Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479557 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #315 dnia: 01 Października 2022, 18:58:50 »
Panowie tez zamówiłem ale mimo to rezygnować nie będę - bo wieloma
Autami jeździłem i nic sensowniejszego nie znalazłem. Mój konfig kosztował ponad 190 000. W tych pieniądzach kiedyś mogliśmy wybrzydzać ale dziś?

hej, moze nie 8s do setki, ale 9s, nie 4x4 ale .... za 190tyś masz już nowe bmw x1 2023 (po FL)
1.5 benzyna z pakietem sport
Ja bym dodał jeszcze do zalet tej opcji BMW jest szybka degradowalnośc silników R3. Podobno R3 przebiły thp co wydawało się nie do zrobienia  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: 01 Października 2022, 19:18:42 »
Auto spalające 5 litrów a auto spalające 9 litrów paliwa na 100km
Żeby Toyota spaliła 5 litrów to trzeba mieć stalowe nerwy. Oczywiście wszystko zależy  od kierowcyi jakie pokonujemy trasy. Mój AMG 306KM z przebiegu 4165km ma średnią 8,3l/100km. A na apce Mercedes My, średnie spalanie wszystkich kierowców wynosi 10,4l/100km. Dlatego nie ma co demonizować innych samochodów,

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #317 dnia: 01 Października 2022, 20:50:39 »
A mi Cross od dnia premiery w USA się podoba. W środku to tylko troszkę większa Corolla. Może i nudna, ale wszystko ma swoje miejsce i jest praktycznie. Nie ma niepotrzebnej choinki na desce.

Dla mnie minusem są plastiki w bagażniku, ale to samo jest w RAV4. I niepokoi mnie ta rura wydechowa u dołu. Myślę jednak, że to wina tej malezyjskiej produkcji.

Co do spalania to sprawa indywidualna. Ja jestem zadowolony z osiągów mojej Corolli 2.0. I wiem, że Crossie będzie więcej, ale godzę się z tym.

CVT - jestem fanem tej przekładni. Mam banana na twarzy jak przy ruszaniu na światłach wszyscy wrzucają kolejne biegi i rzuca im autem, a ja sobie jadę wygodnie i nic mi nie przeskakuje.Po prostu odjeżdżam wygodnie.

Cena ? - dużo, ale gdzie dzisiaj jest tanio. RAV4 jest dopiero horrendalnie droga a wcale mnie nie przekonuje do siebie.
No i te systemy bezpieczeństwa, które wiem, że pomagają.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #318 dnia: 01 Października 2022, 20:58:37 »
I niepokoi mnie ta rura wydechowa u dołu. Myślę jednak, że to wina tej malezyjskiej produkcji.
No nie wiem, bo nowa Corolla by 2023 na zdjęciach też ma podobnie...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 01 Października 2022, 21:16:35 »
No i te systemy bezpieczeństwa, które wiem, że pomagają.
Przecież teraz w każdym samochodzie są co najmniej takie same systemy bezpieczeństwa, a nawet lepsze. Nie ma w tym nic innowacyjnego. Wymóg UE i tyle.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #320 dnia: 01 Października 2022, 21:24:27 »

Cena ? - dużo, ale gdzie dzisiaj jest tanio. RAV4 jest dopiero horrendalnie droga a wcale mnie nie przekonuje do siebie.

Uważasz,  że 25 tysięcy więcej za najbogatszą wersję RAV4 AWDi to horrendalna różnica w stosunku do auta o oczko mniejszego? Rozumię, ze coś może się podobać lub nie, ale dla mnie mocno przesadzili z ceną crossa właśnie ze względu na niewiele droższą rav4 która ma i miejsce w środku i bagaznik i świetny napęd, a i jakość środka względem tej z prezentacji to inna liga, choć doopy nie urywa.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2022, 21:48:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 02 Października 2022, 09:19:29 »
Uważasz,  że 25 tysięcy więcej za najbogatszą wersję RAV4 AWDi to horrendalna różnica w stosunku do auta o oczko mniejszego?
Dokładnie, samochody nieporównywalne, a przy tych cenach różnica niewielka.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 02 Października 2022, 10:34:13 »
Zgoda panowie ale pieniądze to nie wszystko - właściwości jezdne, zwłaszcza na zakrętach jest słabo, wygląd który się opatrzył bo prawie na każdej ulicy stoi ravka + stare multimedia i auto technologicznie już nie młode.
A jeżeli moja rodzina to wszyscy chude szczupaki że tak powiem poniżej 170cm wzrostu - to po co mam dokładać do Ravki te 25 tys?

Wszystko to są indywidualne wybory - i dobrze że mamy ten wybór. Auto nie tanie i znajdzie swoich odbiorcow

pireus

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 02 Października 2022, 10:53:52 »
Zgoda panowie ale pieniądze to nie wszystko - właściwości jezdne, zwłaszcza na zakrętach jest słabo
To zamierzasz Corollą uprawiać rajdy po zakrętach? Obawiam się że też nie da rady.
wygląd który się opatrzył bo prawie na każdej ulicy stoi ravka
Dotyczy to każdej Toyoty, z Corollą Cross będzie tak samo.
moja rodzina to wszyscy chude szczupaki że tak powiem poniżej 170cm wzrostu
Większy wymiar chudym nie przeszkadza., a wręcz przeciwnie. Dla mnie jedynym argumentem może być tylko pożądanie tego samochodu, bo pozostałe są nieco naciągane. Ja też zawsze kupuję sercem a nie rozumem i to rozumiem.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 02 Października 2022, 11:00:23 »
Wiesz jak bym miał dołożyć 25k to i tak ravki bym nie kupił a raczej dołożył bym jeszcze ciut i poszedł do salonu mazdy po CX60 :) ona startuje od 215 k - bylem jeździłem to jak to auto słucha się zakrętów i jak się czuje to auto podczas jazdy to bajka - a materiały w środku to półka premium. Wiec jak ktoś chce dokładać do tego auta to pewnie w salonie toyoty nie zostanie - Przynajmniej w moim wypadku by tak było.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #325 dnia: 02 Października 2022, 11:16:26 »
W modelu 2023 multimedia są już nowe, wygląd ravki w stosunku do crossa na + dla ravki, ale to kwestia gustu.
Właściwości jezdne? Masz rzetelne  porównanie z crossem, no chyba raczej nie?
Rav4 to większa przestrzeń ładunkowa, pasażerska, holowanie, możliwości terenowe, większy przebieg na zbiorniku (w cross pojemność to jakiś żart)
Cross będzie nieco mniej "palił" ma trochę niższą cenę i nowsze systemy bezpieczeństwa.
Wykonanie auta pokazowego ( może to się zmieni ale tego nikt nie potwierdza) Dla mnie dacia.
Wybór i gust  każdy ma swój i niech tak zostanie.
CX60 w podobnej konfiguracji to podchodzi  pod 300k kolego.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2022, 11:19:17 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: 02 Października 2022, 11:28:07 »
CX60 w podobnej konfiguracji to podchodzi  pod 300k kolego.
Czyli to już cena nowego GLC i wcale nie golasa.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 02 Października 2022, 11:34:11 »
Po jeździe testowej ze sprzedawcą zlozylismy cx60 zlozone podemnie, wyszlo 247k diesel 3,3 ;)
Crossem nie jedzilem ale widzialem test pertyna ktory dosc entuzjastycznie wypowiedzial sie na temat wlasciwosci jezdnych. Na jazde auto testowe u mojego dilera ponoc ma byc juz w tym miesiacu.

Online Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #328 dnia: 02 Października 2022, 12:33:12 »
Crossem nie jedzilem ale widzialem test pertyna ktory dosc entuzjastycznie wypowiedzial sie na temat wlasciwosci jezdnych...
Pertyna powiadasz?
No to obejżyj też ten test Pertyna, tak jak w przypadku crossa 

https://youtu.be/YU4tYL0-RbA

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2022, 12:34:54 wysłana przez Krisman »

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #329 dnia: 02 Października 2022, 12:51:37 »
Jeździłem RAV4 i powiem wam, że czułem się w niej jak w ciężarówce:) Nie przekonała mnie do siebie. Natomiast bagażnik i ilość miejsca z tyłu jest super. Promień skrętu ma genialny. Wygląd z zewnatrz fajny. Chociaż przód od początku mi się nie podoba.
Natomiast wszystkie koszty włącznie z zakupem i utrzmaniem ravki będą wyższe dla mnie. Dla mnie akceptowalna wersja RAV4 to, jeśli się nie mylę, cena 187tys., a Cross spooooro mniej i mam wszystkie bajery i AWD. Dużo jeżdżę na trasach z rodziną i spalanie ravki przy moim stylu jazdy byłoby za duże. Z Crossem po prostu zaryzykowałem.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl