Autor Wątek: Nieprawidłowe wskazania zużycia paliwa w RAV4 Hybrid AWD  (Przeczytany 2431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
Nieprawidłowe wskazania zużycia paliwa w RAV4 Hybrid AWD
« dnia: 30 Listopada 2021, 18:42:24 »
Moja RAV4 oszukuje mnie w kwestii zużycia paliwa. Różnica wynosi 0,2 litra na 100 km .Gdy komputer pokładowy pokazuje średnie zużycie paliwa od ostatniego tankowania 6,8 litra ,
to faktyczne zużycie wynosi w rzeczywistości 7,0 litrów . Sprawdzałem to wiele razy . Tankowałem paliwo na różnych stacjach benzynowych, aby sprawdzić ten problem przy pomocy różnych dystrybutorów paliwa. Wynik zawsze jest taki sam : mój samochód podaje użycie paliwa zaniżone o 0,2 litra. Czy ktoś z Was zauważył podobne objawy w swojej RAV4 ? Napiszcie, jakie są Wasze doświadczenia z faktycznym zużyciem paliwa przez Wasze pojazdy. Nie tylko w Toyotach się to zdarza. Wspomnę dodatkowo, że przez kilka lat jeździłem Peugeotem 3008, który zawsze pokazywał zużycie paliwa zaniżone aż o pól litra w stosunku do rzeczywistej wartości.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2021, 18:59:11 wysłana przez Krzysztof2 »

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nieprawidłowe wskazania zużycia paliwa w RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2021, 18:50:51 »
Wiesz, z firmami samochodowymi jest jak z politykami.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2021, 19:01:35 »
Tego się chyba nie da precyzyjnie ustalić. W fordzie można kalibrować wskazania komputera. Jak skalibrujesz pod miasto, to masz przekłamania na trasie, jak ustawisz dobrze na trasie, to jest źle w mieście...

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2021, 19:15:46 »
U mnie wg pomiarów bak-bak z aplikacji fuelio wynosi dokładnie tyle samo. tzn. nie zawsze ale raczej się zawsze różni na + lub - o te 0.2:
Licznik | aplikacja
5.9 - 6.08
5.7 - 5.85
6.1 - 6.05
5.4 - 5.7
wg mnie jest to do zaakceptowania, bo wartość 0.2 jest pomijalna porównując do całego baku.

Ja u siebie zauważyłem coś innego: po zaktualizowaniu systemu kontroli trakcji wydaje mi się że spalanie podskoczyło o jakieś 0.3-0.4l. Nie wiem co o tym myśleć; być może to jakieś przewrażliwienie, autosugestia :)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2021, 19:19:40 »
U mnie w Corolli przy mieszanej jeździe wskazanie komputera jest przeważnie zaniżone o ok. 0,2l/100 - przy tankowaniu do pełna po zaświeceniu rezerwy. Natomiast w trasie wskazanie komputera w pełni pokrywa się z faktycznym zużyciem.
Corolla SD 1.8 GR Sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl