Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479777 razy)

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Kwietnia 2022, 01:15:05 »
Dzień dobry wszystkim,

Prawdopodobnie od początku czerwca będzie już wiadomo, jak z tym bakiem. A swoją drogą czy technicznie możliwe jest powiększenie go (wycinka, wspawanie) albo wymiana na większy z Corolli? Podwozie jest to samo, więc może i spasuje.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 02 Maja 2022, 21:52:02 »
Na co Ci ten duży zbiornik? 34/7 daje 486 km.
Podniesiony i udający suv’a hatchback to nie jest rozwiązanie na trasę. Będzie głośno i nieekonomiczne.
Chcesz mieć więcej paliwa to kup sobie kanister 20l i będziesz miał 54l :).

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 03 Maja 2022, 10:39:01 »
Duży zbiornik paliwa ma wpływ (dla niektórych osób) na komfort używania samochodu, może nie tyle co sam zbiornik co zasięg samochodu przy typowej trasie. Dla mnie zasięg na poziomie min  650-700km daje to, że większość typowych tras robię bez myślenia kiedy i gdzie się tankować. Kanister do komfortowych rozwiązań nie należy :-)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Maja 2022, 10:44:25 »
No niestety na stronach Toyoty w Tajlandii w specyfikacji Corolli Cross  https://www.toyota.co.th/en/model/corollacross/specification wyczytałem, że hybrydy 1,8 maja faktycznie pojemność zbiornika paliwa tylko 36 litrów no jak dla mnie to załamka. Hybrydy 2,0 Corolli Cross nie są ta oferowane, a jedynie jest jeszcze benzyniak "1,8 sport z CVT-i 7 Speed with Sequential Shift and Shift Lock " czyli sekwencyjną zmianą biegów i on ma większy zbiornik bo 47 litrów.

Wiadomo na rynek EU może być inaczej, to jak na razie czekam dalej na info z TMP  jak wielki zbiornik będzie miała wersja 2.0 :)

Na podanym wyżej linku trzeba kliknąć na baner " Specyfications "
I w czym problem , że będzie taki zbiornik ? W sedanie 1.8 jest niewiele większy . Zbiornik LPG mam 40l i na nim  robię powtarzalnie 700 km w trasie , to mało ?

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Maja 2022, 12:30:19 »
Na co Ci ten duży zbiornik? 34/7 daje 486 km.
Zdrowy rozsądek podpowiada, żeby 5-10l w zbiorniku zostawiać, a nie jechać do oparów. Na osobny samochód "na trasy" mnie nie stać. Ze zbiornikiem owszem 36l da się jeździć, ale ja chętnie bym dopłacił do baku 45l zamiast do kolejnych cali telewizora w kokpicie. Żeby chociaż te 600-700km robić bez stresu i szukania stacji.

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 03 Maja 2022, 15:53:29 »
To szukanie stacji benzynowej co kilkaset kilometrów jest takie stresujące?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 04 Maja 2022, 00:19:23 »
Nie, stresująca jest rozkmina, czy to co mam w baku jednak starczy, by dojechać na miejsce bezpośrednio, czy nie. Dodatkowe 100-200km zasięgu w zapasie koi głowę. W moim obecnym dogorywającym i żrącym 8,5/100 Oplu też bym chętnie 10l zbiornika dorzucił.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Maja 2022, 06:24:29 »
Nie, stresująca jest rozkmina, czy to co mam w baku jednak starczy, by dojechać na miejsce bezpośrednio, czy nie. Dodatkowe 100-200km zasięgu w zapasie koi głowę. W moim obecnym dogorywającym i żrącym 8,5/100 Oplu też bym chętnie 10l zbiornika dorzucił.

A możesz nam zdradzić jaką trasę robisz i czemu musi się odbyć na jednym tankowaniu ? Pytam bo może jest jakieś inne rozwiązanie tego "problemu".

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #128 dnia: 04 Maja 2022, 07:08:33 »
Pomijając tych co lubią co te 350 km tankować to wolałbym, aby był to zbiornik o pojemności co najmniej jak w mojej starej Corolli czyli 55 litrów no i tyle :)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #129 dnia: 04 Maja 2022, 07:19:09 »
Lodz - Zakopane okolo 400km. Czyli tankuje po troche 3.5h :) slabe. A robiac trase do Chorwacji to tankuje 4 razy w kazda strone. Masakra.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #130 dnia: 04 Maja 2022, 07:58:52 »
Panowie chyba nie przeczytaliście dokładnie o co chodzi autorowi więc nie bijcie piany z układaniem życzeń pt.fajnie jakby było...tylko pozwólmy autorowi opisać jego problem który nie wygląda na wakacyjną wycieczkę za granicę Pl.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 04 Maja 2022, 21:21:34 »
A możesz nam zdradzić jaką trasę robisz i czemu musi się odbyć na jednym tankowaniu ? Pytam bo może jest jakieś inne rozwiązanie tego "problemu".
Nie mam "stałej trasy", ale 300-600 po kraju jednego dnia się zdarza. I nie pytam Was o rozwiązania, bo ich można wymyśleć na pęczki. Mały bak nie jest dyskwalifikujący, tylko po prostu pewną niedogodnością. Albo znakiem czasów.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 04 Maja 2022, 22:34:06 »
Lodz - Zakopane okolo 400km. Czyli tankuje po troche 3.5h :) slabe. A robiac trase do Chorwacji to tankuje 4 razy w kazda strone. Masakra.

Łódź - Zakopane 4h ? Poplułem się prawie obwodnica Krakowa - Zakopane to jakieś 3 h w piątek popołudniu

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Corolla Cross
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Maja 2022, 23:00:09 »

Łódź - Zakopane 4h ? Poplułem się prawie obwodnica Krakowa - Zakopane to jakieś 3 h w piątek popołudniu

Przeczytaj jeszcze raz… TANKUJE po 3.5h jazdy. Przy spalaniu 8-9litrow na A1. Teraz dotarło? Zbyt wiele zmiennych? :)

Dystans 400km. Jesli spala 8-9litrow przy 160km/h to po 3.5h jazdy w Corolli Cross trzeba zjechac i zatankowac. Prosciej sie juz nie da
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2022, 23:09:22 wysłana przez klaudiusz »

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 05 Maja 2022, 07:00:46 »

Przeczytaj jeszcze raz… TANKUJE po 3.5h jazdy. Przy spalaniu 8-9litrow na A1. Teraz dotarło? Zbyt wiele zmiennych? :)

Dystans 400km. Jesli spala 8-9litrow przy 160km/h to po 3.5h jazdy w Corolli Cross trzeba zjechac i zatankowac. Prosciej sie juz nie da
A ty dalej teoretyzujesz , a wręcz fantazjujesz - 400 kilometrów non stop 160 km /h . Chyba zapomniałeś , że mowa o corolli - czyli samochodzie zbudowanym z gołej blachy bez grama wygłuszeń ( chyba , że jesteś masochistą ) , kolejna kwestia - średnia 160 km/h jest raczej nierealna do osiągnięcia na takim dystansie w samochodzie którego v max oscyluje w granicach 185 km /h .  Jeżdżę trochę po Polsce i jak ty nie będziesz hamował , to ciebie wyhamują . Więc twoje założenia są całkowicie nierealne

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl