Autor Wątek: System utrzymywania się pojazdu na pasie ruchu  (Przeczytany 7591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
System utrzymywania się pojazdu na pasie ruchu
« dnia: 02 Grudnia 2021, 18:52:24 »
W mojej RAV4 system automatycznego utrzymywania się pojazdu na pasie ruchu działa bardzo źle . Samochód trzyma się pasa najwyżej przez 150-200 metrów, a potem bez ostrzeżenia system się wyłącza i samochód powoli zjeżdża z jezdni na pobocze. Kilka razy o mało nie straciłem życia w tym samochodzie, gdy system zawiódł przy prędkości ponad 100 km/godz. Muszę Was ostrzec : nie ufajcie Waszej Toyocie w sprawie utrzymania się na pasie ruchu, bo to się może dla Was bardzo źle skończyć . Ja już nigdy nie skorzystam z tego systemu nawet podczas jazdy z małą prędkością . Ryzyko jest zbyt duże, a życie mam tylko jedno.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 19:44:50 wysłana przez Krzysztof2 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: System utrzymywania się pojazdu na pasie ruchu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:08:23 »
Ostrzega! Między zegarami jest info po jakimś czasie, trzymaj ręce na kierownicy.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:10:33 »
To nie jest Tesla, w RAVce trzeba LTA pilnować.
Początkowo też mi zupełnie nie pasował ale w ostatnie wakacje większość autostrady w Chorwacji przejechałem na tym asystencie (ponad 600 km) i nie było źle.
Tylko jeśli łuki są zbyt ostre to trzeba jechać wolniej.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:23:23 »
U mnie też wyłącza w losowych momentach, ale wynika to raczej ze słabych pasów lub ciężkich warunków oświetleniowych. Z kilku(nastu) tras, z włączonym systemem przejechałem pewnie jakieś w ciagu ost. 1,5 roku 10-13kkm na ciągle włączonym systemie i jest to super ułatwienie. Ostre zakręty - owszem. Poza tym trzeba trzymać rękę na kierownicy i głowę do tyłu odwrócę wyłącznie jak widzę, że nic się nie dzieje przede mną w ciągu najbliższych 2-3 s (np. dzieciakom coś podać do tyłu). System mi się podoba i liczę, że za kolejne x lat jak będę zmieniał auto, to już trafię na kolejną generację systemu, który jeszcze lepiej będzie wspierał.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:29:43 »
Nie widzę żadnego sensu w używaniu systemu, który nie spełnia swojej roli - utrzymywania w pasie ruchu. Do tego jest niebezpiecznie, w sytuacji ostrzejszego zakrętu. Raz skorzystałem jak odebrałem samochód i wracałem w Krakowa... autostrada, stosunkowo lekki łuk... dobrze, że zdążyłem złapać kierownicę, bo bym był na barierkach :( Od tego czasu permanentny OFF :)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 10:32:05 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2021, 10:34:54 »
Układ ostrzegania o niezamierzonej zmianie pasa ruchu z kontrolą
kierownicy LDA  fabrycznie jest włączony na czułość standardową, można to zwiększyć na wysoką na wyświetlaczu wielofunkcyjnym.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2021, 11:38:58 »
Piszesz, że dobrze, że zdążyłeś złapać za kierownicę. Widzisz, ja jedną ręką trzymam cały czas kierownicę, nieraz jednym palcem, ale trzymam.
W instrukcji jest jasno napisane, trzymasz za kierownicę. To nie autopilot. Jeszcze z 30-60 lat i Toyota to opracuje ;-).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2021, 15:34:00 »
Ja też cały czas jednym palcem ale trzymam. Na dłuższych, niezbyt obciążonych trasach pomaga.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2021, 17:38:51 »
Ja też cały czas jednym palcem ale trzymam. Na dłuższych, niezbyt obciążonych trasach pomaga.
Do Corwacji prawie całą trasę tak pokonuję. Duże ułatwienie. Można spokojnie puścić kierownicę i napić się z butelki. Ale niektórzy zapominają, że to nie autopilot.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2021, 18:18:52 »
Na początku się tym bawiłem trochę. Na autostradzie działa ok - łagodne łuki mu nie straszne.
Może trochę zbyt po prawej stronie pasa trzyma auto.
Do tego w miarę pusta autostrada, tempomat, tryb jazdy na ECO i można się tak turlać i turlać....
Nawet w lekkim deszczu nie miał problemów z utrzymaniem pasa.

Jak każdy system a aucie - ma pomagać w jeździe. I to właśnie robi.
Ale żeby mu zaufać w 100%? O co to to nie.

Aktualnie korzystam sporadycznie - z reguły zapominam go włączyć  :-P

Offline Nononsense

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2021, 18:34:11 »
Według mnie system działa bardzo sprawnie na autostradzie. Tak jak kolega wyżej, jechałem w tym roki do Chorwacji i większość drogo pokonałem na aktywnym tempomacie z funkcja utrzymywania auta w pasie ruchu i szczerze mówiąc byłem pod dobrym wrażeniem. Tak jak już ktoś napisał zawsze trzeba trzymać kierownice wiec jeśli nagle sie czuje ze system nie działa jak powinien można wziąć  sprawy w swoje ręce. Z tego co zaobserwowałem takie sytuacje zdarzały sie na większych łukach oraz miejscach gdzie pasy nie były wyraźnie zaznaczone

Ps. Wystarczy położyć jeden palec na kierownicy i system sie już nie wyłącza (mały opór wystarcza). Oczywiście zawsze trzeba buc czujnym za kierownica i zdecydowanie odradzam poleganie na tym systemie.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudnia 2021, 19:57:15 »
Do tego jest niebezpiecznie, w sytuacji ostrzejszego zakrętu. Raz skorzystałem jak odebrałem samochód i wracałem w Krakowa... autostrada, stosunkowo lekki łuk... dobrze, że zdążyłem złapać kierownicę, bo bym był na barierkach :( Od tego czasu permanentny OFF :)
Też miałem taką sytuację chamskiej ingerencji kręcenia kierownicą co powodowało, że mogłem być w sytuacji podbramkowej.
Czujność i lata za kierownicą, dobrze że to było lato.
To ślepy system i trzeba brać poprawkę, w dodatku zwiększa zużycie paliwa.     

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudnia 2021, 21:31:29 »
To ślepy system i trzeba brać poprawkę, w dodatku zwiększa zużycie paliwa.     

Możesz rozwinąć wątek?
Bo że tempomat daje wyższe spalanie to wiem, ale asystent pasa....? Hm.....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudnia 2021, 21:43:15 »
 0,0656 l/100  :laugh:  Ludzi ogarnia jakaś paranoja. Nie włączają klimy, bo spalanie, nie włączają ogrzewania choć mróz, bo spalanie w hiper oszczędnej hybrydzie wzrośnie, a teraz jeszcze wspomagacze wszelkiej maści wyłączą...bo spalanie  :cool:

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudnia 2021, 22:05:29 »
0,0656 l/100  :laugh:  Ludzi ogarnia jakaś paranoja. Nie włączają klimy, bo spalanie, nie włączają ogrzewania choć mróz, bo spalanie w hiper oszczędnej hybrydzie wzrośnie, a teraz jeszcze wspomagacze wszelkiej maści wyłączą...bo spalanie  :cool:
Fakt - lepiej kupić Fiata 126p i nie ma problemu z udogodnieniami :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl