Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479727 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1020 dnia: 16 Listopada 2022, 13:33:36 »
Ja akurat w skodzie miałem światła matrycowe i o ile z punktu widzenia mnie za kierownica skody jest super.
To z punktu widzenia innych użytkowników jest nieśmiesznie - bardzo często daje innym po oczach.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1021 dnia: 16 Listopada 2022, 13:38:45 »
Przy okazji wszedł nowy prius dzisiaj z 5 generacją hybrydy, tylko czekać kiedy reszta modeli dostanie update.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/premiery/nowa-toyota-prius-duzo-ladniejsza-prawie-dwa-razy-mocniejsza-i-z-fotowoltaika/9vw88lq

Wygląda jak testla  :grin:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1022 dnia: 16 Listopada 2022, 13:42:34 »
@EMJOT, skrętne wcale nie musi oznaczać matrycowych (skrętne np. miała już Skoda Yeti.
Co do hałasu,  tak, to problem Toyoty, Hondy i po części Mazdy (w Mazdzie teraz jest lepiej, ) o reszcie japońskich się nie wypowiem,  ale te modele  produkowane w EU z zasady wypadają nieco lepiej niż te z Japoni. Mieliśmy do tamtego roku QQ j11 i był cichszy od rav4.
Ale, rav4 ma inne zalety, a dozeolone w PL prędkości powodują, że w 80-90% u mnie jest cicho ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1023 dnia: 16 Listopada 2022, 13:54:03 »
To z punktu widzenia innych użytkowników jest nieśmiesznie - bardzo często daje innym po oczach.
U mnie w MB chyba nikogo nie oślepiam, bo dotychczas żaden samochód mi tego nie sygnalizował.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1024 dnia: 16 Listopada 2022, 14:01:07 »
porównując CC w ramach swojego segmentu czyli QUasquai, Kamiq, Peugeot 3008, nie wypada ona źle, natomiast CAMRY w ramach segmentu Passat, Superb, Peugeot 508 wypada marnie.
OK. tu się zgadzam . Kamiq to raczej Yaris Cross, to małe autko jest, 20 cm krótszy od CC, raczej Karoq. Zastanawiam się czy Toyota posłucha opinii dziennikarzy i faktycznie poprawi wygłuszenie samochodu. Może warto poczekać na "drugi rzut", bo lift to dopiero za kilka lat. W sumie nie mam wielkiego ciśnienia na zakup nowego auta. Ave jeszcze długo posłuży i zasilanie LPG czyni z niej w miarę wygodne i oszczędne auto. Ma kilka wad, ale przed zakupem umknęły mi, a teraz nauczyłem się z nimi funkcjonować. Za CC przemawia silnik wolnossący. Jakoś nie przekonują mnie silniki o małej pojemności wyżyłowane przez sprężarki. Tu źle, tam niedobrze

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1025 dnia: 16 Listopada 2022, 14:10:57 »
Ta sytuacja z autem zarejestrowanym a niedostarczonym do salonu to jakiś absurd. Rozumiem przyspieszenie wydania auta ale nie powinien dealer tego wymagać jak nie ma co wydać. I tak jeszcze chyba ogarniają coś tam z autem przed wydawką a nie jak przyjedzie do salonu to się zgłaszają żeby przyjechać odebrać.
...No CX30 bardziej. CX5 to już z Rav4. Ale w pełni się zgadzam.

Można porównywać, ale tak samo można powiedzieć, ze mazda cx-30 nie jest możliwa do kupienia jako hybryda i to może już ją dla kogoś dyskwalifikować jako potencjalny wybór. Każde z tych aut ma jakieś mocne i słabe strony. Podniecanie się tym, że gdzieś coś jest a gdzieś nie uważam za nieco zabawne :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1026 dnia: 16 Listopada 2022, 14:12:10 »
@EMJOT, skrętne wcale nie musi oznaczać matrycowych (skrętne np. miała już Skoda Yeti.
  pewnie, że nie. W AVE mam lampy skrętne, bi-ksenony. W Corolli, jaką jeździłem tydzień czasu (zastępczy) miałem zmianę z drogowych na mijana w automacie i prawie za każdym razem zdążył mi kierowca z naprzeciwka mrugnąć. Teoretycznie sekunda, ale chyba  był niezbyt zadowolony. Matrycowe  są popularne w grupie VW, że w niektóych modelach trzeba zrezygnować z nich, bo inaczej nikt nie jest w stanie zagwarantować żadnego terminu odbioru, np. Skoda Superb. Natomiast "zwykłe" led są dostępne bez problemu. W Karoq z kolei są dostępne. Nie przekonuje mnie to wycinanie wiązki światła. No, ale też i nie przekonują mnie lampy Basic w Toyocie. Nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnego materiału w sieci na temat tych lamp, więc zadzwoniłem do salonu. Chyba zaskoczyłem sprzedawcę pytaniem, bo trochę sie jąkał, ale w końcu powiedział, że full LED mają soczewki, a Basic LED ich nie mają. Trochę to dziwne, bo soczewki to nie wynalazek z ubiegłego roku tylko dwadzieścia kilka lat jak są oferowane w samochodach klasy średniej i kompaktowej, o wyższych nie wspomnę. Jedynie co przeczytałem, to, żeby dopłacić do Full LED, bo nie ma sensu się denerwowac. Niby proste, ale nie w Toyocie, to tu trzeba wybrać wyższą opcję. Gorzej jest w Hyundai. Jak zapytałem o reflektory w Tucsonie, to nie mogłem uwierzyć i dalej nie chce mi się w to uwierzyć, że sa tam tylko zwykle halogeny. Cały przód się świeci w LED-ach jak choinka, a do jazdy nocą oferują przestarzałą technologię.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1027 dnia: 16 Listopada 2022, 14:18:39 »
tak samo można powiedzieć, ze mazda cx-30 nie jest możliwa do kupienia jako hybryda
  akurat CX 30 jest oferowana jako Hybryda https://www.mazda.pl/modele/mazda-cx-30-2022/ , natomiast CX 5 nie. Pod tym względem Toyoty nie przebije chyba nikt na chwile obecną i cały czas rozwija ta technologię.

A pytał ktoś z Was o hak holowniczy do CC. Jest dostępny ?
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2022, 14:34:04 wysłana przez witek1965 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1028 dnia: 16 Listopada 2022, 14:59:04 »
tak samo można powiedzieć, ze mazda cx-30 nie jest możliwa do kupienia jako hybryda
  akurat CX 30 jest oferowana jako Hybryda https://www.mazda.pl/modele/mazda-cx-30-2022/ , natomiast CX 5 nie. Pod tym względem Toyoty nie przebije chyba nikt na chwile obecną i cały czas rozwija ta technologię.

A pytał ktoś z Was o hak holowniczy do CC. Jest dostępny ?

Brzmi dumnie, że oferowana jest jako hybryda, tylko jest to mild-hybrid. Nie widzę w cenniku danych silnika elektrycznego. Także to trochę inna technologia a to zmienia sporo w porównaniu, przynajmniej dla użytkowników jeżdżących głównie po mieście :)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1029 dnia: 16 Listopada 2022, 15:19:43 »
Co do hałasu,  tak, to problem Toyoty, Hondy i po części Mazdy (w Mazdzie teraz jest lepiej, ) o reszcie japońskich się nie wypowiem,  ale te modele  produkowane w EU z zasady wypadają nieco lepiej niż te z Japoni. Mieliśmy do tamtego roku QQ j11 i był cichszy od rav4.
Ale, rav4 ma inne zalety, a dozeolone w PL prędkości powodują, że w 80-90% u mnie jest cicho ;)

Tak tak rozróżniam skrętne ktore są w Crossie i miałem w MOndeo a nie miałem w Camry od Matrix i tutaj mój błąd bo przeczytałem o LED Matrix w Crossie ale nie doczytałem ze to dotyczy Yarisa :)
Czyli CC ma LEd skrętne w dwóch wersjach Basic i Full , jak rozumiem różnica została opisana przez Kolegów ale nie ma matrix.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1030 dnia: 16 Listopada 2022, 15:54:36 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1031 dnia: 16 Listopada 2022, 16:01:57 »
Także to trochę inna technologia a to zmienia sporo w porównaniu, przynajmniej dla użytkowników jeżdżących głównie po mieście :)
najlepszym rozwiązaniem jast Plug-in + fotowoltaika, tylko cena plug-in jest zdecydowanie zbyt wysoka, no i w CC nie ma takiej opcji wcale.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1032 dnia: 16 Listopada 2022, 16:02:43 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie.
  powodzenia i zadowolenia. Opisz na spokojnie wrażenia z jazdy.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1033 dnia: 16 Listopada 2022, 16:24:11 »
Także to trochę inna technologia a to zmienia sporo w porównaniu, przynajmniej dla użytkowników jeżdżących głównie po mieście :)
najlepszym rozwiązaniem jast Plug-in + fotowoltaika, tylko cena plug-in jest zdecydowanie zbyt wysoka, no i w CC nie ma takiej opcji wcale.
To też zależy. Owszem, pewnie warto mieć plug-in, ale jak mieszkasz w bloku i nie masz gdzie ładować auta, to już trochę traci sens :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1034 dnia: 16 Listopada 2022, 16:30:21 »
dlatego napisałem : plus fotowoltaika. A to wiadomo, że nie przejdzie w bloku. Ładowanie z ładowarek po 1,2 za kW/h mija się faktycznie z celem. Przy zuzyciu 14 kW na ok 60 km, wychodzi ok 3 litrów paliwa. A różnica w cenie ? kosmos.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl