Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479766 razy)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #570 dnia: 21 Października 2022, 15:09:01 »
Może warto samemu przetestować auto i wówczas zobaczyć czy wytykane przez jednych minusy faktycznie tak bardzo rzutują na ogólną ocenę auta.
Zawsze po pierwszej fali zachwytów i achów wychodzą mniejsze czy większe mankamenty auta. Byle właściciel auta był z niego zadowolony :)
Sam czekam za jazdę próbna tym autem ,bo chodź jestem zainteresowany jego zakupem to nie odważyłbym się na jego zakup w ciemno tylko na podstawie  zdjęć czy filmików w intrenecie - tym bardzie że to nowy model i trudno o jakiś porównanie.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #571 dnia: 21 Października 2022, 15:35:29 »
Marek wiele nowego nie wniósł, ale zastanawia mnie drama z fotelami. Jakoś nie wierzę, że nagle w CC są krótsze siedziska niż w CHR. A fotel pasażera powinien być bliźniaczy jak kierowcy, tylko bez regulacji lędźwi i podnoszenia.
Na pokazach posiedziałem w tej demówce z obu stron (owszem tylko kilka minut) i dolegliwości nie zgłaszam.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #572 dnia: 21 Października 2022, 15:35:57 »
Zawsze można czekać - ale jak ktoś potrzebuje auta dziś a nie za 2 lata to kupi dziś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Fakt, ale nie lepiej za te pieniądze kupić 2 letnią rav4? niebo a ziemia
Co kto lubi - 2 letnia ravka jak by dobra nie była na pewno nie będzie lepsza od nowego auta pod kilkoma względami, bo nowa CC to auto:
- Bez przebiegu z gwarancją.
- Z najnowszymi zdobyczami techniki w dziedzinie bezpieczeństwa,
- Nowe multimedia, bezprzewodowy Apple
Car play,
- Automatyczne parkowanie,
- Dynamiczny oszczędny silnik.

I owszem za te 193 500 można zamówić rav4 w hybrydzie, ale z mniejszym wyposażeniem, z tą różnicą że mnie osobiście jazda testowa rav4 nie przekonała - nie podeszło to auto ani mnie ani żonie pod względem prowadzenia ale i bardzo nam się opatrzyło na ulicach, to czy nadal powinienem je rozważać skoro nam nie odpowiada?

Na szczęście mamy wybór - rachunek ekonomiczny to nie wszystko choćby nie wiem jak bardzo przemawiał za ravką to liczą się też nasze indywidualne odczucia ;)

A te w stosunku co Corolli Cross mamy z żoną pozytywne i to auto w każdym aspekcie będzie i tak lepsze od obecnego samochodu. Mam nadzieję że jazda testowa nas nie zawiedzie - a jak zawiedzie to skieruje się do salonu Mazdy cx-5 wydaje się nam lepszym wyborem niż rav4 (znacznie lepiej się prowadzi)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Corolla Cross
« Odpowiedź #573 dnia: 21 Października 2022, 15:40:03 »
Ja już czekałem 2 lata na następcę chr (bo jest dla mnie za mały) i żeby upewnić się co do mojej sytuacji finansowej, czekac na lifting i czekanie w kolejce znowu dokłada kolejne 2 lata. Najwyżej sprzedam po 3 letnim leasingu i kupię coś lepszego.
Upewnię się tylko na jeździe próbnej co do wygody siedziska i decybeli podczas jazdy.

Ja dałem 181k z lakierem i awd. Jak będą tak podnosić ceny to za chwilę 200k przebije
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 15:42:07 wysłana przez lexziom »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #574 dnia: 21 Października 2022, 15:43:44 »
Marek wiele nowego nie wniósł, ale zastanawia mnie drama z fotelami. Jakoś nie wierzę, że nagle w CC są krótsze siedziska niż w CHR. A fotel pasażera powinien być bliźniaczy jak kierowcy, tylko bez regulacji lędźwi i podnoszenia.
Na pokazach posiedziałem w tej demówce z obu stron (owszem tylko kilka minut) i dolegliwości nie zgłaszam.
Ja tak samo posiedziałem i siedziało się bardzo dobrze. No ale co jazda to jazda

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #575 dnia: 21 Października 2022, 15:47:05 »
Mnie również siedziało się bardzo dobrze po obu stronach - fakt może za krótko.

Miejsce kierowcy bardziej przypadło mi do gustu ze względu na możliwość podniesienia siedziska podpierającego uda :) i dzieki temu znalazłem sobie świetną pozycję ale wzrostem mam 170 żona ciut mniej - wiec wg testu Marka auto skrojone pod nas ;)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #576 dnia: 21 Października 2022, 17:08:50 »
Myślę, że Marek przegina z tym fotelem pasażera. Chociaż opcja opuszczania mogłaby być.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #577 dnia: 21 Października 2022, 17:24:05 »
Taa....ale nudne jak flaki z olejem! wizualnie jak auto za 90tyś max, kwestia gustu oczywiście, ale to auto już na start wygląda jakby miała wyjść zaraz nowa generacja, albo duży lift
Tiaaa....., grunt to merytoryczne uwagi...
Fakt, ale nie lepiej za te pieniądze kupić 2 letnią rav4? niebo a ziemia
Lepiej, ale chyba tylko dla Ciebie, bo wielu woli kupić auto nowe, z piątą generacją napędu hybrydowego, nie mówiąc już o dwuletnich wypierdzi.....ch fotelach w takiej Rav4.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 17:38:10 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #578 dnia: 21 Października 2022, 18:59:11 »
Dziwi mnie jak ludzie zamawiają w ciemno Corollę Cross za 150 000 zł (podobnie jak wcześniej Yaris Cross za 90 000) nie widząc auta na żywo o jeździe próbnej nie wspomnę.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #579 dnia: 21 Października 2022, 19:03:42 »
Może po prostu takie czasy nastały, że mając na uwadze to ile się czeka na samochody to ludzie porezerwowali nie rozmyślając długo. Plus akcja marketingowa toyoty i "hybryda 5tej generacji" zrobiły swoje. Dodatkowo zwykła corolla jest najlepiej chyba sprzedającym się samochodem? Nie bijcie bo nie patrzyłem w ranking. Więc jak to zbierzesz do kupy to powinno mniej dziwić :)

Ja sam sobie obiecywałem, że nie zamówię samochodu dopóki nie przetestuje na żywo. Takie myślenie miałem do lipca jak dzwoniłem po salonach i dowiedziałem się, że jak teraz zamówię to będę miał auto na grudzień już. Jak będę czekał do jazdy próbnej to odbiorę w przyszłym roku. Plus ceny zaczęły wzrastać, no to pojechałem do salonu i wpłaciłem zaliczkę kminiąc, że w razie czego zrezygnuje i stracę zaliczkę najwyżej.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 19:06:05 wysłana przez lexziom »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #580 dnia: 21 Października 2022, 19:08:10 »
Może po prostu takie czasy nastały, że mając na uwadze to ile się czeka na samochody to ludzie porezerwowali nie rozmyślając długo. Plus akcja marketingowa toyoty i "hybryda 5tej generacji" zrobiły swoje. Dodatkowo zwykła corolla jest najlepiej chyba sprzedającym się samochodem? Nie bijcie bo nie patrzyłem w ranking. Więc jak to zbierzesz do kupy to powinno mniej dziwić :)

Ja sam sobie obiecywałem, że nie zamówię samochodu dopóki nie przetestuje na żywo. Takie myślenie miałem do lipca jak dzwoniłem po salonach i dowiedziałem się, że jak teraz zamówię to będę miał auto na grudzień już. Jak będę czekał do jazdy próbnej to odbiorę w przyszłym roku. Plus ceny zaczęły wzrastać, no to pojechałem do salonu i wpłaciłem zaliczkę kminiąc, że w razie czego zrezygnuje i stracę zaliczkę najwyżej.
Zaliczka jest zwrotna w Polsce, zadatek nie.

A toyota bierze zaliczki :)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #581 dnia: 21 Października 2022, 19:10:28 »
Mówiłem o najczarniejszym scenariuszu :D

Jak pytałem sprzedawcy to powiedział, że "wtedy będę musiał rozmawiać z kierownikiem, jak jakaś nagła sytuacja wyskoczyła to raczej nie będzie problemu, ale jak nie odbierze Pan "bo nie" to ciężko."

Więc sam nie wiem jak to jest.

ps. może Wy mi powiecie jak wyłączyć powiadomienia email z nowymi postami w obserwowanych działach?
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2022, 19:14:32 wysłana przez lexziom »

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #582 dnia: 21 Października 2022, 19:17:53 »
Dziwi mnie jak ludzie zamawiają w ciemno Corollę Cross za 150 000 zł (podobnie jak wcześniej Yaris Cross za 90 000) nie widząc auta na żywo o jeździe próbnej nie wspomnę.
W obecnych czasach mnie to nie dziwi. Jeśli auto się nie spodoba, można odsprzedać bez straty albo nawet z zyskiem. Świat stoi na głowie - niby gospodarka wolnorynkowa a sytuacja jak w PRL

Offline Piotr Jacek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #583 dnia: 21 Października 2022, 19:23:11 »

Lepiej, ale chyba tylko dla Ciebie, bo wielu woli kupić auto nowe, z piątą generacją napędu hybrydowego, nie mówiąc już o dwuletnich wypierdzi.....ch fotelach w takiej Rav4.

Eeee, bez przesady. Wypierdziane fotele w 2 letnim aucie? Chyba straszny ból...istnienia przeżywasz wsiadając do dowolnego cudzego auta, którym ktoś inny jeździ na codzień
A co do układu hybrydowego 5 gen....
Za kilka lat będzie układ 6 generacji i co? Układ 5 gen stanie się w jednej chwili złomem? Te różnice nie są tak istotne, żeby od razu odrzucać dobrą używkę. To tylko marketing każde nowe rozwiązanie stawia na piedestale, w praktyce jest jak jest...

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #584 dnia: 21 Października 2022, 19:27:34 »
Mnie ten marketing o hybrydzie 5 generacji nie przekonał do zakupu, ale myślę, że wielu innych tak. Co jak co, ale nie pamiętam, żeby o innych autach było tak głośno jak w tym roku o corolli cross czy innych z "elektryfikacji toyoty"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl