna kamerka była tak prosta w montażu, z jednym kablem, że sam sobie poradziłem z ukryciem go pod tapicerką. Taka nowoczesna kamerka jest fajna, ale jeden kabel do przodu, drugi do tyłu, trzeci do zasilacza i powerbanka. Robi się cała instalacja. A w końcu w bagażniku jest gniazdo zapalniczki. Jak kupię drugą kamerkę x-blitz za 300 zł i podłączę oddzielnie, to jedyny problem, to dwa oddzielne zapisy, a cena 5 razy niższa. Mam zagwozdkę:))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Kwietnia 2022, 11:54:16 »
Kombinowałem, kombinowałem i kupiłem to: https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-70mai-a500s-rc06-dual-set
Wziąłem zasilacz i kartę pamięci 64GB. Razem wyszło 641 zł. Zrezygnowałem z kamery wewnętrznej ze względu na duży pobór prądu na postoju. Zobaczymy, jak aku będzie to znosił.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl