Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479154 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1365 dnia: 28 Listopada 2022, 08:12:12 »
Z tej listy to najważniejsza jest listwa na zderzak, bo lubi się porysować.
Hak lepiej załóż od razu.
Toyota szybko łapie korozję, zwłaszcza „powierzchniowo”, pózniej wkręcenie śrub w otwory montażowe nie jest łatwe.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1366 dnia: 28 Listopada 2022, 08:23:47 »
Te boczne listwy chromowane + na klapę to tylko ozdoby (ale to kwestia gustu) nie pełnią żadnych dodatkowych funkcji.
Osłona przyda się przy przewozie pupila.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1367 dnia: 28 Listopada 2022, 08:31:38 »
1. Chlapacze przednie i tylnie. 279 zł. W starym samochodzie mam to od lat i wydaje mi się to dziwne, że nie ma tego domyślnie na wyposażeniu razem z...kołem. Nie będzie w ch*j błota się zbierało jak tego nie dokupię?

Szpeci i nic nie daje. Chyba, że bardzo dbasz aby nikomu za Tobą nie rzuciło kamyczka. Poza tym, zmniejsza jeszcze dodatkowo prześwit, bo można tym zahaczyć...
SAP ABAP Certified Developer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1368 dnia: 28 Listopada 2022, 09:07:00 »
Szpeci i nic nie daje.
Czy szpeci, to już kwestia gustu, ale w/g mnie dużo daje. Zapobiega piaskowaniu progów z przodu i tył samochodu mniej się brudzi. Ja zawsze je zakładam, jeżeli jest taka możliwość. I gdyby był taki przepis jak kiedyś o obowiązku ich posiadania, mniej szyb czołowych by było do wymiany.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1369 dnia: 28 Listopada 2022, 09:13:12 »
@pireus mnie uprzedził, ale te same wnioski  z doświadczenia (skrajna - kiedyś w fieście bez chlapaczy wypiaskowane do gołej blachy od spodu progi)
Dla mnie "must have".
Przepisy są, powinno się montować
jeśli dolna krawędź tylnego błotnika znajduje się powyżej płaszczyzny tylnej osi auta.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 09:18:39 wysłana przez Krisman »

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1370 dnia: 28 Listopada 2022, 11:34:09 »
Do osób które auto odebrały, czy "Pakiet Protection: siatka bagażnika, wykładzina bagażnika, nakładka tylnego zderzaka", który wg cennika jest w standardzie macie w swoich autach? Musieliście jakoś go sobie podczas konfiguracji zaznaczyć, że go bierzecie? Czy w ofercie przedstawionej przez dealera mieliście wypisane te elementy wyposażenia? I podobne pytanie o znakowanie syntetycznym DNA. Czy Wasze auta mają to z automatu? Czy jest gdzieś w ofercie poza cennikiem o tym wspomniane? (chodzi mi o ten załącznik, który się dostaje podczas podpisywania umowy przedwstępnej, gdzie wypisane są jakie się ma światła itp).
Tak, ja dostałem pełny pakiet protection pomimo że go nie wybrałem. Tak samo jak z DNA - nic o tym nie wspominałem a zrobili.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1371 dnia: 28 Listopada 2022, 11:55:58 »
DNA to teraz standard w każdej Toyocie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline pawel2p

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Cross 2.0
« Odpowiedź #1372 dnia: 28 Listopada 2022, 13:48:06 »
Dzień Dobry
Pytanie czy w wersji Premier Edition są w standardzie nakrętki antykradzieżowe do kół?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1373 dnia: 28 Listopada 2022, 13:49:07 »
Do osób które auto odebrały, czy "Pakiet Protection: siatka bagażnika, wykładzina bagażnika, nakładka tylnego zderzaka", który wg cennika jest w standardzie macie w swoich autach? Musieliście jakoś go sobie podczas konfiguracji zaznaczyć, że go bierzecie? Czy w ofercie przedstawionej przez dealera mieliście wypisane te elementy wyposażenia? I podobne pytanie o znakowanie syntetycznym DNA. Czy Wasze auta mają to z automatu? Czy jest gdzieś w ofercie poza cennikiem o tym wspomniane? (chodzi mi o ten załącznik, który się dostaje podczas podpisywania umowy przedwstępnej, gdzie wypisane są jakie się ma światła itp).
Tak, ja dostałem pełny pakiet protection pomimo że go nie wybrałem. Tak samo jak z DNA - nic o tym nie wspominałem a zrobili.
Ekstra, dzięki za konkretną odpowiedź :)

Offline paulx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1374 dnia: 28 Listopada 2022, 14:25:15 »
Pytanie czy w wersji Premier Edition są w standardzie nakrętki antykradzieżowe do kół?
Tak, ja dostałem nakrętki antykradzieżowe do kół.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1375 dnia: 28 Listopada 2022, 14:42:16 »
Jakie zabezpieczenia przewidujecie. Bo ta pastylka z szybko wyczerpująca sie bateria to pic na wode fotomontaż. Pytanie powazne bo jedna moja toyoa już gdzies pod Wołominem pewnie tylko podsufitka leży albo nawet i nie to. Teraz jezdże CHr i tam jest podwójne zabezpiecznie oprócz pastylki jakis wynalazek elektroniczny. Tym niemniej ciekawi mnie czego używacie lub co zamawiacie. Ocywiści eoprócz UB :)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1376 dnia: 28 Listopada 2022, 14:54:18 »
Hak lepiej załóż od razu.

To od razu zapytam, szukam haka, gdzie zamontuje bagażnik na rowery, interesuje mnie taki hak, żeby można było go schować np. na zimę jak go nie używam. Czyli ten droższy na tym zdjęciu. Ale czytam znowu w necie, że to nie jest automatyczny i "Zachowany zostaje wówczas estetyczny wygląd auta, choć ma to wpływ na nieco trudniejsze wypinanie kuli. Całość nie jest również przystosowana do transportu bagażnika na rowery.". Czyli rozumiem, że to nie jest automatyczny hak i nie nadaje się do rowerów? xD Czy jakiś bzdurny artykuł przeczytałem i jednak będzie się nadawał?

Posiada ktoś hak i może się wypowiedzieć?  :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 14:58:41 wysłana przez lexziom »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1377 dnia: 28 Listopada 2022, 15:49:45 »
Z nazewnictwem rodzajów haków jest trochę zamieszania, wg mojej wiedzy hak może być stały (na stałe przykręcony), odkręcany (da się odkręcić ale wymaga to trochę pracy), wypinany (da się łatwo odblokować i wyjąć gdy nie jest potrzebny) oraz automatycznie wysuwany / chowany (konstrukcja auta przewiduje fabryczne zamontowanie takiego haka, wysunięcie lub schowanie odbywa się przyciskiem / cięgnem lub elektrycznie - w Toyocie chyba takich nie ma).
Te wypinane czasem nazywane są automatycznymi, choć są po prostu wypinane.
Wypinanie haka jest bardzo łatwe - zwykle odblokowuje się pokrętło kluczykiem, odciąga i przekręca pokrętło, po czym kula z hakiem wychodzi z gniazda.
Zakładanie jest jeszcze prostszy - po prostu się go wsuwa do gniazda, aż do zakleszczenia blokady i zabezpiecza kluczykiem.

Moim zdaniem rodzaj mocowania haka nie ma nic wspólnego z możliwością założenia na hak bagażnika rowerowego.

Corolla Cross to nowe auto i wybór haków dedykowanych jest jeszcze nieduży - być może warto poczekać kilka miesięcy - warto też dopytać w firmach sprzedających haki o dedykowany model (np. Brink, Westfalia, Steinhoff, ...). Przykładowo do Yarisa Cross już są dedykowane haki.

Nie musisz kupować haka sygnowanego przez Toyotę - to i tak będzie produkt jednej z firm produkujących haki.
Możesz kupić hak i / lub wiązkę samodzielnie i dać serwisowi do montażu. Wyjdzie to prawdopodobnie 1...1,5 tys. taniej.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 16:02:15 wysłana przez Markid »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1378 dnia: 28 Listopada 2022, 16:02:22 »
Możesz kupić hak i / lub wiązkę samodzielnie i dać serwisowi do montażu. Wyjdzie to prawdopodobnie 1...1,5 tys. taniej.
Tak wlasnie planowalem wstepnie zrobic, poczekac na wiekszy wybor bo marzy mi się taki łatwo wypinany, wtedy kupic i zeby mi w aso zamontowali, dzięki!

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1379 dnia: 28 Listopada 2022, 16:11:31 »
Ja tak zrobiłem w RAV4 i zapłaciłem ok 1,5 tys. mniej, w dodatku wybrałem taki hak jaki chciałem, tzn. Westfalię wypinaną pionowo - po wypięciu i schowaniu pod zderzak gniazda do zasilania przyczepy z tyłu auta nic nie widać - tzn. nie widać wycięcia bo to jest od spodu.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 16:13:08 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl