Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479638 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #270 dnia: 13 Września 2022, 17:21:51 »
Dobrze to wszystko poczytać, bo przynajmniej nowa Corolla Cross przestanie mi się śnić po nocach ;) może Yaris Cross jest lepszy i... dużo tańszy ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #271 dnia: 13 Września 2022, 18:09:09 »
Panowie tez zamówiłem ale mimo to rezygnować nie będę - bo wieloma
Autami jeździłem i nic sensowniejszego nie znalazłem. Mój konfig kosztował ponad 190 000. W tych pieniądzach kiedyś mogliśmy wybrzydzać ale dziś?

Moje założenia? Minimum 8s do setki i napęd 4x4 + koniecznie Apple car play bezprzewodowy - auto misi być dynamiczne oszczędne i być w stanie pomieścić rodzine 2+3

Co brałem pod uwagę?

Rav4 - auto w zasięgu finansowym ale po prostu jeździ tego tyle i opatrzyło mi się, mało tego zawieszeniami mi nie odpowiada - na zakrętach średnio się tym jedzie

Ford KUGA - jeździ to świetnie ma 190 koni napęd na 4 buty i w hybrydzie i świetnie wyciszone. Ale wykonanie wnętrza totalnie nam nie leży i w środku sprawia mało obszernego z przodu.

Cupra formentor - fajne auto ale bagażnik malutki, i skrzynia dsg w testowym aucie już zle dzialala… raczej nie wróży to bezawaryjnej jazdy.

BMW 3 w dieslu fajne auto ale niestety przesiadka z suva na sedana jednak jest ciężka, chodź jakość materiałów ekstra.

Wiec poszedłem w ciemno - test Pertyna tego auta w stanach mnie przekonał - auto jest spore zawieszeniowo niby ok i to toyota wiec raczej powinno być oszczędne i w miarę bezawaryjne… kiedyś miałem

Corollę z 2006 i ta wydaje sie mi mimo wszystko lepiej zrobiona w środku ;)

I na prawdę może sobie racjonalizuje ale nie widzę konkurencj na ten moment w tych pieniądzach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #272 dnia: 13 Września 2022, 20:56:19 »
Moje założenia? Minimum 8s do setki i napęd 4x4 + koniecznie Apple car play bezprzewodowy - auto misi być dynamiczne oszczędne i być w stanie pomieścić rodzine 2+3

Mam podobne wymagania i no właśnie z tą konkurencją jest dramat, @KLP89 brałeś pod uwagę Kia Sportage?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 13 Września 2022, 21:19:04 »
Kię skreśliłem na starcie - gwarancja 7 lat to mit - awaryjność spora plus ich silnik 1,6 TGDI ani to mistrz osiągów ani spalania i jakoś mimo wszystko na lawetach już ich sporo widziałem,

Mało tego nie dawno laurkę tej marce wystawił polski raper Kękę właśnie na temat kijanki sportage. Mimo że facet jest medialny rozpoznawalny to i tak ma problemy z respektowaniem
Choćby tej Mitycznej gwarancji

Dlatego nawet do tego salonu się nie udałem.

https://youtu.be/3nfmR9iy-ZI

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 13 Września 2022, 21:21:42 »
Przepraszam za zaśmiecanie trochę, ale volvo xc40 mild hybrid ktoś jeździł? Jak wypada w porównaniu do toyoty?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 13 Września 2022, 22:10:47 »
Przepraszam za zaśmiecanie trochę, ale volvo xc40 mild hybrid ktoś jeździł? Jak wypada w porównaniu do toyoty?
Niestety w porównaniu z crosem
ma mało miejsca i ten mildhybrid nie obniża zbytnio spalania w automacie - miałem jako zastępcze i ciężko było zejść poniżej 8 litrów.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #276 dnia: 14 Września 2022, 09:07:49 »
...lub mazdę w benzynie.
Ale pr,ecież niewiele dokładając mamy nieźle wyposażoną rav4 Comfort+Style, z dużym bagażnikiem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

To prawda, ale zawsze mozemy powiedziec "dołóż trochę więcej i masz już model o jedną półkę wyżej"

Zaraz ktos napisze, ze po co kupować rav4 comfort + style, bo dołóż jeszcze trochę i masz w podstawie nowego lexusa nx itd itd

rav4, mimo że mechanicznie świetna, ma dwie spore wady:

- wyciszenie jest bardzo słabe
- zabezpieczenie podwozia przed korozją żadne? znany temat na różnych forach, 2-3 letnie rav4 łapią już ruda na elementach podwozia

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 14 Września 2022, 09:16:03 »
Kię skreśliłem na starcie - gwarancja 7 lat to mit - awaryjność spora plus ich silnik 1,6 TGDI ani to mistrz osiągów ani spalania i jakoś mimo wszystko na lawetach już ich sporo widziałem,

Mało tego nie dawno laurkę tej marce wystawił polski raper Kękę właśnie na temat kijanki sportage. Mimo że facet jest medialny rozpoznawalny to i tak ma problemy z respektowaniem

190tyś.... nie brałeś pod uwagę nowej Mazdy CX-5 po lifcie?

z takim budżetem masz już chyba full wypas w automacie, z najmocniejszym silinikiem 2.5litra 194km

oczywiście nie bedzie tak oszczędna, jak hybryda, ale jak na tę moc i gabaryty 7.5 litra średnio to chyba dobry wynik?

miejsca w bagażniku dużo, wykonanie wnętrza poziom lexusa imo, auto o klasę większe od corolli cross

bardzo ciekawa opcja do rozważenia

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 14 Września 2022, 10:55:30 »
No i byłem i ja.
Ogólne wrażenie bardzo dobre. Sylwetka auta mega mi się podoba, bardzo zgrabne auto. Bardzo wygodnie się siedzi, dużo miejsca wokół choć ja mam 175 cm. Tablet jest ok.
Co do materiałów, idąc do salonu nastawiłem się negatywnie przez wpisy na forum i faktycznie jakość tej skóry w premiere edition jest jakaś dziwna, pomarszczona.
Macie link do zdjęcia z corolli i rav4. https://imgur.com/a/GtG8Tmc

Rozmawiałem dość długo z gościem, który jeździ po całej Polsce z tymi samochodami, wyglądał trochę na studenciaka. Sam przyznał, że materiały średnie w tym samochodzie i widać oszczędność, ale toyota tutaj ceni sobie właśnie tę reklamowaną hybrydę 5tej generacji i poprawione osiągi stąd taka cena. Jeśli chcemy mieć lepsze materiały to rav4 lub lexus no ale tutaj już inna liga.

Natomiast dopytywałem o pochodzenie tego samochodu i okazuje się, że ten prezentowany od kilku miesięcy na dniach elektryfikacji pochodzi z Malezji, był produkowany na tamten rynek, jakieś biedniejsze kraje więc powiedział mi, że możliwe iż samochody produkowane w Japonii na rynek europejski będą miały lepsze materiały. Już teraz są produkowane dla dziennikarzy, a dla salonów mówi, że bardziej listopad, więc możliwe, że u Pertyna i innych przekonamy się niedługo jak ta finalna wersja będzie wyglądać.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 14 Września 2022, 11:15:36 »

190tyś.... nie brałeś pod uwagę nowej Mazdy CX-5 po lifcie?

z takim budżetem masz już chyba full wypas w automacie, z najmocniejszym silinikiem 2.5litra 194km

oczywiście nie bedzie tak oszczędna, jak hybryda, ale jak na tę moc i gabaryty 7.5 litra średnio to chyba dobry wynik?

miejsca w bagażniku dużo, wykonanie wnętrza poziom lexusa imo, auto o klasę większe od corolli cross

bardzo ciekawa opcja do rozważenia
Głupia sprawa, ale zapomniałem
O tej marce… przejdę się do nich z ciekawości, Dzieki ;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 14 Września 2022, 14:33:42 »
Tylko jaka jest różnica w spalaniu między cx5 a corollą...jak ja jeżdżę 90% miasto. Corolla ma palić koło 5tki, a cx5 z 8-9. I obczaiłem katalog i bardziej wychodzi koło 210tys, a nie 180-190 tys.

+ czas oczekiwania.

Edit: To prawda, że w mazdach (w tym cx5) przy ruszaniu blokuje się tablet i można tylko głosowo z niego skorzystać? :D
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2022, 14:41:38 wysłana przez lexziom »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #281 dnia: 14 Września 2022, 14:46:43 »
Ja też uderzam do mazdy. Skłaniam się w cx30. Bo to auto ma być takie 2+2 w Awd. To że mniejsze nie przeszkadza. Bo za ok 150 k również mam 190 km. Automat i najbogatsza wersje 3/4 A nie biedę jak w Toyocie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #282 dnia: 14 Września 2022, 16:39:02 »
Siostrzeniec ma CX30, mega zadowolony, tylko trochę żałuje, że nie wziął 150KM, a wybrał ten sky-activG czy jak mu tam 180KM.
Na papierze spora różnica,  a w realu prawie żadna.
Co do ekranu, to prawda że się blokuje po ruszeniu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2022, 16:40:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #283 dnia: 14 Września 2022, 17:26:53 »
https://youtu.be/rObJ6SBUgBo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #284 dnia: 14 Września 2022, 21:00:01 »
Plastiki jak w Punto z 2000 roku, albo i gorzej. No, ale Toyotę się kupuje dla e-CVT(przekładni planetarnej) i ogólnie układu hybrydowego. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl