Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 478957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Grudnia 2021, 12:49:58 »
Panowie "ekolodzy" - proszę sobie zrobić osobny wątek o ekologii w osobnym dziale i tam pisać, a tu proszę nie zaśmiecać !!!

:)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Grudnia 2021, 19:41:03 »
Może czas aby moderacja założyła w garażu sekcję BEV?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Grudnia 2021, 21:15:09 »
Pasuje założyć temat dla modelu bZ4x, ale to już musi ktoś z modów ogarnąć.
Czasami mam wrażenie, że opinia o mechanizacji rolnictwa wg. Pawlaka jest wiecznie żywa :).
Łatwiej panować nad spalinami z jednego dużego komina, niż z każdej rury wydechowej.
Elektrociepłownia ma ten plus, że efekt uboczny spalania węgla dla uzyskania prądu, jakim jest ciepło, jest wykorzystany.

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Grudnia 2021, 10:49:44 »
Ciekawy  opis Corolli Cross  https://www.youtube.com/watch?v=IgXlyuUuYOk

Z przekazanej w tym materiale informacji wynika, że już na wiosnę w salonach będzie możliwość rezerwacji i zapisu na Corollę Cross :)

Online czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Lutego 2022, 07:14:59 »
Tutaj test Corolli Cross AWD na zimowych nierównościach https://www.youtube.com/watch?v=S1jxh9ksIxc - hmm wydaje się jakby mogło być lepiej :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Lutego 2022, 13:53:17 »
Ale to wersja której u nas chyba nie bedzie (z centralnym dyfrem)
Jak nie ma mechanicznej szpery to niestety elektronika czasem nie daje rady.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Lutego 2022, 17:14:20 »
Żadna wersja nie ma prawdziwej blokady, ale nieźle ją symuluje.
Zaletą 2.0 jest świetny nowy napęd AWD
- Dynamic Torque Vectoring AWD - został wprowadzony w 2018 roku. -napęd na koła, bez środkowych i tylnych dyferencjałów, z niezależnym połączeniem tylnych kół
   za pomocą elektromechanicznych sprzęgieł wielopłytkowych zamontowanych na tylnym reduktorze.
- Główna innowacja to dwa sprzęgła kłowe (krzywkowe), które odłączają układ napędowy w przekładni i tylnym reduktorze, dzięki czemu wał napędowy nie obraca się
  podczas jazdy na 2 koła.
- Modele Toyoty wyposażone w DTV jako pierwsze otrzymały trójpozycyjny kontroler "Multi-Terrain Select" - funkcję optymalnego sterowania napędem 4WD w
  wybranych warunkach.
- "Mud&Sand" - dla przypadków, gdy wymagane jest skręcenie wszystkimi kołami, niezależnie od poślizgu - błoto, śnieg, piasek o umiarkowanej głębokości (nie
  kopać głębiej niż pozwala na to prześwit). Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 40 km/h. Emulacja
  Difflocka jest minimalna i nie zapobiega poślizgowi.

- Tryb „Rock&Dirt” – dla przypadków, w których wymagane jest zapewnienie maksymalnego momentu obrotowego na koła o najlepszej przyczepności – skośny ślizg,
  nierówne lub niejednorodne powierzchnie. Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 25 km/h. Emulacja
  Difflocka jest maksymalna, ślizgające się koło jest hamowane szybciej i mocniej (z przodu, bo z tyłu wystarczy nie sprzęgać).

Zaleta nowego schematu jest oczywista - jeśli tryb „blokady” ATC imitował 4WD z zablokowanym centralnym mechanizmem różnicowym, DTV zasadniczo symuluje 4WD z zablokowanym centralnym i tylnym mechanizmem różnicowym (bez konieczności hamowania ślizgającego się koła przez VSC).
https://youtu.be/KchnOkMWYFM
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Lutego 2022, 22:15:28 »
Tutaj test Corolli Cross AWD na zimowych nierównościach https://www.youtube.com/watch?v=S1jxh9ksIxc - hmm wydaje się jakby mogło być lepiej :)
Toyota z każdym modelem się cofa…
Kiedyś zwykły kombiak więcej potrafił https://www.youtube.com/watch?v=S-m89AWfe90
Teraz nakupują terenówek, które z jazdą w terenie nie mają nic wspólnego… taki tam plastik i tyle :).
Kolega Krisman wrzucił nam tu papkę marketingową, którą ostatnio Toyota uwielbia, a życie pokazuje, że poprzednie generacje potrafiły więcej i to bez super, hiper kosmicznych rozwiązań Dynamic Torque Vectoring AWD.
W nazewnictwie wynalazków, ostatnio Toyota też przoduje…
Wpiszcie sobie w YouTube ae95 Corolla 4WD, zobaczycie co kiedyś potrafiła prawdziwa toyota 4WD, dziś nazwana na potrzeby marketingu Cross
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2022, 22:23:48 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Lutego 2022, 22:26:36 »
Tu się zgadzam, Uaz, Łada czy mały Jimy w terenie były mocarne, choć technika żadna :)

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Lutego 2022, 00:07:33 »
Tak jak wiele aut tak i RAV4 była bardziej terenowa. Widać to po starych modelach na ulicach. Chociaż były śmiesznie małe. Teraz to najwyżej na polną ścieżkę za miastem.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Lutego 2022, 10:00:43 »
niestety elektronika zabija samochody terenowe. Zawsze zastanawiałem się, że w górach (kotlina kłodzka) firmy budujące drogi w tychże górach korzystają z Kamazów, czy Starów, a nie z uterenowionych nowoczesnych ciężarówek. Z błędu wyprowadził mnie mój kolega, który ma właśnie taką firmę budującą drogi w lesie, górach itd. Powiedział mi, że u niego na podwórku stoi nowy Man 6x6 i robi jako transport materiałów pod budowę drogi w górach, ale w góry nie jedzie. Bo ta technika jest taka "mądra" że jak wyczuje zbyt np. niestabilną pozycję, przechył to wszystko bloku i stop. A w górach trudno nie natrafić na taką sytuację. Dlatego on korzysta ze starych Kamazów "gniotsa nie łamiotsa", które wjadą wszędzie. I potwierdziło się to jak Enea przyjechała do mnie wycinać drzewa wrastajace w linię. Przyjecha nowym Manem z wszytkimi bajerami i okazało się, że nie zrobią tego bowiem nie mogą wypoziomować auta, a to z koilei uniemożliwiaj pracę. Musieli jechać po stara. Hehe     
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Lutego 2022, 10:09:04 »
Takim "najlepszym", bo prostym i stałym  napędem, to ravka 2 generacji mogła się pochwalić, choć bez ramy i tak to tylko bulwarówka była, ale krótka, zwinna, lekka i to robiło różnicę. Od wszystkich pozostałych w górę, napęd obecnej jest jednak lepszy, oszczędniejszy i z możliwościami, lecz oczywiście mocno ograniczonymi.

Offline tko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Lutego 2022, 11:10:03 »
dlatego gdy kupuje się taką corolle cross, czy innego "kaszkaja" i wie się, że jego cel to dojechać do domu na wsi po nierównych drogach, czy pod wyciąg narciarski zimą to się człowiek nie rozczaruje. Nie służą one do jazdy w prawdziwym terenie. Wiem to z doświadczenia, gdyż jak jeszcze mieszkałem w górach i miałem Pajero z 98 r. i RR z 2000 r. to każdej zimy kilkanaście razy w trakcie takiej zimy wyciągałem z większych zasp takie właśnie "kaszkaje" "ravki", volvo xc60 czy inne "terenówki". Bowiem właściciele uwierzyli, że kupili terenówkę. Stąd corolla cross ma sens jak mam dom i dojazd do domu jest drogą nieutwardzoną, anie jak chcę jechać w teren.
Toyota CHR 2.0 AWDi 2024 r.
Kia Picanto 1.0 2019 r.
Mercedes SLK 2.3 1996 r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Lutego 2022, 11:34:04 »
Auto idealne dla kogoś mieszka/kupuje dom na osiedlach powstających jak grzyby po deszczu na obrzeżach miast. Drogi dojazdowe do takich osiedli wyglądają często jak na załączonym obrazku.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Lutego 2022, 14:16:10 »
czy pod wyciąg narciarski zimą to się człowiek nie rozczaruje.
Niestety czasem się rozczaruje - elektronika działa post factum - a jak już jest uślizg to czasem jest za późno bo auto stanęło i już nie ruszy.
Mam ośkę z mechaniczną szperą i pod górę po sniegu czasem pseudo 4x4 stają a ja jadę.
Stoją w miejscu i widać jak TRC szarpie kołami na śliskim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl