Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Lutego 2022, 14:38:42 »
W ravce którą mam  też można zawczasu zapiąć odpowiedni napęd (do 40km/h) I działa to świetnie,  zaś w wersji hybrydowej też jest trial, który też się sprawdza. Na ryby, grzyby i działkę starczy ;)
Zimą w górach z oponami zimowymi też daje radę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Lutego 2022, 21:07:50 »
Zastanawiam się jaka będzie pojemność zbiornika w Toyocie Cross . 

Mam nadzieję, że będzie większa niż 36 litrów  bo taką wielkość znalazłem na portalu auto-data dla wersji 1,8 hybryda https://www.auto-data.net/pl/toyota-corolla-cross-1.8-122hp-hybrid-e-cvt-40660.

To trzeba będzie co 400 km tankować jak nic, a jadąc normalnie autostradą to po 300 km trzeba będzie szukać  stacji - tragedia - a może to tylko pomyłka na tym portalu i choćby z 50 litrów to będzie :) 

« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2022, 21:11:03 wysłana przez czp »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Lutego 2022, 21:25:26 »
Minimum s Toyocie jakie spotkalem to 45 litrow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #93 dnia: 08 Lutego 2022, 21:27:28 »
Generacja układu hybrydowego w tym crossie jest nowsza niż w Camry?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Lutego 2022, 21:28:22 »
Generacja układu hybrydowego w tym crossie jest nowsza niż w Camry?
Tak 5. Do tej pory wszedzie byla 4 gen. Nowy Lexus NX okreslany jest jako 4,5gen.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Lutego 2022, 22:00:21 »
W standardowej Corolli 1.8 HSD bak ma teoretycznie 43L, w praktyce po wyjechaniu rezerwy do wskazania 0-50km zasięgu wchodzi mi max 35-37 L. Przy średnim spalaniu na poziomie 4,5-5,5L (zależnie od warunków, czasem mniej, czasem więcej) bak wystarcza mi na 700-800km, w Crossie pewnie będzie podobnie albo ciut gorzej, więc nie ma tragedii, zależy jak będzie używana. Jeżeli 80% autostrady, powyżej 120km/h to oczywiście będzie gorzej ale też nie 400km, raczej coś pod 500-600, jak głównie miasto i przedmieścia to mniej więcej tak jak u mnie.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2022, 22:19:05 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #96 dnia: 08 Lutego 2022, 22:26:52 »
Raczej nikt kto jeździ tylko/głównie po autostradach nie kupuje takiego auta, więc obawy trochę na wyrost:)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Lutego 2022, 22:52:01 »
Takie czasy, że ludzie lubią żyć w strachu. Jak nie o akumulator 12V w hybrydzie to o zbyt mały zbiornik paliwa. Optymizmu trochę więcej życzę :)

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Lutego 2022, 23:22:59 »
Raczej nikt kto jeździ tylko/głównie po autostradach nie kupuje takiego auta, więc obawy trochę na wyrost:)

No raczej, poza tym trzeba jeszcze mieć te "głównie autostrady" :-), no chyba, że ktoś po mieście śmiga z prędkościami autostradowymi, ale to nie za długo tak pośmiga.

Cytuj (zaznaczone)
Takie czasy, że ludzie lubią żyć w strachu. Jak nie o akumulator 12V w hybrydzie to o zbyt mały zbiornik paliwa.
Zapomniałeś wspomnieć o benzynie w oleju :-)
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2022, 23:25:04 wysłana przez GrzegorzC »

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Lutego 2022, 06:51:27 »
Istotna może się też okazać pojmność zbiornika płynu do spryskiwaczy.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #100 dnia: 09 Lutego 2022, 07:02:52 »
Wiadomo, że fanatykom marki nic nie będzie przeszkadzało i wszystko będzie super - jednak dla mnie zbiornik 36 l do takiego autka to trochę porażka ! To moje prywatne i odrębne zdanie i nikt się z nim nie musi zgadzać !

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Lutego 2022, 08:23:28 »
E tam zaraz fanatykom, po prostu zadowolonym posiadaczom Toyot. Jak pojeździsz trochę hybrydą Toyoty to nawet ten zbiornik 36l nie będzie Ci przeszkadzał choć osobiście wątpię aby był tak mały. Brak kontrolki płynu do spryskiwaczy czy podświetlenia rzadko używanych przycisków też wybaczysz kiedy wsiądziesz do auta i uruchomisz napęd hybrydowy. Tak będzie :)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Lutego 2022, 08:29:15 »
E tam zaraz fanatykom, po prostu zadowolonym posiadaczom Toyot. Jak pojeździsz trochę hybrydą Toyoty to nawet ten zbiornik 36l nie będzie Ci przeszkadzał choć osobiście wątpię aby był tak mały. Brak kontrolki płynu do spryskiwaczy czy podświetlenia rzadko używanych przycisków też wybaczysz kiedy wsiądziesz do auta i uruchomisz napęd hybrydowy. Tak będzie :)
Mam w sedanie kontrolkę płynu ;)

A co do napędu AWD . To jest SUV - ma pomóc wyjechać po śniegu na stok, pozwala zwiększyć poziom bezpieczeństwa w trudniejszych warunkach przy zachowaniu porównywalnie niskiego spalania do wersji FWD więc dywagacje jak zachowa się w offroadzie są śmieszne - od tego są prawdziwe terenówki na ramie :) przy naszych warunkach pogodowych mamy kilka sytuacji w roku gdzie ten napęd pomoże , ale wtedy może uratować nam , a nawet życie . Ostatnio się o tym sam przekonałem

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Lutego 2022, 08:31:55 »
Wiadomo, że fanatykom marki nic nie będzie przeszkadzało i wszystko będzie super - jednak dla mnie zbiornik 36 l do takiego autka to trochę porażka ! To moje prywatne i odrębne zdanie i nikt się z nim nie musi zgadzać !
Producenci robią coraz mniejsze zbiorniki bo to jest powiązane z emisją spalin (zmniejszenie wagi gotowego i zatankowanego pojazdu). To przez ekoterroryzm. Niektórzy producenci zauważyli już niezadowolenie klientów i po za seryjnym małym zbiornikiem można zamówić auto z większym zbiornikiem (za niewielką dopłatą np. 200-400 zł) min. w nowej Fabii jest standardowo 40 l a za dopłatą 200 zł można zamówić Fabię z większym zbiornikiem chyba 50L. Podobnie w którymś z małych BMW. Może Toyota też to zauważy bo 36l to faktycznie przegięcie zwłaszcza jak jedziemy w trasie autostradami to można się ździwić jak nie będzie żadnej stacji przez 80km a komornik akurat zaczął świecić.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Lutego 2022, 09:56:32 »
Swoją Corollą 1,6 na wakacje jeżdżę do Chorwacji, trasą  z Rybnika A1, przez Czechy, Austrię (jazda autostradami prawie zgodnie z przepisami i ograniczeniami). Na pierwszej stacji CPN tuż za granicą Austrii w Słowenii  mam pierwsze tankowanie po przejechaniu pierwszych 588 km. Na tym odcinku  mam zawsze średnią spalania 5,8  l/100 km, góra 5,9. To ciekawe czy Corollą Cross na tej samej trasie tam dotrę jeżeli faktycznie ten zbiornik to tylko 36 l - no ale wygląda, że to chyba będzie możliwe o ile Cross spaliłby parę dziesiątek lira mniej :)
   Taka ciekawostka, że na tej samej trasie ale w drodze powrotnej to spalam zawsze o 1 l więcej czyli mam średnią około 6,8.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl