Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479557 razy)

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #300 dnia: 30 Września 2022, 10:51:20 »
Panowie tez zamówiłem ale mimo to rezygnować nie będę - bo wieloma
Autami jeździłem i nic sensowniejszego nie znalazłem. Mój konfig kosztował ponad 190 000. W tych pieniądzach kiedyś mogliśmy wybrzydzać ale dziś?

hej, moze nie 8s do setki, ale 9s, nie 4x4 ale .... za 190tyś masz już nowe bmw x1 2023 (po FL)
1.5 benzyna z pakietem sport

pireus

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 30 Września 2022, 13:52:23 »
Autami jeździłem i nic sensowniejszego nie znalazłem. Mój konfig kosztował ponad 190 000. W tych pieniądzach kiedyś mogliśmy wybrzydzać ale dziś?

hej, moze nie 8s do setki, ale 9s, nie 4x4 ale .... za 190tyś masz już nowe bmw x1 2023 (po FL)
Za 190 tys, to można kupić Mercedesa GLA lub GLB. GLA 250 4MATIC tyle kosztuje

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #302 dnia: 30 Września 2022, 14:18:38 »
Ale nie posiada napędu HSD Toyoty więc jest słabą alternatywą dla kogoś kto HSD chce mieć w swoim aucie a idąc dalej HSD jest tym co w większości przypadków powoduje zainteresowanie Toyotą.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 30 Września 2022, 14:32:26 »
Ale nie posiada napędu HSD Toyoty więc jest słabą alternatywą dla kogoś kto HSD chce mieć w swoim aucie a idąc dalej HSD jest tym co w większości przypadków powoduje zainteresowanie Toyotą.
Chyba wolałbym GLA 250 e.
118 kW + 75 kW (160 KM + 102 KM)
Przyspieszenie od 0 do 100 km/h 7,1s
Zasięg elektryczny 62km

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Września 2022, 14:47:50 »
A ile to kosztuje?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Września 2022, 14:49:17 »
200 tys. ale można mieć upust na grupę zawodową.
190 tys. za podniesioną Corollę z takim wykończeniem wnętrza to przegięcie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Września 2022, 15:07:22 »

Nie kupić a zamówić - dopytaj o czasy realizacji.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Września 2022, 15:11:43 »
Nie kupić a zamówić - dopytaj o czasy realizacji.
Zamawiasz podobnie jak Toyotę. Cena nie ulega zmianie, bo masz doliczony współczynnik inflacyjny, a czas realizacji to 6 -12 miesięcy. Od razu też informują, które elementy wyposażenia nie są dostępne.
Informacja z pierwszej ręki, tzn, salonu MB w Warszawie, sprzed 2 tygodni, gdy byłem na przeglądzie swojego samochodu
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2022, 15:16:36 wysłana przez pireus »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Września 2022, 15:16:01 »
Mercedes oczywiście wygrywa wykończeniem wnętrza i jest ładne, ale w czasach drogiego paliwa, planowanych ograniczeń poruszania się po mieście ze względu na emisję CO2, oraz płynność hybrydy, gdy się jeździ 90% po mieście - toyota wygrywa.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Września 2022, 22:57:57 »
Obejrzałem crossa na dniach otwartych i niestety mieszane uczucia.
Liczyłem na choć kilka cm więcej miejsca z tyłu względem aurisa kombi i niestety słabo to wygląda - jest równie ciasno.
Napompowany sztucznie i niepotrzebnie przód, słabe smutne wnętrze no i ta nieszczęsna rura wydechu która zabiera z 10cm deklarowanego prześwitu.
Z plusów - fajny i dobrze regulowany fotel(chyba tylko w full wersji z elektryczną regulacją), dobra widoczność - z moją drobną żoną spokojnie sobie poustawialiśmy wszystko pod siebie, bagażnik całkiem ok.
Może jak przyjadą faktycznie modele z Japonii to coś się zmieni?
Jeżeli jednak tak ma wyglądać auto za 200k to ja podziękuję.

Offline PABLO7777

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #310 dnia: 01 Października 2022, 09:26:39 »
Też byłem na prezentacji Corolli cross. Rozczarowanie to mało powiedziane! :-(  Wykonanie i materiały wnętrza to dramat i żenada. Nawet napęd nie przekona mnie do kupna tego czegoś. I jeszcze ta cena wyjęta z czterech liter. Hyundai i Kia już lepiej są wykonane. Nie wspomnę o Maździe, Hondzie czy nawet „tych złych” francuzach.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #311 dnia: 01 Października 2022, 10:00:21 »
Hyundai I KIA są o niebo lepiej wykonane, nawet moja RAVka siada.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 01 Października 2022, 18:33:38 »

BMW to dokładnie to czego nie chcę
Silnik 3 cylindry mnie nie przekonuje - a naped 4x4 chcę koniecznie - toyota na full wyposazona - BMW biedna wersja. Mercedes za te pieniądze rownież bieda wyposażenie.

Co do samej Corolli Cross - bylem widzialem posiedzialem. I co moge powiedzieć:

Plusy
- komora silnika jest przedprodukcyjna - na silniku sa otwory do zamocowania maskownicy i w naszych autach ona będzie.
- miejsce za kierownicą bardzo łatwo sobie znaleźć, jest wygodnie i bardzo dobrze czulem się na miejscu kierowcy
- ilość miejsca nad głowa mnie zaskoczyła - moim zdaniem nawet 5 osobom na pokładzie będzie wygodnie - w corolli zwyklej nie da się jechać w 5 ze względu na nisko opadający dach.
- licznik super 3 opcje wyglądu - w sportowej stylistyce jest bardzo ładnie i duża nośność informacyjna.
- fotel ma regulacje pod udami - duży plus.

Na Minus:
- jedno usb z przodu to te duże
- ładowarka indukcyjna raczej na mniejsze telefony - moj iphone14 Pro Max zwyczajnie jest za duzy i wystaje z tej półeczki
- jakość niektórych plastików jest dyskusyjna, ale nie aż tak jak można odnieść wrażenie czytając tylko
Forum ;)
- zbyt ciemno w aucie - okno dachowe pewnie na zewnątrz będzie ratowało tę sytuacje.
- cena - oczekiwał bym jednak za te pieniądze trochę lepszej jakości tego plastiku mimo wszystko

Czekam z niecierpliwością na auto testowe - wydaje mi się że ta hybryda 5 generacji i to jak auto bedzie jeździło - bardziej uzasadni cenę auta. Bo z zewnątrz auto jest ładne ;)

Co do alternatyw - jeżeli ktoś nie ma uprzedzenia do marek koreańskich i podoba się wam ich styl - bo mnie absolutnie nie. To jest to jedyna ekonomicznie uzasadniona alternatywa gdzie za te pieniądze dostaniemy więcej auta w dobrym wyposażeniu. W autach premium to zawsze będzie kompromis na wyposażeniu. I warto zaznaczyć że te auto zdecydowanie będzie ekonomiczniejsze w eksploatacji od pozostałych, a sama charakterystyka CVT toyoty lepiej mi odpowiada niż klasyczne automaty, bo tu nie ma zwłoki przy wciśnięciu gazu, gdzie w innych konstrukcjach to występuje i dla mnie jest to nie do przyjecia.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: 01 Października 2022, 18:42:48 »
I warto zaznaczyć że te auto zdecydowanie będzie ekonomiczniejsze w eksploatacji od pozostałych,
Trudno mówić o ekonomii kupując samochód za 200tys.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 01 Października 2022, 18:55:30 »
To prawda - aczkolwiek jeżeli korzysta się z jakiejś formy finansowania to można o tym mówić. Auto spalające 5 litrów a auto spalające 9 litrów paliwa na 100km w perspektywie powiedzmy leasingu 5 letniego przy założeniu średniorocznym Przebiegu 25 tys km - przy dzisiejszych cenach paliw na poziomie 7zl za litr to oszczędność bo na paliwo za jazdę takim crossem Wydamy ok 43-44 tys zł a przy takim Hiunadyu tusconie to będzie prawie 2 razy tyle. A za te pieniądze już można sobie kupić coś fajnego ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl