Autor Wątek: chlapacze/osłony przeciwbłotne warto? nie warto?  (Przeczytany 29768 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: chlapacze/osłony przeciwbłotne warto? nie warto?
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Czerwca 2024, 17:02:14 »
Ja to zagrałem inaczej. Gdy już było auto w salonie, spytałem handlowca czy mi założą chlapacze.
Ja to jakos tym razem przegapilem, zwykle w innych markach smai oferowali zainstalowanie chlapaczy.
W Toyocie daje blotem po bokach calkiem niezle, na tylna szybe rowniez. Ciekaw jestem czy tylne chlapacze duzo pomoga? Przednie powinny pomoc, ale tylne nie wiem. W zadnym poprzednim moim samochodzie o podobnym nadwoziu nie bylo tak zle.
Z drugiej strony samochodu mam w prywatnym leasingu na 3 lata i pewno go po tym termine oddam. Wtedy inwestowanie w dodatki nie ma sensu. Z tego podu kupilem chlapacze w Ali. Oprocz tego, boje sie troche, ze jak zainstaluje chinskie, ktore pasuja idealnie, ale troche sie roznia od oryginalow, moga sie przyczepic przy oddaniu samochodu, ze sam instalowalem nieoryginalne czesci. Daltego badam ceny ASO, ktore w mojej opinii sa absurdalne. Za niewiel wiecej niz 2 krotna cena chalapaczy moge kupic beliki Thule Edge, ktore sa duzo bardziej zaawanswanym produktem niz 2 kawalki plastiku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Czerwca 2024, 17:08:59 »
Tak, ten link wrzuciłem w poście #77 w odpowiedzi na pytanie jak zamontować.
Tu jest jeszcze mała uwaga co do montażu
https://www.youtube.com/shorts/MFtxZ-KBnLA

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Czerwca 2024, 17:50:25 »
zainstaluje chinskie, ktore pasuja idealnie, ale troche sie roznia od oryginalow, moga sie przyczepic przy oddaniu samochodu, ze sam instalowalem nieoryginalne czesci
Nie sądzę żeby tacy dokładni byli. U mnie zainstalowane chlapacze nie figurują nigdzie w dokumentacji. A to czy są chińskie by Ali czy chińskie by Toyota to kto to zbada. Każdy detal auta musieliby w ten sposób analizować.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Czerwca 2024, 18:02:11 »
Nie sądzę żeby tacy dokładni byli. U mnie zainstalowane chlapacze nie figurują nigdzie w dokumentacji.
Tez tak mysle, ale jak beda sie chcieli do czegos przyczepic to zawsze znajda powod.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Czerwca 2024, 19:42:59 »
A to masz leasing czy najem?
W leasingu nikt nie patrzy, przy najmie czepiają się wszystkiego. Miałem jedno auto na próbę w tym najmie i finalnie na koniec dołożyłem 10 tys. Policzyli przekroczony przebieg, wszystkie porysowane detale wnętrza itp.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 11 Czerwca 2024, 07:16:09 »
A to masz leasing czy najem?
W Norwegii sie to nazywa prywatny leasing, nie mam pojecia jakie sa roznice w Polsce miedzy najmem a leasingem. Czesc place gotowka, a potem przez 3 lata splacam miesiecznie. Po 3 latach moge albo go oddac, albo wykupic. Jeszcze nigdy tak samochodu nie uzytkowalem. Zawsze bylem wlascicielem. Znajomi to robili i byli dosc zadowoleni.  Biorac Toyote poprosilem ich o oferty kupna za gotowke i w leasingu. W leasingu wydala mi sie duzo atrakcyjniesza finansowo i ja wybralem. Jak bedzie okaze sie z dwa i pol roku. Limit mam 15 000 km rocznie  i powinien mi wystarczyc. jesli okarze sie niewystarczajacy mam dzwonic do Toyoty i podniosa mi miesieczna rate i zwieksza limit.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Czerwca 2024, 09:40:23 »
Dostalem oferte z norweskiego ASO - 25 % drozej niz w Polsce.
Zybym tylko wiedzial, czy te chlapacze szczegolnie tylne graniczaja brudzenie tylnej szyby. Czy ktos ma doswiadczenia z jazdy przed i po zalozeniu tylnych chlapaczy.
Z brudnymi bokami moge zyc, ale jak juz sie zdecyduje to caly komplet.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #112 dnia: 11 Czerwca 2024, 11:22:50 »
Co do porównania z chlapaczami i bez to nie wiem. Założyłem od razu przy zakupie. Ja z chlapaczami jadąc szybko w deszczu mam całą tylną szybę mokrą po chwili, bo tak ma każdy suv czy hatchback ale boki tylnego zderzaka są czyste bez błota.

Jeśli chodzi o leasing to pewnie wszystko zależy od stóp procentowych w Norwegii. W Polsce jak dostałem ofertę tego kinto czyli własnie najmu to się za głowę złapałem. Sprawa jest prosta. Skoro to jest skalkulowane tak żeby po zakończeniu wartość kapitału odpowiadała mniej więcej wartości pojazdu to znaczy, że bierzesz kredyt na 3 lata na tą kwotę + oczywiście kredyty malejący na reszte którą spłacasz w ratach. Przy bardzo niskich stopach procentowych to może miec sens ale przynajmniej w Polsce teraz to jest kompletnie bez sensu no chyba ze ktoś zarabia kapitałem wiecej niż wychodzą te odsetki. Po prostu spłacasz utratę wartosci auta + odsetki od reszty. Przy pewnych ukladach może się okazać w momencie zakończenia że auto bedzie mialo realnie większą wartość niż pozostała kwota wykupu. Warto wtedy przemyśleć czy moze jednak oplaca się je wykupić i sprzedać prywatnie. Gdybym zdecydował się na kinto to miałbym taką sytuację ale generalnie wydałbym chyba więcej kasy na C+S niż na Exe ktore wziąłem w normlanym leasingu z 1% wykupem. Czy leasing/najem jest prywatnie czy na firmę to raczej nie ma znaczenia - pewnie zalezy od różnic w systemach podatkowych w Polsce i Norwegii.

Stąd właśnie przy najmie sprawdzają stan auta co do rysek, uszkodzeń, przebiegu itp. Jakbyś np. wymienił oryginalne tylne światła na jakieś ledy a Ali czy multimedia na inne to by sie czepili ale nikt się nie będzie patrzył na chlapacze czy np. głośniki Focal - nie zauważą nawet. W ostateczności 10 min. roboty i je ściagasz dla świętego spokoju. Jeśli w Norwegii często jest mokra pogoda to chyba warto ze względu na nieestetyczne bloto na drzwiach czy zderzaku.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 11 Czerwca 2024, 12:49:37 »
Dostalem leasing przy stalych odsetkach ponizej 2%. Czy samochod wykupie, czy tez oddam zalezy od polityki. W tej chwili w Norwegii jest coraz mniej samochodow z napedem spalinowymym i hybrydowym. Ponad 75% sprzedanych nowych samochodow to elektryki. VW od 1 stycznia sprzedaje tylko i wylacznie elektryki. Rzad zapowiada koniec sprzedazy samochodow  spalinowych w 2025 roku. Do moich potrzeb samochod elektryczny nie wystarczy, daltego poki mam wybor zdecydowalem sie niestety sprzedac moje spalinowe Subaru i przeniesc sie na kompromisowy naped PHEV.  . Man nadzieje, ze po 3 latach systuacja sie wyklaruje i albo zmienie RAvke na cos nowego, albo ja wykupie, jak nie bedzie wyboru.
W moim Subaru Outbacku przy zalozonych chlapaczach bardzo malo lecialo na tylna szybe. Tak samo bylo w poprzednim Foresterze. W Toyocie jest duzo gorzej. Boki mam gdzies, najwyzej podjade do myjni, gorsza jest ta tylna szyba i brudna kamera cofania. Tu jezdnie sa czyste i malo blota na jezdni. Jesli tylne chlapacze niewiele daja, to nie wiem czy warto sie w to bawic.

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 17 Czerwca 2024, 14:21:55 »
Zainstalowalem dzisiaj w ASO fabryczne chlapacze. Przednie sa ciut lepiej dopasowano od chinskich, a tylne na odwrot - zostawiaja wiecej szczelin od chinskich.

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Lipca 2024, 16:09:22 »
RAV4 IV XA40

Pojutrze będę montował chlapacze.
Przy przednim błotniku w miejscu na wkręty są spinki w kształcie koła i średnicy 2zł z otworem w środku.
Mam tam wkręcić wkręt czy muszę te spinki na coś wymienić?

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #116 dnia: 31 Lipca 2024, 16:02:21 »
Już wiem. Te kółka to spinki rozporowe i się w nie wkręca wkręty od chlapaczy. Nic się nie uszkodzi.

Cel osiągnięty. Mogę zwiększyć prędkość przejazdu z 15km/h na 25kmh. Nie będzie waliło żwirem po drzwiach.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2024, 16:04:17 wysłana przez ZXS.J »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl