Autor Wątek: Amortyzatory, klimatyzacja i drzwi  (Przeczytany 5234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
Amortyzatory, klimatyzacja i drzwi
« dnia: 04 Lipca 2005, 16:12:07 »
Witam

Mam parępytań.
1. Czy to możliwe, żeby przy przebiegu około 2 tys. km (słownie: dwa tysiące kilometrów) zaczęło coś stukać w gdzieś w amortyzatorach? Nie znam sięna tym za bardzo ale na moje ucho to słychać to tak jakgdyby były "wybite" tzn. jadąc po drodze brukowanej słychać takie głuche (stłumione) stuki.

2. W nowym yarisku są problemy z drzwiami od strony kierowcy - efekt - przy delikatnym zamykaniu - te drzwi wyglądają na zamknięte ale kontrolka na puplicie pokazuje, że jednak tak nie jest. Faktycznie po sprawdzeniu okazuje się, że jest pewien luz - i trzeba je otworzyć i mocniej  nimi trzasnąć. Taki efekt występuje od samego początku - tylko że podczas odbioru samochodu jakoś nie zwróciło sięna to uwagi.

3. Klimatyzacja. Nie spodziewałem się, że w 2-miesięcznym samochodzie zacznie nagle śmierdzieć z wylotów powietrza - po wyłączeniu klimatyzacji. Czy to możliwe, żeby tak wcześnie pojawiło sięcoś takiego?

Które z tych problemów ASO ma obowiązek naprawić w ramach gwarancji (bez kosztów z mojej strony)

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipca 2005, 17:12:25 »
1. Czy to możliwe, żeby przy przebiegu około 2 tys. km (słownie: dwa tysiące kilometrów) zaczęło coś stukać w gdzieś w amortyzatorach? Nie znam sięna tym za bardzo ale na moje ucho to słychać to tak jakgdyby były "wybite" tzn. jadąc po drodze brukowanej słychać takie głuche (stłumione) stuki.

- u mnie tak głucho stuka na bruku od nowości, stukało też w corolce i innych cudach zmotoryzowanych w segmencie A, B i C - dopiero w Ave jakoś te stuki były mniejsze

2. W nowym yarisku są problemy z drzwiami od strony kierowcy - efekt - przy delikatnym zamykaniu - te drzwi wyglądają na zamknięte ale kontrolka na puplicie pokazuje, że jednak tak nie jest. Faktycznie po sprawdzeniu okazuje się, że jest pewien luz - i trzeba je otworzyć i mocniej nimi trzasnąć. Taki efekt występuje od samego początku - tylko że podczas odbioru samochodu jakoś nie zwróciło sięna to uwagi.

- TTTM - ten typ tak ma ;) - drzwi w 3D zamykają siędość ciężko, jak sie przymierzałem do autka i testowałem 5 d - tam było dużo lepiej.

3. Klimatyzacja.
 - nie mam tego problemu ;)

Pozdrawiam,
K.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2005, 17:16:45 »
1. sprawdź mocowanie górne amortyzatora (zdarza sięże styuka tylna kanapa lub trzeszczy, tylny zamek też daje sięwe znaki)
2. u mnie drzwi o.k. sa większe niż w 5d stąd ciężej sięzamykają, ale domykają siębez problemu, jedynie co mn ie denerwuje to głuchy pogłos przy zamykaniu, a wciśnij sam czujnik przy drzwiach i spradź cvzy sięświeci kontrolka

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2005, 06:52:05 »
Zapomnialem napisac ze mam wersje 5d oraz to ze ten problem z niedomykającymi siędrzwiami występuje tylko po stronie kierowcy - od strony pasażera drzwi zamykają sięelegancko.
Czujnik sprawdzałem - działa poprawnie. Problem jest tylko w tym, że te drzwi po delikatnym zamknięciu są trzymane przez jakąśtam zapadkę, ale nie są do końca domknięte - można po prostu nimi ruszać w zakresie od kilku milimetrów- do centymetra.

Nie mam pojęcia jak sprawdzić mocowanie górne amortyzatora, ale kanapęsprawdzę(może wystarczy coś podłożyć w kilku miejsach tej kanapy?)
Ewentualnie czy ASO ma możliwość sprawdzenia stanu każdego amortyzatora z osobna  i czy można o coś takiego upomnieć sięw ramach gwarancji?

A co do klimatyzacji - to pewnie nie będzie siękwalifikowało do gwarancji?
Podobno dezyfekcja to około 100zł

Hicks

• Gość
Re: Amortyzatory, klimatyzacja i drzwi
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2005, 09:50:42 »
ad 1) Stuki są słyszalne ale dla mnie jest to raczej norma - trzeba by posłuchać samemu. Piszęmając porównanie do Merca C220 lub nowego passata gdzie nie słychać pracy zawiechy ale cena tych aut jest jakby inna :)

ad 2) To efekt braku porządnego odprężenia wnętrza Yarisa. Np. w RAV4 odprężenie realizuje zawór klapkowy pod tylnym zderzakiem. Nie dziw się: jak zamykasz drzwi w np. 3d to tak jakbyś zamykał pół auta. Trochępowietrza sięspręża. Ja sobie z tym radzęzamykając drzwi jako ostatni wsiadający lub przez uchylenie szyby.

ad 3) Przykre ale zapach typu "mokra szmata" to wina Twojej nieumiejętnej obsługi klimy. Było o tym na forum poczytaj.

ASO sobie raczej odpuść - chyba, że walenie zawieszenia zaczniesz czuć na kierownicy.
Pozdr,
Hicks.

GrzeÂś

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipca 2005, 16:12:37 »
Odpowiedź do amortyzatorów:
Ja też maiłem wrażenie, że na nierónościach stuka mi coś w amortyzatorach. Pojechałem na serwis i okazało się, że te stuki dochodzą z zacisków hamulców z przodu. Serwis usunął usterką podczas przeglądu gwarancyjnego i jest OK. Podobno czasami dostje tam siępiasek i trzeba to przeczyścić.

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipca 2005, 16:19:07 »
1. Znając przypadłości Yariski, prawdopodobnie to nie amortyzatory stukają.
2. Musi się"wyrobić" uszczelka - miałem podobny problem, po iluś tam zamknięciach" zniknął.
3. Każda klimatyzacja po wyłączeniu charakteryzuje się"specyficznym" zapachem. Nie ma możliwości, zeby przy tak dużym poziomie wilgoci w przewodach nie rosły różne grzybki i inne takie   :wink:

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca 2005, 16:30:33 »
Cytat: tomek_paseo
3. Każda klimatyzacja po wyłączeniu charakteryzuje się"specyficznym" zapachem. Nie ma możliwości, zeby przy tak dużym poziomie wilgoci w przewodach nie rosły różne grzybki i inne takie   :wink:

:)  chyba nie ma takiego musu - po prostu warto klimęwyłączać zanim sięzatrzymamy tak aby wzmiankowana wilgoć sobie poszła...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca 2005, 18:49:37 »
zaleca sięwyłączać klimkę, by sobie jeszcze pochodziła na "jałowym" ca. 3min przed zgaszeniem autka, i chociaż co roku psikać w otqworki wentylacyjne (jest tego mnóstwo na rynku) a co 2-3 latka odgrzybić, w zależności od potrzeb i zapachu grzybków+pleśni nie będzie

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2005, 10:12:27 »
Cytat: CarinaGTI
zaleca sięwyłączać klimkę, by sobie jeszcze pochodziła na "jałowym" ca. 3min przed zgaszeniem autka,

No właśnie - wyłączać klimę(manualną) na kilka minut przed końcem jazdy.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipca 2005, 12:39:06 »
Cytat: wtx
Problem jest tylko w tym, że te drzwi po delikatnym zamknięciu są trzymane przez jakąśtam zapadkę, ale nie są do końca domknięte - można po prostu nimi ruszać w zakresie od kilku milimetrów- do centymetra.

To normalne ,tak zamykaja sie drzwi w (chyba) kazdym samochodzie , tzn. na 2 razy.
1. czesciowo zamkniete - drzwi sie nie otworza , swieci kontrolka i lampka oswietlenia wnetrza (moze o to chodzi  :roll: )
2. calkowite zamkniecie

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lipca 2005, 12:40:25 »
sorry - poszlo 2 razy :oops:

PS
od czego zalezy mozliwosc kasowania swojego postu ???

toomas

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lipca 2005, 11:27:12 »
Cytat: Grześ
Odpowiedź do amortyzatorów:
Ja też maiłem wrażenie, że na nierónościach stuka mi coś w amortyzatorach. Pojechałem na serwis i okazało się, że te stuki dochodzą z zacisków hamulców z przodu. Serwis usunął usterką podczas przeglądu gwarancyjnego i jest OK. Podobno czasami dostje tam siępiasek i trzeba to przeczyścić.

U mamy w Yarisie tez to jest..niby w serwisie zrobili ale po ok 2000 km znowu zaczeło stukac.:)) Jest to od zacisku hamulcowego który trochędrga. Jak jadąc bo dzirach słyszęstuki i wcisnędelikatnie hamulec to stuki ustaja. Będziemy to znowu reklamować ..do skutku ąż zrobią tak że sięprzestanie tłuc na dobre :))

Lapa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipca 2005, 14:13:35 »
Taaa u mnie 3 razy już to robili (ostatni raz ok 2000 km temu) i znowu zaczyna stukać czyli starczyło na ok 3 tygodnie.

Cytat: toomas
U mamy w Yarisie tez to jest..niby w serwisie zrobili ale po ok 2000 km znowu zaczeło stukac.) Jest to od zacisku hamulcowego który trochędrga. Jak jadąc bo dzirach słyszęstuki i wcisnędelikatnie hamulec to stuki ustaja. Będziemy to znowu reklamować ..do skutku ąż zrobią tak że sięprzestanie tłuc na dobre )

toomas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lipca 2005, 14:52:25 »
Cytat: Lapa
Taaa u mnie 3 razy już to robili (ostatni raz ok 2000 km temu) i znowu zaczyna stukać czyli starczyło na ok 3 tygodnie.

Czyżby usterka z cyklu Ten Typ Tak Ma ??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl