Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 czy Dębica Navigator 3?  (Przeczytany 8054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pjaczewski

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 d4d
Witajcie, proszę pomóżcie w decyzji jakie opony wielosezonowe kupić do Auris 2 z 2015 r.

Rozmiar kół 225/45 r17

Zastanawiam się czy kupić Dębica Navigator 3 za jakieś 1100 zł czy dopłacić do Michelin CrossClimate 2 koszt ok 1950 zł. W parametrach są podobne oprócz przyczepności na mokrej nawierzchni, Dębica ma klasę C, a Michelin B. Czy jest sens dopłacać 850 zł?
Jakie macie zdanie na ten temat?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Opony całoroczne Michelin CrossClimate 2 czy Dębica Navigator 3?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2021, 13:45:09 »
W testach bardzo dobrze wypada też Goodyear Vector 4Seasons Gen-3
A w ostatnim dla bodajże 17" czy 18" widziałem że wygrały Continental AllSeasonContact

Moim zadaniem wszystkie wymienione będą lepsze od Dębicy i dłużej na nich pojeździsz.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2021, 13:52:33 »
Jak by ci się nie uśmiechała cena Premium możesz pójść na kompromis i kupić coś ze średniej półki zamiast taniej budżetowej Dębicy.
Np. w testach przyzwoicie wypadają też takie opony jak
Nokian Seasonproof
Kleber Quadraxer 2
Firestone Multiseason 2
Uniroyal AllSeasonExpert 2
Hankook Kinergy 4S2 H750

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2021, 14:08:22 »
Te testy są chyba sponsorowane.
Mój ojciec kupił Bridgestone a005.
Były najlepsze w testach.
Od 2 lat narzeka że kiepskie.
Myślał że wielosezonowki tak odstają.
Po założeniu crossclimate okazało się że jest przepaść.
Nie wiem jakim cudem A005 miały krótszą drogę hamowania o 2m względem CC.
Rzeczywistość jest zupełnie inna.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2021, 15:15:04 »
Falken Euroall Season miałem i w Celice i dawały radę na śniegu w PL i na wodzie w NL i teraz mam w Auris i też dają radę drugi sezon. No może stały się nieco głośniejsze.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2021, 16:07:46 »
Argument "dłużej pojeździsz" to tak nie do końca. Zależy od rocznego przebiegu oraz od nawierzchni po jakich się jeździ. Przykładowo na łódzkich dziurach prędzej nieodwracalnie oponę uszkodzisz niż ją zużyjesz. Dodatkowo jeśli ktoś mało jeździ to prędzej guma straci swoje właściwości niż się zetrze.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2021, 18:08:35 »
No ale w takim samym samochodzie, na takich samych drogach dużo większe przebiegi zrobiłem na Goodyearach niż na Dębicy. Letni Kormoran Runpro po 30 tyś bieżnika zostało ok. 2-3 mm. W Continentalach po 40 tyś jeszcze było połowę bieżnika jak je sprzedałem. 

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2021, 18:12:11 »
też sie przymierzałem do zakupu wielo-sezonowców , niestety w testach opony dla suv-ów wypadają bardzo słabo , dlatego nie kupiłem.
Opony całoroczne wady które zdecydowały o tym że tych opon nie kupiłem;

gorsze właściwości jezdne na tle ogumienia sezonowego w warunkach skrajnych temperatur, wynikające z zastosowania kompromisowej mieszanki gumowej,

szybsze zużycie bieżnika, co w szczególności uwidacznia się podczas hamowania na suchej nawierzchni,

wyższe opory toczenia i zużycie paliwa w porównaniu do opon letnich.
RAV4 2.5 hybrid

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2021, 18:33:53 »
Dlatego moje zdanie jest takie że jeśli całoroczne to tylko Premium. Żadne budżetowe Dębice. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać no chyba że ktoś jest emerytem i jeździ wokół komina kilka tyś rocznie głównie po mieście.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 18:36:05 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2021, 21:02:28 »
Witajcie, proszę pomóżcie w decyzji jakie opony wielosezonowe kupić do Auris 2 z 2015 r.

Rozmiar kół 225/45 r17

Zastanawiam się czy kupić Dębica Navigator 3 za jakieś 1100 zł czy dopłacić do Michelin CrossClimate 2 koszt ok 1950 zł. W parametrach są podobne oprócz przyczepności na mokrej nawierzchni, Dębica ma klasę C, a Michelin B. Czy jest sens dopłacać 850 zł?
Jakie macie zdanie na ten temat?
Michelin ma najbardziej innowacyjne mieszanki dopasowujące się do temperatur, co powoduje że na jego całorocznych robi się duże przebiegi, porównywalne z dobrymi oponami letnimi.  Większość tańszych opon całorocznych to takie podrasowane zimówki, na suchej  nawierzchni zużyją się szybko, dlatego niższa cena niekoniecznie oznacza niższy koszt.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2021, 21:10:09 »
też sie przymierzałem do zakupu wielo-sezonowców , niestety w testach opony dla suv-ów wypadają bardzo słabo , dlatego nie kupiłem.
Opony całoroczne wady które zdecydowały o tym że tych opon nie kupiłem;

gorsze właściwości jezdne na tle ogumienia sezonowego w warunkach skrajnych temperatur, wynikające z zastosowania kompromisowej mieszanki gumowej,

szybsze zużycie bieżnika, co w szczególności uwidacznia się podczas hamowania na suchej nawierzchni,

wyższe opory toczenia i zużycie paliwa w porównaniu do opon letnich.

Jeśli w zimie jeździsz dużo po śniegu i to jest priorytet to nie ma jak dobre zimówki, aczkolwiek to nie jest tak że dobre całoroczne nie dadzą rady.

Ja mam z zimówkami ten problem, że przez około 5 miesięcy ich używania w sezonie, warunki typowo zimowe to 2-3 tygodnie a reszta to nawierzchnia mokra lub sucha na której zimówki wypadają tak sobie.  Jak zsumować plusy i minusy, to całoroczne zaczynają mieć sens.

Dobre całoroczne mają już trwałość porównywalną z dobrymi letnimi.  Jeśli nawet w lecie zużywają się szybciej niż letnie to w zimie wolniej niż zimowe.  Podobnie będzie z oporami toczenia.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2021, 21:14:08 »
Zbig 
pooglądaj na Youtubie , opony przejadą max 50tys. I jeszcze jedno zawsze sa pokazywane-testowane na śniegu , a co będzie z nimi przy temp +30 powietrza , i 42  Stopnie asfaltu???
RAV4 2.5 hybrid

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2021, 21:55:24 »
Michelin ma najbardziej innowacyjne mieszanki dopasowujące się do temperatur, co powoduje że na jego całorocznych robi się duże przebiegi, porównywalne z dobrymi oponami letnimi.
moje Michelin CC+ w rozmiarze 225/45/r17 przejechały już 70tyś i jest jeszcze 5mm bieżnika
co prawda ostatniej zimy nie przeszły testu w kopnym śniegu w pagórkowatym terenie i szybko kupowałem drugi zestaw kół zimowych to i tak im to wybaczam ze względu na komfort akustyczny jakie zapewniają/nigdy wcześniej nie miałem tak cichych opon/ pewne zachowanie samochodu na suchej nawierzchni oraz na mokrym. Wyraźnie również da się wyczuć na nich granicę utarty przyczepności na na mokrej nawierzchni zwłaszcza w poprzecznym uślizgu bo manifestują to lekkim hałasem.
Na 100% mimo tego że w zimie w terenie gdzie mieszkam tylko sprawdzają się zimówki to kolejnym kompletem opon na lato będą CC+ lub CC2

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2021, 22:27:38 »
Ciekawe...6.94 w plusie, a 6.82mm ma nowa dwójka, a Twoja po 70kkm ma jeszcze 5mm.
No kurna cud. Właśnie udowodniłeś istnienie cudów

https://youtu.be/O-1drfAI0Jc
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 22:31:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2021, 22:30:59 »
Ciekawe...6.82mm ma nowa, a Twoja po 70kkm ma jeszcze 5mm.
No kurna cud. Właśnie udowodniłeś istnienie cudów

To samo miałem napisać. Jak ubyło po 70 000 km niecałe 2 mm to chyba pierwsze opony na świecie które przejadą 200 000 km   :grin: :grin: :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl