Autor Wątek: Użytkowanie Priusa III zimą  (Przeczytany 4544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcadir

• Prawie Toyot
Użytkowanie Priusa III zimą
« dnia: 30 Listopada 2021, 15:51:53 »
Drodzy forumowicze, mam pytanie do użytkowników Priusów parkujących pod chmurką.
1. Jakie macie spalanie w mieście w temperaturze poniżej 0 st. C?
2. Jak szybko nagrzewa się kabina?
3. Macie jakieś problemy w związku z temp. poniżej 0 st. C (baterie trakcyjne, zamarzające drzwi, zaparowane szyby itp)?
Planuję zakup i szukam informacji z pierwszej ręki, jako że będzie to pierwsza moja hybryda.
Z góry dzięki.

Offline cyc0909

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Użytkowanie Priusa III zimą
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2021, 16:08:45 »
Witam jest świeżym posiadaczem Priusa wersja 2 rok 2007. Pytasz o spalanie jestem bardzo rozczarowan. Kupując te auto posilkowalem się opiniami kolegów którzy jeżdżą zawodów. Twierdzili że 2 pali w mieście między 5-6 l na 100 km , jest w tym dużo prawdy. Niestety trzeba wziąć pod uwagę że ich styl i tryb jazdy jest z gołą odmienny od normalnego. Samochody na taksówkach praktycznie nie stygną. Wiem i proszę powstrzymać się od zbędnych komentarzy na temat pracy taksówkarza ,chyba że to hobby a nie pracanwtedy to inna bajka. Normalne spalanie w lato dla takiego sposobu użytkowania i stylu jazdy jakim się ja posługuje to co udało mi się sprawdzić 6.5 l zaraz napiszcie że wasze palą 4.5 l i mniej bo być tak może. Jednak nie chciał bym mieszkać z wami w jednym mieście. Średnia ilość km mojego dziennego przelotu to około 25  km wszystko w trybie miejskim. Do roboty 8 w jedną str , do biedry 4 w obie razem 24 plus minus. Więc kiedy te auto ma się nagrzać, w lato to nie problem w zimę to jest problem. Teraz gdy temp spadła.do 0 to praktycznie silniki spalinowy nie gaśnie. A to szyby suszę a to podgrzewam tylną szybę ,nagrzewnica w tryb auto plus klima i temp na 23'C i zaczyna się zrobi ciepło tak na dobre to jestem w firmie na parkingu. Więc całą tą ekonomia hybrydy prius 2 to w lato, może ale zima to raczej tak se. Konstrukcja tego auta jest podyktowana by jak naj mniej było CO ² więc odnoszę wrażenie że zbudowano je z papieru i dykty. Mimo wszystko jest bardzo cicho i to tak naprawdę jedyna zaleta. Cicho aż głupio. Co do ogrzewania wnętrza to szału nie ma. Do tej pory jeździłem dwu litrowym dieslem 150 km spalanie w mieście nawet przy dynamicznej jeździe 6.5 l w porywach do 7 l . Naprawdę dynamicznej jeździe . Tu jeżdżę jak bym brał udział w mistrzostwach świata w ekodrajwingu. Cały czas zerkam ile te auto żre w danej chwili. Czasem włos na głowie staje ,np.  start z pod świateł taki na ostro to na wskaźniku 35l/ 100 potem jak już się rozpędzę spada do 5.5 / 6.5 . Tak jak pisałem, masz dobrego diesla to się zastanów . Na koniec napiszę to co zaprzeczy temu co wcześniej pisałem . Do miasta jest to fenomenalne auto i nie zamienię go na inne. Wygodne ciche i w miarę dynamiczne bardzo wygodne w parkowaniu o ile ma kamerę . Wcześniej wspominałem że moi koledzy jeżdżą zawodowo, robią roczne po 60 tysi rocznie bez problemu bez napraw bez wielkich usterek Wacha i but . Na koniec o skrzyni biegów długo długo trzeba się przyzwyczajać oj długo potem też dziwnie. Jak masz jakiś skuter z przekładnia bezstopniową to już wiesz jak to chodzi. Co do jazdy autostrada nie porywaj się w dalsze podróże jak 120 km bo te auto nie do tego. Pozdrawiam
Mój Prius na 200 tysi nalotu śladu zużycia orginalne tarcze z lekkim progiem bateria ok kupiony w lipcu przekazane od zakupu 7 tysi odpukac bez problemu . Jedynie strach by kąta kto nie poniósł bo orginal. Pozdrawiam miłej jazdy hybrydą

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 16:30:22 wysłana przez cyc0909 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2021, 16:46:05 »
Grzanie wnętrza tymbardziej do 23 stopni na krótkim odcinku jest pozbawione sensu. Marnowanie energii w tym przypadku paliwa.

Offline cyc0909

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2021, 16:54:12 »
Tak bez sensu lepiej pobiegać to się ciepło zrobi analogicznie w lato po co klima na tak krótkim odcinku . Lepiej okna otworzyć. Tylko dla czego, nie po to mam te usprawnienia by z nich nie korzystać. Samochód ma być wygodny i dawać coś takiego czego nie mają ludzie w komunikacji miejskiej. Ma być poręczny ergonomiczny no i w miarę ekonomiczny tylko z tą miarą to różnie bywa ,dla mnie liczy się jeszcze niezawodność.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 16:56:41 wysłana przez cyc0909 »

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2021, 17:11:39 »
Ja mam Aurisa II w HSD i powiem tak ciepło w środku robi się raz dwa, co do spalania to fakt mi pali koło 6-6,5l w tych warunkach pogodowych w mieście nawet w trasie po zwykłej krajowej drodze pali koło 5.2-5.5L,wiec jak niektórzy piszą że 4 to uwierzę ale tempo i dotyk gazu pewnie jest bardzo delikatne i to latem. Ja mieszkam w kotlinie w samym Kłodzku góra za góra. Miałem Kianke 1.6 115km w dieslu to i tak żarła w mieście 8-9 zima, latem koło 7l. Wiec uważam że spalanie PB na poziomie do 7L w mieście uważam za całkiem przyzwoite.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopada 2021, 18:15:23 »
@cyc0909 walczysz z wiatrakami. Skoro czas przejazdu jest za krótki by nagrzać wnętrze to serio chcesz to robić na siłę? Wyobraźmy sobie, że przychodzisz zimą do domu w którym jest zimno ale za pół godziny wychodzisz z domu, czy włączasz na ten czas ogrzewanie? Pewnych praw fizyki nie przeskoczysz choćbyś wrzeszczał i tupał nogami. Jeśli to zrozumiesz twój Prius będzie spalał mniej benzyny bo nie będziesz jej marnował na bezsensowne działania.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopada 2021, 20:45:49 »
Przede wszystkim P3 nagrzewa się dużo szybciej, niż P2, bo ma odzysk ciepła z katalizatora(wydechu).
Jazda hybrydą w zimie, to przede wszystkim trzeba pamiętać, aby nie ustawiać od razu ponad 20*C  ogrzewania. Traci się wtedy dużo benzyny niepotrzebnie na rozgrzewanie silnika, zamiast na jazdę. Dopiero jak silnik się trochę nagrzeje, to wtedy warto podnieść temp. wewnątrz ponad 20*C.

Stosując się do tych zasad P2 paliła w zimie max 6L, a P3 5L na odcinkach 8-15km jednym ciągiem.

Inną kwestią jest sprawnośc techniczna samochodów w wieku 10+. Mimo, że jeżdżą, to mogą mieć drobne niesprawności skutkujące np. podwyższonym zużyciem benzyny.

Offline marcadir

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Listopada 2021, 21:27:52 »
Dziękuję za odpowiedź. Wiem że auto specyficzne i wymaga przyzwyczajenia, ale miałem okazję się przejechać i sposób pracy skrzyni cvt wraz z niezłą dynamiką 0-50km/h oraz ciszą w jeździe miejskiej zrobił na mnie wrażenie... a auto ma być używane w 60% miasto 30% drogi podmiejskie i 10% autostrady... Koledzy z pracy namawiają mnie na Octavię III 1.4 TSI :-), ale tam skrzynia DSG potrafi się posypać, więc bezpieczna opcja to manualna skrzynia, która na miasto jest mniej komfortowa.

Ciekawi mnie ogólnie czy niskie temperatury nie wpływają znacząco na pojemność baterii trakcyjnej, bo jak pokazały testy w samochodach elektrycznych to zasięg drastycznie zmniejsza się ze spadkiem temperatury (poniżej 0st.C).

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Listopada 2021, 21:47:35 »
TSI ma problem ze wszystkim nie tylko z dsg. Co do jazdy po autostradach idzie się przyzwyczaić najgorzej słychać jak mocno przyspieszasz, ale po chwili jak prędkość ustabilizujesz to już normalnie się jedzie

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2021, 22:32:24 »
Ciekawi mnie ogólnie czy niskie temperatury nie wpływają znacząco na pojemność baterii trakcyjnej, bo jak pokazały testy w samochodach elektrycznych to zasięg drastycznie zmniejsza się ze spadkiem temperatury (poniżej 0st.C).
W elektrykach bateria jest jedynym napędem, w Priusie baterie działają razem, bądź naprzemiennie że spaliną. Np. na Taxi w ciągu dnia tysiąc razy się ładuje i rozładowuje.  Moim zdaniem baterie wolą zimno niż upały. Automat nie do zajechania.

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2021, 22:40:59 »
Użytkuję priusa 3 od lekko ponad dwóch lat, w większości to miejskie dojazdy do pracy, niecałe pięć kilometrów. Czyli niekorzystnie bo na krótkich odcinkach.
Latem spalanie 4,5-4,9L na stówkę, zimą 7,5-8,5L I to jest taka normalna jazda, bo jeżdżąc tak jak ktoś tam wyżej napisał, w trybie eko emeryta to można zejść sporo niżej, ale podnietka na rekordy spalania jest na początku, później to przechodzi. Prius zimą spali dwa razy tyle co latem, w moim przypadku jest to i tak mniej niż każde inne auto jakie do tej pory posiadałem. ;) Zimna bateria ma mniejszą pojemność, więc szybciej się rozładowuje, ale silnik spalinowy z racji tego że musi nagrzać płyn chłodzący i oddawać ciepło do kabiny, pracuje dłużej niż latem, więc siłą rzeczy ładuje baterię, i zimą stan naładowania baterii jest zawsze bliżej maxa niż latem.

Offline Richiger

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Prius
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudnia 2021, 14:11:37 »
Witam. Po przeczytaniu wątków chciałbym się do nich odnieść jako świeży użytkownika Priusa. Do tej pory jeździłem 16 lat toyotą z silnikiem diesla d4d i powiem, że najważniejszym dla kierowcy jest świadoma decyzja o przejściu na jazdę hybrydą. co mam na myśli? W silniku spalinowym samochód rozpędzamy pojazd jak najszybciej do osiągnięcia wartości pożądanej prędkości. W hybrydzie nieco inaczej to wygląda. Ona rozpędza się dużo szybciej do pożądanej wartości, ale pedał gazu należy naciskać z wyczuciem i delikatnie. Nie jak do tej pory z przyzwyczajenia silnika spalinowego nagle i do podłogi. Wtedy "wycie" skrzyni nie będzie was trapiło. Jeśli chodzi o ogrzewanie to jest to raczej w zimie problem każdego rodzaju silnika. Mój Prius hybryda zagrzewa się szybciej, niż wcześniej d4d. Trzeba jednak dać czas silnikowi na zagrzanie się i tutaj swoją rolę odgrywa dystans do pokonania. Na odcinku do 5 km to raczej każdy silnik będzie miał problem z osiągnięciem temperatury grzania. Ja z praktyki mogę podpowiedzieć w odniesieniu do hybrydy, że tutaj jest różnica w trybie na jakim jeździmy zimą. Jeśli ktoś latem jeździ często na trybie eko, to zimą musi pamiętać o tym, że ten tryb wymusza oszczędną jazdę w pierwszej kolejności. A więc ruszając na zimnym silniku w zimie on nie ma za zadanie doprowadzić szybko silnik do grzania kabiny, bo programujemy auto na oszczędność zużycia paliwa. A więc jeśli bateria na to pozwala, to ruszy on w trybie jazdy ev i nie będzie dbać o włączenie silnika spalinowego, by grzać kabinę. Jeśli zależy nam na szybkim grzaniu, to wyłączmy tryb eko, a wtedy silnik benzynowy włączy sią natychmiast i szybko doprowadzimy do grzania kabiny. Tylko nie narzekaj w kolejnym poście, że nie mieścisz się w letnim zużyciu paliwa poniżej 4 litrów na 100km. Jeśli ktoś decyduje się na zakup hybrydy, to trzeba zacząć auto używać jak na hybrydę przystoi, a nie jak silnik spalinowy, w założeniu, że hybryda będzie oszczędna tylko wtedy, jak nie zużyje paliwa wcale. To już raczej zadanie dla elektryka. Podsumowując hybryda osiąga temperaturę możliwą do ogrzania kabiny szybciej, niż diesel i nawet zrobi to po zagrzaniu silniku, po jego wyłączeniu na postoju, czego już nie zrobi żaden silnik spalinowy, tradycyjny. A jakoś nikt nie pisze na forach, że to wada spalinówki, że nie można grzać na postoju. Trochę więcej myślenia przy użytkowaniu hybrydy, a każdy dojdzie do słusznego wniosku, że pod każdym względem jest ona lepsza od silnika spalinowego.       

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl