Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479510 razy)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #375 dnia: 05 Października 2022, 13:02:39 »
Zanim coś napiszę to zawsze zweryfikuje. Ale cóż każdy sądzi po sobie. Wejdź na stronę samaru…to żadne tajne dane. Temat z mojej strony zakończony i forum dotyczy Toyoty. I powtórzę po raz kolejny Corolla Cross w starciu z konkurencją wypada blado. Bardzo blado.

Ale ja się z Tobą zgodzę w 100% tylko kiepskość tojoty nie oznacza fajności innych marek.
Tym bardziej że Pireus napisał takie coś "
Tzn. że mimo badziewia jakie oferuje w/g Ciebie BMW, klienci mają zaufanie do tej marki, chcą jeździć tymi samochodami i mają w nosie np. Toyoty. Tak trudno to zrozumieć"

Co jest bezpośrednim sloganem reklamowym i totalnym niezrozumieniem tego co czyta. Haczyk jest prosty wystarczy dodać słowo premium i już masz rekordy bo marek premium w pl jest kilka do których nie należy tojota

Więc teraz zobacz rejestrację aut i zadaj pytanie filozoficzne kolegi wcześniej czy te dziesiątki tysięcy osób się mylą. ?

No to faktycznie, koronny argument. Po całym świecie jeździsz czy tylko w jakiejś polskiej gminie?

Argumentów koniec  :-) no tak kolega miał i ciocia Kubusia też miałą  :-)

Na forach BMW też się mylą, strażacy też się mylą a problemy które można wyszukać na google są spreparowane razem z biuletynami  :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 05 Października 2022, 13:09:43 »
Haczyk jest prosty wystarczy dodać słowo premium i już masz rekordy bo marek premium w pl jest kilka do których nie należy tojota
Więc teraz zobacz rejestrację aut i zadaj pytanie filozoficzne kolegi wcześniej czy te dziesiątki tysięcy osób się mylą. ?
Zapomniałeś o Lexusie. Sprzedaje się w Polsce kiepsko, co nie znaczy że jest zły. Po prostu jest drogi i długo czeka się na odbiór.  Kaszanki też sprzedają więcej niż kawioru, a bełtów jabłkowych więcej niż prawdziwych win. Miliardy much przecież też nie mogą się mylić lecąc do gówna. Czy to tak trudno zrozumieć, że sprzedaż samochodów drogich będzie niższa od tych tańszych. A może spytaj jakiegoś Kowalskiego, czy gdyby dostał samochód w prezencie to wolałby Toyotę czy może coś z segmentu premium?
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2022, 13:15:30 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #377 dnia: 05 Października 2022, 14:13:00 »
Dokładnie,  to że ktoś kupuje dużo "tanich" w zakupie i utrzymaniu nie oznacza nic ponadto, że kupują zgodnie ze swoimi finansowymi  możliwościami,  nie chcą "przepłacać" za lepsze wykonanie, znaczek na masce itp.
Są też osoby które za te subtelne różnice zapłacą więcej, bo tak lubią i stać ich na to. To jak z ciuchami,  meblami itp. To nie wiedza tajemna,  a co do danych to poczytaj dane SAMAR. Nie porównuj sprzedaży marek popularnych z tymi premium, bo to mija się z celem.  Żeby nie było, ja świetnie rozumię, że auto premium ZAWSZE jest droższe w utrzymaniu a wcale nie mniej problematyczne,  ba nawet często bardziej ( mnogość gadżetów, i skomplikowane rozwiązania, materiały itp.) ale jest grupa odbiorców która oczekuje odrobiny luksusu i jest sklonna słono za to zapłacić.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2022, 14:16:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #378 dnia: 05 Października 2022, 14:17:06 »
Nie od dziś wiadomo, że ekskluzywne perfumy nie mogą być tanie, co nie oznacza, że są obiektywnie lepsze od tych bardziej popularnych. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #379 dnia: 05 Października 2022, 14:24:30 »
Nie od dziś wiadomo, że ekskluzywne perfumy nie mogą być tanie, co nie oznacza, że są obiektywnie lepsze od tych bardziej popularnych. ;)
Akurat najczęściej są dużo lepsze/trwalsze 

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #380 dnia: 05 Października 2022, 15:29:31 »
I wracamy do głównego wątku - Corolla Cross.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #381 dnia: 05 Października 2022, 15:32:07 »
Zobaczyłem dziś tego Crossa, zajrzałem do bagażnika, pod maskę, posiedziałem z przodu, z tyłu. Gdybym się przesiadał z Corolli (model 2007) to odczułbym przeskok jakościowy. Przesiadając się z Corolli z 2019 do Crossa nie zauważyłbym zbytniej różnicy, jednak wykonanie byłoby na plus dla modelu z 2019 (Sedan, bo taki miałem i z nim porównuję). Kwestia gustu oczywiście, czy podoba się komuś całe czarne wnętrze (mnie nie), jakoś dziwnie ułożona podłoga w bagażniku. Z zewnątrz ok, wewnątrz bez szału. Porównując to z rav4, to Cross nie ma podejścia. Cena 185 tys. zł za najwyższą wersję jest nieporozumieniem. Jeśli ktoś chciałby tyle zapłacić za to auto (a chciałby Toyotę) , to chyba tylko rozmiar garażu lub miejsca parkingowego przemawia za Crossem w stosunku z rav4. Dziwiłem się, dlaczego ludzie tak tłumnie oglądają Corollę Cross, a do Mirai, bz4x czy rav4 plug-in nie było wielu oglądających. Przecież Cross będzie popularniejszy od pozostałych, a przyjrzenie się innym modelom (oprócz plug-in) może nie być takie oczywiste. Mirai ładny, przestronny, ale żeby zatankować musiałbym jechać ok. 200 km w jedną stronę. Bz4x - tutaj się zawiodłem. Dziwna konsola (poniżej podłokietnika), plastikowy piano black (dość tandetnie stuka), brak schowka pasażera. Z zewnątrz mi się podoba. Ciekawe tylko dlaczego nie można kręcić kierownicami w tych autach.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline farba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corsa
« Odpowiedź #382 dnia: 05 Października 2022, 15:50:07 »
Mam rezerwację na crossa w wersji podstawowej (jeszcze za cenę 140k) i kia niro w wersji business line (148k). Co byście wybrali między tymi 2 tworami? Będzie to moje pierwsze auto z salonu (i niemal ogólnie pierwsze sensowne, dotychczas corsa z 2004), głównie miasto, czasem trasy więc obie opcje fajne. Główne różnice to silnik (toyota 197, kia 141) i wyposażenie, kia z headup display, elektrycznym fotelem (choć niestety bez pamięci ustawień), czujnikami martwego pola, skórzano-materiałową tapicerką itp.
Mało się znam więc ciężko mi wybrać. Na tym jaki plastik za bardzo mi nie zależy, systemy bezpieczeństwa czy czujniki i HUD bardzo na plus, natomiast silnik na papierze wyraźnie lepszy toyoty (choć nie jestem znawcą samochodów), ale nie ma jeszcze okazji, żeby się przejechać (niro po mieście bardzo przyjemnie i moc "wystarczająca" choć podejrzewam, że na trasach będzie gorzej).
Co byście wybrali między tymi 2? Któraś opcja jest wyraźnie lepsza/gorsza? Z góry wielkie dzięki!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #383 dnia: 05 Października 2022, 16:08:06 »
Niestety wyboru musisz dokonać sam, bo Ty będziesz jeździł tym samochodem. Kup ten, który Ci się bardziej podoba i tyle.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #384 dnia: 05 Października 2022, 16:22:42 »
Ciekawe tylko dlaczego nie można kręcić kierownicami w tych autach.
... bo kółka mogą odpaść ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #385 dnia: 05 Października 2022, 16:55:47 »
Ciekawe tylko dlaczego nie można kręcić kierownicami w tych autach.
... bo kółka mogą odpaść ;)
Z bz4x mówili (na YT na toyotanews pl), że w USA jakieś śruby się luzowały, ale podczas jazd w Europie tego nie było. Chociaż mówili też, że bz4x będzie można pojeździć od czerwca, a mamy październik i jeździć się nie da. W każdym razie to duża wpadka Toyoty, ale pewnie wszystko naprawią w swoim czasie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #386 dnia: 05 Października 2022, 17:10:53 »
Mam rezerwację na crossa w wersji podstawowej (jeszcze za cenę 140k) i kia niro w wersji business line (148k). Co byście wybrali między tymi 2 tworami? Będzie to moje pierwsze auto z salonu (i niemal ogólnie pierwsze sensowne, dotychczas corsa z 2004), głównie miasto, czasem trasy więc obie opcje fajne. Główne różnice to silnik (toyota 197, kia 141) i wyposażenie, kia z headup display, elektrycznym fotelem (choć niestety bez pamięci ustawień), czujnikami martwego pola, skórzano-materiałową tapicerką itp.
Mało się znam więc ciężko mi wybrać. Na tym jaki plastik za bardzo mi nie zależy, systemy bezpieczeństwa czy czujniki i HUD bardzo na plus, natomiast silnik na papierze wyraźnie lepszy toyoty (choć nie jestem znawcą samochodów), ale nie ma jeszcze okazji, żeby się przejechać (niro po mieście bardzo przyjemnie i moc "wystarczająca" choć podejrzewam, że na trasach będzie gorzej).
Co byście wybrali między tymi 2? Któraś opcja jest wyraźnie lepsza/gorsza? Z góry wielkie dzięki!
Wybieraj samochód według swoich preferencji (także budżetowych). Nikt z forum nie będzie siedział za kierownicą Twojego auta, tak samo nie będzie za nie płacił. Zapytaj siebie na czym Ci (Twojej rodzinie) zależy najbardziej, poczytaj z jakimi problemami zmagają się właściciele poszczególnych modeli (chociaż z Corollą Cross może być problem, bo nikt go jeszcze nie eksploatuje w Europie), porównaj i tyle. Pooglądaj filmiki na YT itp. Z pewnością silnik w Corolli Cross będzie dobry, mało/bez awaryjny, bo to kolejna generacja hybrydy i raczej zbyt wiele się tam psuć nie będzie. Zastanów się na ile lat chcesz mieć auto (moja rada, że jeżeli na długo, to lepiej zainwestować w bogatszą wersję, bo miesiąc po zakupie stwierdzisz, że jeszcze mogłoby być to i to, a i to by się przydało), a jak na krócej, to ok, najwyżej zmienisz po kilku latach. Jeżeli chcesz zatrzymać auto (Toyotę), to nie radzę brać w najem, bo to strata pieniędzy jeśli na koniec będziesz chciał wykupić (dołożysz do ceny auta wartość rat). I to tyle, co teraz przychodzi mi do głowy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #387 dnia: 05 Października 2022, 17:16:15 »
@farba za podobne pieniądze możesz kupić niro w wersji M (podstawa, ale skoro rozwazasz taką toyotę...) ale plug-in (183KM) i jeśli masz gdzie ładować akumulatory, to chyba byłby opcja kusząca.

« Ostatnia zmiana: 05 Października 2022, 17:17:50 wysłana przez Krisman »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #388 dnia: 05 Października 2022, 17:31:36 »
Z tym kręceniem kierownicą to generalnie w autach na postoju nie wolno nimi skręcać bo źle zużywają się opony - auta były wyłączone więc może temu też nie wskazane. Ale akurat tu byłem dociekliwy - pan przyniósł kluczyk uruchomiliśmy auto i bez problemów skręciłem od skrajnej do skrajnej. Wspomagagawnie działa bardzo mocno lekko dlatego lekko się manewruje w miejscu - ciekawe jak to będzie podczas jazdy :)

Inna kwestia że jak koła stoją prosto to też auto dobrze wygląda - wiec to nie jest tak że zakazane bo nie działa ;)

Swoją drogą przy okazji sprawdziłem działanie liczników - są 3 wirtualne tarcze klasyczne ( mnie najbardziej do gustu przypadły te stylizowane na sportowo ) + tryby bez tarcz które można sobie na wiele różnych sposobów konfigurować.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #389 dnia: 05 Października 2022, 19:05:18 »

Witaj w klubie, też mam oba auta zamówione niro i crossa. I Niro jest jak bmw przy fiacie. Oglądałem niro i liczyłem że to będzie badziewie a jest dużo lepsze niz corolla. Cross mnie rozczarował. I ja mam plan odebrać oba auta. Ale crossa dopiero po zobaczeniu polskiej wersji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl