Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479157 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1440 dnia: 30 Listopada 2022, 13:11:34 »
Generalnie jak zwykle sporo do powiedzenia mają Ci, którzy auta nawet nie widzieli (z 50% wypowiedzi) , o jeździe nie wspominając.
Filmiki i wypowiedzi innych budują "wiedzę".

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1441 dnia: 30 Listopada 2022, 13:24:12 »
Cena, ceną, bo wszystko drogie. Natomiast warte odnotowania jest to, że sam pijarowiec toyoty pisze krytycznie, ze cos wyszlo dopiero na testach, ze nie wiedzieli i ze staraja sie naklonic Japonczykow do zmian. To skoro on pisze o aucie negatywnie, to jak mozna to zbagatelizowac? Forum nie ma dzialu dla tego auta, wiec wszystko praktycznie sie omawia w jednym wątku. Ja nie widzę dla mnie lepszego gabarytowo auta. Ma pelno plusow, nie ochodzi mnie wnetrze, nie potrzebuje luksusu tam. O rurę się obawiam, bo jak cos nie przylega do podwozia to wyglada jakby mialo sie urwac. Probowalem sobie porownac to auto do innych podobnych ale nie wiem w co moglbym jeszcze celowac. Rav4 juz jest sporo drozszy, pewnie bym musial celowac w selection lub adventure, wiec 20% drozsze auto, co pewnie tez sie przelozy na drozsze AC itd. Honda hrv mała IMO, crv mi nie leży. Mazdy jak dla mnie wygladaja kazda tak samo z zewnatrz :) serio, patrzac z daleka to mam watpliwosci czy cos jest 3 czy cx5. Volkswagenem jezdze teraz i chcialbym zmienic na inna marke. Skoda mi sie nie podoba. Rozwazylbym jeszcze moze tucsona czy sportage. Wczoraj sobie filmy ogladalem, to w jednym z tego co widzialem spalanie duze. BMW tez drogo by wyszlo. Co jeszcze mi zostaje? Peugeot? Opel? Ford?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 13:34:21 wysłana przez kenny »

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1442 dnia: 30 Listopada 2022, 13:25:46 »
jestem bardzo zawiedziony liczyłem na jakieś ciekawe dyskusje
To wszystko Panie z nudów :grin: Tojociarze nie mają zbyt wiele problemów ze swoimi samochodami, to je wymyślają. Inaczej to forum by umarło :cheesy:
A ja np. już bez chwalenia tego nabytku miałem problem z wbudowana nawigacja która wyświetlała się jako białe tło przez chwilę (ktoś już o tym pisał) . Również niektóre komendy głosowe (pewnie dla wielu niepotrzebne) dają komunikat typu " nie można przetworzyć itp.". Pewnie problem wynika z komunikacji z serwerami chmurowymi (toyoty ?). Ja kompletnie nie wiem co to np . skrzynia eCVT czy cos takiego ale za to takie gadżety mnie trochę jarają. Pisałem wcześniej np. o niedziałającej usłudze wyślij (trasę) do samochodu. Za to np. światła (nie matrycowe to wiem - co niektórzy na forum jako wielki minus- podają może maja rację) dla mnie są cudowne (bardzo jasne dużo oświetlają)  w porównaniu z moim poprzednim samochodem Nissan Qashai którym jeździłem 2 lata od nowości i którego bardzo chwaliłem . Takie moje przemyślenia na gorąco podkreślam tylko kierowcy i użytkownika  a motoryzacyjnie ignoranta

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1443 dnia: 30 Listopada 2022, 13:33:55 »
jestem bardzo zawiedziony liczyłem na jakieś ciekawe dyskusje
To wszystko Panie z nudów :grin: Tojociarze nie mają zbyt wiele problemów ze swoimi samochodami, to je wymyślają. Inaczej to forum by umarło :cheesy:
A ja np. już bez chwalenia tego nabytku miałem problem z wbudowana nawigacja która wyświetlała się jako białe tło przez chwilę (ktoś już o tym pisał) . Również niektóre komendy głosowe (pewnie dla wielu niepotrzebne) dają komunikat typu " nie można przetworzyć itp.". Pewnie problem wynika z komunikacji z serwerami chmurowymi (toyoty ?). Ja kompletnie nie wiem co to np . skrzynia eCVT czy cos takiego ale za to takie gadżety mnie trochę jarają. Pisałem wcześniej np. o niedziałającej usłudze wyślij (trasę) do samochodu. Za to np. światła (nie matrycowe to wiem - co niektórzy na forum jako wielki minus- podają może maja rację) dla mnie są cudowne (bardzo jasne dużo oświetlają)  w porównaniu z moim poprzednim samochodem Nissan Qashai którym jeździłem 2 lata od nowości i którego bardzo chwaliłem . Takie moje przemyślenia na gorąco podkreślam tylko kierowcy i użytkownika  a motoryzacyjnie ignoranta
Nie przejmuj się, ja też się nie znam i nie wiem o co chodzi z matrycowymi światłami. Na moje potrzeby te w CC będą wystaczające i nie muszę wiedzieć, że są jakieś lepsze :) za to na forum mazdy ktoś pewnie by napisał, ale jak to tak bez hybrydy, w toyocie jest to właściwie standardem ;) każda marka ma coś innego i tyle

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1444 dnia: 30 Listopada 2022, 13:38:59 »
nie wiem o co chodzi z matrycowymi światłami
Bo nie zna życia, kto nie służył w marynarce.
Póki nie miałem świateł matrycowych, nie wiedziałem, że są naprawdę fantastyczne. To jest jednak inna jakość jazdy nocnej.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1445 dnia: 30 Listopada 2022, 13:47:40 »
nie wiem o co chodzi z matrycowymi światłami
Bo nie zna życia, kto nie służył w marynarce.
Póki nie miałem świateł matrycowych, nie wiedziałem, że są naprawdę fantastyczne. To jest jednak inna jakość jazdy nocnej.
No i super, jeśli są dla Ciebie ważne. Ja mam halogeny i jakoś daję radę, jeszcze w nic nocą nie walnąłem ;) będę miał LEDy to będzie pewnie spory przeskok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1446 dnia: 30 Listopada 2022, 13:58:50 »
... Honda hrv mała...
Czy ja wiem, z zewnątrz tak ale wewnątrz i przemyślne rozwiązanie z kanapą, do tego lepsza jakość wnętrza...

HRV  w środku wręcz wypas
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 14:01:10 wysłana przez Krisman »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1447 dnia: 30 Listopada 2022, 13:59:34 »
ak piszesz o tym w/w filmiku to dla mnie jest to takie spotkanie z prezesem Kaczyńskim czyli pytania tylko te wygodne i odpowiednio spreparowane
zgadzam się z Tobą.
Podsumowując opłaca się krytykować i pokazywać niedociągnięcia, które nie powinny się zdarzyć.
bez dwóch zdań

Może jesteśmy rynkiem który jeszcze nie tak dawno cieszył się z małego Fiata ale od transformacji ściągnęliśmy cały złom z zachodu i wiemy jak powinno wyglądać wnętrze samochodu.

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić,no i jednak jesteśmy częścią Europy, a wątpię żeby Francuz, Hiszpan czy Niemiec piali z zachwytu nad tym co zaoferowała im Toyota. Może jednak lepiej byłoby, gdyby produkcja była w Europie.
zaliczka najczęściej jest zwrotna
zawsze jest zwrotna. Jedynie co może być w umowie co zabezpieczy salon przed zwrotem kasy, to zadatek, a ten kij ma dwa końce. Zadatek przepada jak klient nie wywiąże się z warunków, ale jak nie wywiąże się Salon, to musi oddać podwójną sumę.

Nie ma nic w umowie. Ale jakoś miałem wrażenie, że handlowiec odpowiadając na to pytanie chciał mi dać do zrozumienia, że muszę mieć jakiś konkretny powód.
broni się jak może. Mi w Skodzie powiedzieli, że biorą 1000 zł zaliczki, ale proszę się nie martwić, zaliczka jest zwrotna, gdyby się Pan rozmyślił.

Toyota ma problem z CC. Raz zahaczyłem o rozmowę, raz odbyłem jazdę testową i nie mogę się opędzić od ofert.

do tego lepsza jakość wnętrza...
  miałem Accorda VI generacji ( 1999 r.) i matyeriały wnętrza były lepszej jakości jak Ave z 2012 r w najbogatszej wersji na ów czas, czyli Prestige. Po lifcie Ave dostała nową, miękką deskę z eleganckimi zegarami.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 14:07:50 wysłana przez witek1965 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1448 dnia: 30 Listopada 2022, 14:13:59 »
No i super, jeśli są dla Ciebie ważne.
Dla mnie wszystkie zmiany na plus są ważne, przecież po to kupuje nowy samochód, żeby był lepszy od poprzedniego. Inaczej nie miałoby to sensu.
To prawda

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1449 dnia: 30 Listopada 2022, 15:17:51 »
... Honda hrv mała...
Czy ja wiem, z zewnątrz tak ale wewnątrz i przemyślne rozwiązanie z kanapą, do tego lepsza jakość wnętrza...

No tak, choć dla mnie w CC wewnątrz było miejsca ok, nie robi mi dużej różnicy wnętrze tak jak pisałem. Ja nie jestem duży, żona też, dzieci podobnie. Robi mi różnicę na pewno bagażnik i ten w CC jest tak na styku, te 390L, w miarę dobrze ułożone daje możliwość spakowania się. Przesiądę się z 505L na 390 w CC to będzie trudne ale akceptowalne. Natomiast przejście z 505 na 335 w HRV, to dla mnie już cięższa sprawa :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1450 dnia: 30 Listopada 2022, 15:46:16 »
Box ;) A serio, Cross to jednak zdecydowanie lepszy napęd i tu wymiata w stosunku do Hrv. Środki jednak, to dwa różne jakościowo standardy.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1451 dnia: 30 Listopada 2022, 16:12:24 »
No tak, choć dla mnie w CC wewnątrz było miejsca ok, nie robi mi dużej różnicy wnętrze tak jak pisałem. Ja nie jestem duży, żona też, dzieci podobnie. Robi mi różnicę na pewno bagażnik i ten w CC jest tak na styku, te 390L, w miarę dobrze ułożone daje możliwość spakowania się. Przesiądę się z 505L na 390 w CC to będzie trudne ale akceptowalne. Natomiast przejście z 505 na 335 w HRV, to dla mnie już cięższa sprawa
Cupra Formentor?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1452 dnia: 30 Listopada 2022, 16:29:03 »
No tak, choć dla mnie w CC wewnątrz było miejsca ok, nie robi mi dużej różnicy wnętrze tak jak pisałem. Ja nie jestem duży, żona też, dzieci podobnie. Robi mi różnicę na pewno bagażnik i ten w CC jest tak na styku, te 390L, w miarę dobrze ułożone daje możliwość spakowania się. Przesiądę się z 505L na 390 w CC to będzie trudne ale akceptowalne. Natomiast przejście z 505 na 335 w HRV, to dla mnie już cięższa sprawa
Cupra Formentor?
Tak, warte auto uwagi, choć akurat co do bagażnika, to nie wiem czy akurat o formentora chodziło ale ktoś tu pisał, że mimo iż na papierze bagażnik bardziej pohemny to w rzeczywistości gorzej niż w CC, że chyba razem z przestrzenia pod podłogą liczyli :)

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1453 dnia: 30 Listopada 2022, 20:59:01 »
Obawiam się, że w obecnej sytuacji nie dostanę zwrotu.
Była taka sytuacja w moim otoczeniu a dotyczyła Corolli w ubiegłym roku. Zaliczki nie zwrócili, tzn mogą ale nie muszą. Zresztą należy przejrzeć swoją umowę.

Przejrzałem, ona generalnie nie jest jakaś korzystna, szkoda, że nie wysłałem na maila prawnikowi dla świętego sposobu. O zwrocie zaliczki nic nie ma.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1454 dnia: 30 Listopada 2022, 21:37:23 »
ale jak nie wywiąże się Salon, to musi oddać podwójną sumę.
A słyszałeś o takiej sytuacji, żeby salon zwrócił podwójną sumę?
Nie wiem jak wyglądała umowa we wspomnianej przeze mnie sytuacji.
Może haczyk jest tu, że zamówienie od importera jest nieodwołalne, więc salon może ponieść stratę. Zresztą umowy nie konstruują amatorzy, więc jeżeli salon nie chce zwrócić zaliczki, to widocznie tak może. Pkt 5. mówi o karze umownej 2%. Gdyby rezygnacja klienta nie powodowała żadnych konsekwencji, to samo wpłacanie zaliczki nie miałoby sensu.

« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 21:51:37 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl