Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479124 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1455 dnia: 30 Listopada 2022, 22:00:26 »
Nie bij nie potrzebnie piany. Idź i na spokojnie porozmawiaj. Wytłumacz, że nawet szefostwo w medialnych wypowiedziach potwierdza, że auto nie do końca spełnia oczekiwania i bliżej mu do Dacii niż do standardów obowiązujących w krajach cywilizowanych.
Dopiero jak Ci odmówią zacznij medialną nagonkę.
Wiedzą co mają do stracenia, zwłaszcza, że ostatnio przedsprzedaż to jedna z ich form sprzedaży.
A jak widzisz komentarze pod filmikami itp. robią swoje.

Ale jak nie pójdziesz/zadzwonisz to nic się nie dowiesz.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1456 dnia: 30 Listopada 2022, 22:03:47 »
Dopiero jak Ci odmówią zacznij medialną nagonkę.
Elżbieta Jaworowicz już zaciera kolanka ;)

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1457 dnia: 30 Listopada 2022, 22:07:22 »
Ciekawe paragraf 5 pkt 5 mówi o 2% czyli tyle ile wynosiła pewnie zaliczka
Ja u siebie nie mam takiego zapisu ale zamawiałem TS, czyżby czuli, że CC może się nie spodobać ?
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1458 dnia: 30 Listopada 2022, 22:18:15 »
czyżby czuli, że CC może się nie spodobać ?
Myślę że to akurat nikogo nie obchodzi. Prawdopodobnie salony indywidualnie decydują o kształcie umowy. Wg mnie to jest świństwo i w relacji konsument - firma (salon) takich restrykcje nie powinno być. Ale jeśli już klient podpisał, to teraz ma problem ale może warto jeszcze udać się z tą umową do rzecznika konsumenta.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1459 dnia: 30 Listopada 2022, 22:28:17 »
A słyszałeś o takiej sytuacji, żeby salon zwrócił podwójną sumę?
nie prowadzę statystyk. Tak mówi prawo : Art.  394.  [Zadatek] Kodeks Cywilny
§  1.�
W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.
§  2.�
W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.
§  3.�
W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony.

Zaliczka nie daje gwarancji doprowadzenia do finalizacji transakcji, ponieważ każda ze stron może wycofać się z umowy bez żadnych konsekwencji finansowych. Można nawet powiedzieć, że zaliczka jest pewną formą rezerwacji towaru czy usługi. Zadatek z kolei ma na celu zabezpieczenie realizacji umowy chroniąc obie strony.
W Skodzie powiedziano mi od razu, że wpłacam 1000 zł zaliczki. Zaliczka jest zwrotna gdybym się rozmyślił, tak samo w Seacie. Skurczybyki są w jednym systemie, co dość skutecznie utrudnia negocjacje.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1460 dnia: 30 Listopada 2022, 22:31:19 »
O zwrocie zaliczki nic nie ma.
No to Toyota robi swoich klientów w wała. Nie chcą przyjmować zadatku, żeby w razie czego nie zwracać go w podwójnej wysokości, zaś zaliczki obwarowują takimi paragrafami dodatkowymi, żeby ich nie zwracać. A paru tutejszych mądralów, gdy o tym pisałem, mówili że to niemożliwe bo zaliczka jest zwrotna. Dla Toyoty wszystko jest możliwe, byle przytulic więcej kasy.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1461 dnia: 30 Listopada 2022, 22:46:03 »
A, że tak z ciekawości zapytam, ile wynosiła zaliczka ?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1462 dnia: 30 Listopada 2022, 22:46:38 »
Ok czepiamy sie jakosci itp. Ale zobaczcie ile kosztuje konkurencja i porównujcie : suv 200 km z 4x4 rozmiar 4.5m hybryda. Okazuje się nagle że CC to najtańsze auto. Jedynie kia/ hiundai, vw/seat ma 2.0 tsi 4x4 za min. 155 tys a to dalej bez hybrydy i z dsg ktor każdy wie jakie jest. I pali 9- 10 litrow. Kia to plastik fantastik ale hybryda awd to min 170k. Ja dałem za CC 150 K z 4X4 i niestety ale tyle auta z taką mocą ciężko kupić. Niestety klasa średnia podupadła i chce za 150-180k mieć poziom E klasy. A tu można tylko CC - toczydło kupić:D. Octavia dzisiaj to 130 k w 1.5 dsg. A co to octavia jest ?? Auto dla kowalskiego do pracy. Trzeba się pogodzić że 160k to dzisiaj nie są wybitne pieniądze na auto.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 22:56:50 wysłana przez Crosscorolla »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1463 dnia: 30 Listopada 2022, 22:56:42 »
Ja dałem za CC 150 K z 4X4 i niestety ale tyle auta z taką mocą ciężko kupić.
  w przedsprzedaży ? W wersji Comfort, z najtańszym lakierem, bez jakichkolwiek dodatków to 154 600 zł już po obniżonej cenie. Musisz mieć mega przebicie w salonie.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1464 dnia: 30 Listopada 2022, 23:00:42 »
Ja dałem za CC 150 K z 4X4 i niestety ale tyle auta z taką mocą ciężko kupić.
  w przedsprzedaży ? W wersji Comfort, z najtańszym lakierem, bez jakichkolwiek dodatków to 154 600 zł już po obniżonej cenie. Musisz mieć mega przebicie w salonie.

Tak wersja Bieda, bo takie mi trzeba. Bo 2 wersja za +10k nie ma nic co jest fajne i potrzebne dla mnie.

Tak mam plecy w salonie. Takie że zadzwoniłem do 1 najbliższego salonu. I powiedziałem " proszę CC comfort awd biala, zamówienie przez maila robimy" a sprzedawca. "150k, na grudzień, wysyłam proforme "  całość 3 minuty trwała może.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 23:04:24 wysłana przez Crosscorolla »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1465 dnia: 30 Listopada 2022, 23:12:00 »
Poczekamy trochę, więcej ludzi zrezygnuje, zobaczymy jaka będzie reakcja TMP. Na razie Toyota broni się jedynie hybrydą 5-tej generacji. Jeszcze jest to niesprawdzone i co ciekawe, nie pakują tego do Lexusa, przynajmniej na razie.
Nie wiem, czy to jest tylko, czy aż, ale w biedawersji można mieć za 164 (bez rabatu) podstawową wersję RAV 4 AWD hybryda.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 23:16:23 wysłana przez witek1965 »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1466 dnia: 30 Listopada 2022, 23:22:18 »
co ciekawe, nie pakują tego do Lexusa, przynajmniej na razie.
Jak byłem na jeździe testowej Lexusa UX to mi handlowiec powiedział, że z nowościami jest tak, że najpierw testują to w Toyotach, a potem gdy sprawdzą, że jest dobre to ładują do Lexusa. Nie śledzę historii Toyoty i Lexa więc nie wiem czy to prawda czy może tak gadał.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1467 dnia: 30 Listopada 2022, 23:31:19 »
w przeciwieństwie do grupy VW. No, ale coś w tym jest. Jak coś nie wypali to nie w marce premium.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1468 dnia: 30 Listopada 2022, 23:33:50 »
Poczekamy trochę, więcej ludzi zrezygnuje, zobaczymy jaka będzie reakcja TMP. Na razie Toyota broni się jedynie hybrydą 5-tej generacji. Jeszcze jest to niesprawdzone i co ciekawe, nie pakują tego do Lexusa, przynajmniej na razie.
Nie wiem, czy to jest tylko, czy aż, ale w biedawersji można mieć za 164 (bez rabatu) podstawową wersję RAV 4 AWD hybryda.
Lexus nie jest miejscem na sprawdzanie technologii. Jak się przyjrzysz to najpierw sprawdzają w Toyocie, potem montują w Lexusie. Zobacz ile czasu była na rynku nowa Rav4 zanim wszedł nowy NX.
Najciekawszy w gamie był CT, bazujący na Corolli E15 :)
Wpadka była raz z dieslem i ciągnie się jak smród po … W Europie zachodniej sprzedaż na marginalnym poziomie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1469 dnia: 30 Listopada 2022, 23:37:05 »
co ciekawe, nie pakują tego do Lexusa, przynajmniej na razie.
Jak byłem na jeździe testowej Lexusa UX to mi handlowiec powiedział, że z nowościami jest tak, że najpierw testują to w Toyotach, a potem gdy sprawdzą, że jest dobre to ładują do Lexusa. Nie śledzę historii Toyoty i Lexa więc nie wiem czy to prawda czy może tak gadał.
Jak wrażenia w odniesieniu do modeli Toyoty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl