Autor Wątek: chlapacze/osłony przeciwbłotne warto? nie warto?  (Przeczytany 29756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: chlapacze/osłony przeciwbłotne warto? nie warto?
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Czerwca 2023, 08:58:56 »
Zapodaj.net albo przez Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Maja 2024, 15:20:29 »
Mam zamiar zainstalowac chlapacze przednie i tylne. Czy da sie je w prosty sposob samemu zainstalowac? Jakie narzedzia beda potrzebne?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Maja 2024, 17:48:08 »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 27 Maja 2024, 07:22:41 »

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Czerwca 2024, 00:10:54 »
Kupilem takie chlapacze https://www.aliexpress.com/item/1005005606128248.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.41.32731802TMxsAf
Dzisiaj do mnie dotarly. Wygladaja calkiem porzadnie i pasuja calkiem niezle. Z montarzem przednich nie powinno byc problemow. Natomiast przy tylnych trzeba zrobic w plastiku dwa otwory i wkrecic dostarczone sruby. W wersji OEM sa dostarczone klipsym ktore sie zaklada na plastik i w nie wkreca srube. Czy bez tych klipsow bedzie sie chlapacz trzymal na srubach wkreconych tylko w plastik? Bede wdzieczny za porady. Gdzie takie klipsy ewentualnie kupic?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Czerwca 2024, 10:36:03 »
Szczerze mówiąc to nie rozumiem ludzi, którzy kupują samochód za worek pieniędzy, a potem kupują jakieś  śmieci u chińczyka, bo chcą zaoszczędzić parę złotych/euro i jeszcze będą wiercili jakieś dziury w nowym samochodzie.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2024, 10:38:43 wysłana przez pireus »

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 08 Czerwca 2024, 10:40:12 »
Szczerze mówiąc to nie rozumiem ludzi, którzy kupują samochód za worek pieniędzy, a potem kupują jakieś  śmieci u chińczyka, bo chcą zaoszczędzić parę złotych/euro i jeszcze będą wiercili jakieś dziury w nowym samochodzie.  :shock:
Oprocz ceny nie roznia sie praktycznie niczym. Przy OEM tez trzeba wiercic otwory.
Poza tym masz cos sensownego i konstruktywnego do dodania w temacie? Jesli nie to po co piszesz?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 08 Czerwca 2024, 10:45:58 »
Oprocz ceny nie roznia sie praktycznie niczym.
Różnią się wszystkim, a głównie tworzywem z którego są zrobione i pasują idealnie a nie całkiem nieźle. Uświadom  mnie jaki jest sens kupowania tego chińskiego g...?

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 08 Czerwca 2024, 15:37:04 »
A wracając do montażu chlapaków - myślę, że jednak lepiej użyć dodatkowo klipsów, bo otwór w plastiku może się po jakimś czasie "wyrobić".
Dziekuje za konkretna porade. Klipsy juz kupilem w lokalnym sklepie. Jutro moze zainstaluje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Czerwca 2024, 10:52:41 »
Nie po prostu myślałem, że dowiem się co kieruje ludźmi, którzy wydali worek pieniędzy a na porządne akcesoria żałują parę groszy i kupują śmiecie. Niestety nadal nie wiem.
Ja ci mogę częściowo odpowiedzieć, choć sam za dużo nie kupuję. Problem polega na tym, że koncerny motoryzacyjne (zresztą nie tylko motoryzacyjne) mają na takich pierdołach gigantyczne marże tylko za to, że jest tam ich znaczek. Jakością nie odbiega to od innych produktów (niekoniecznie tych z pierwszych pozycji po posortowania po cenie), a płaci się za logo. Wiadomo, że sporo klientów kupi, bo jest na miejscu, od ręki i nie trzeba dopasowywać, ale jak ktoś ma czas i chęci, to znajdzie gdzie indziej i lepiej na tym wyjdzie

PS: ciekawą rzecz miałem w jednym focusie - OEMowy filtr powietrza nie leżał idealnie. Był w jednym miejscu ciut za mały. Wszyscy świadomi kupowali Boscha, który był też trochę tańszy, ale przede wszystkim po prostu lepszy (w tym konkretnym przypadku lepiej dopasowany)
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2024, 10:55:19 wysłana przez firek »

pireus

• Gość

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Czerwca 2024, 13:43:17 »
Ja kupuję na Ali, jak coś mi się nie podoba to mam 90 dni na odesłanie za darmo DPD, pieniądze wracają na konto następnego dnia (blik). Na szajs z tego co kupowałem / oddawałem jeszcze nie trafiłem. Czas oczekiwania na przesyłkę ok. 7-15 dni. Dostawa inpostem (kurier) lub pocztexem. Zamiast artykułów i czyichś opinii wolę sam wyrobić sobie zdanie w pewnych obszarach. A co do kolegi powyżej, to miał różne przejścia na tym forum i jeśli coś jest nie na temat, to nie ma co z nim konwersować, bo to do niczego nie prowadzi prócz zaśmiecania wątku. Odnośnie  chlapacze, to jeśli kolega pisze, że lepiej montować zgodnie ze sztuką, to tak montuj.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Czerwca 2024, 14:10:37 »
Zamiast artykułów i czyichś opinii wolę sam wyrobić sobie zdanie w pewnych obszarach
Dokładnie tak. Oczywiście można podpaść wszechwiedzącym na forum T.
A co do kolegi powyżej, to miał różne przejścia na tym forum i jeśli coś jest nie na temat, to nie ma co z nim konwersować, bo to do niczego nie prowadzi prócz zaśmiecania wątku.
W/w troll teraz nowemu forumowiczowi pokazał że ostatnim postem troszczy się o jego dobro a "staremu" forumowiczowi  że nie jest takim Trollem jak go rysują.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2024, 14:50:22 wysłana przez ledziu »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Czerwca 2024, 17:03:15 »
Masz prawo do swoich opinii o innych. Ja się powstrzymam.  :grin: Nie używam wyzwisk jako argumentów. Bo to  swiadczy o poziomie intelektualnym interlokutora.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2024, 17:07:36 wysłana przez pireus »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Czerwca 2024, 17:07:53 »
Jestem zobowiązany
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2024, 18:01:55 wysłana przez Jacek_63 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl