Autor Wątek: Toyota Corolla E11 - mechanizm przednich wycieraczek  (Przeczytany 691 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piter94

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
Toyota Corolla E11 - mechanizm przednich wycieraczek
« dnia: 01 Grudnia 2021, 12:23:09 »
Dzień Dobry Wszystkim!

Posiadam Toyotę Corollę  E11 1.3 z 1997 (wersja japońska, kod silnika 4EFE). Od dłuższego czasu borykam się z problem przednich wycieraczek a mianowicie ze szwankującym mechnizmem. W ciągu ostatnich dwóch lat mechanizm był dwa razy rozkręcany i dokładnie smarowany. Pomagało to na jakiś czas ale problem ciągle wraca. Parę dni temu ponownie wycieraczki odmówiły posłuszeństwa. Zaczęły się blokować w najwyższym położeniu i ostatecznie w ogóle przestały działać. Po naciśnięciu wajchy wycieraczki ani drgną. W dodatku nie są jakby sprzężone (jedno pióro mogę przesunąć ręcznie do góry a drugie pozostaje w neutralnej pozycji).

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi powiedzieć czy opłaca się kolejny raz próbować reanimować obecny mechanizm czy jest to po prostu nieopłacalne? (bo np. mechanizm jest już dawno zużyty). Ewentualnie czy ktoś z was miałby na sprzedaż w miarę dobrym stanie opisywany mechanizm?

Będę wdzięczny za pomoc gdyż nie za bardzo wiem co robić. Pogodę mamy już taką, że jazda bez wycieraczek raczej nie wchodzi w grę więc auto w zasadzie mam unieruchomione :(

Offline Piter94

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Toyota Corolla E11 - mechanizm przednich wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2021, 12:26:44 »
Dodam, że oczywiście już dawno chciałem po prostu kupić jakiś zamiennik albo chociaż część używaną jednak nigdzie nie mogę znaleźć takiej oferty. Stąd ten cały problem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl