Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479762 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #720 dnia: 31 Października 2022, 18:09:11 »
Szału nie ma,  raczej słabiutko w terenie, ale skoro tu nic nie urwał (ok 6min), to krawężnikami bym się nie przejmował.
https://youtu.be/CQYKFYL4vlI

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2022, 18:10:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #721 dnia: 31 Października 2022, 18:28:20 »
jedynie ET jest 40. Zamiast 45.
ET w tę stronę to nie problem - po prostu felga będzie 5mm bardziej na zewnątrz osadzona w stosunku do fabrycznej - negatywnie na auto w żaden sposób nie powinno wpłynąć.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #722 dnia: 31 Października 2022, 18:31:21 »
Szału nie ma,  raczej słabiutko w terenie, ale skoro tu nic nie urwał (ok 6min), to krawężnikami bym się nie przejmował.

Ale to chyba amerykańska wersja, tam bazowo powinien być wyższy prześwit.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #723 dnia: 31 Października 2022, 18:36:31 »
......
Dla mnie to ilość miejsca na tylnych siedzeniach to jakaś pomyłka w tym aucie - przy moim wzroście 175 cm miejsca z tyłu jest na styk, tym bardziej że masywne przednie fotele oraz niska pozycja siedzenia na tylnych fotela sprawia jeszcze gorsze wrażenie.
..........

No to właśnie obaliłeś mój chyba jedyny argument aby wymienić w niedalekiej przyszłości Corollę HB na Corollę Cross aby z tyłu było więcej miejsca.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #724 dnia: 31 Października 2022, 18:38:58 »

Amerykańska - ale tłumik wydaje się być tej samej budowy jak przejechał nad kamerą

Z drugiej strony nie wydaje mi się aby wysokość tłumika aż tak mocno wpływała na dzielność terenową...

W polskich warunkach realnie kiedy będziemy mieli szanse dotknąć tłumikiem podłoża - to w kopnym śniegu - gdzie wcześniej niczym pługiem będziemy go zgarniać zderzakiem - a to żadne zagrożenie dla tłumika...

Wątpię aby kto kolwiek wybierał się tym autem w błotniste tereny bo to nie do tego auto.... - to bulwarówka która podąża za modą na wysokie auta i pozwala na ciut więcej niż corolla 5d czy sedan. A napęd ten nie służy do jazdy terenowej a bardziej do wspomagania efektywnego przenoszenia napędu podczas ruszania w mokre i śliskie dni - gdzie ośką będzie ciężko ruszyć a corolla Cross zwyczajnie pójdzie jak z procy ;-)

Więc jak ktoś to auto rozpatruje pod względem jazdy w terenie to się zawiedzie bo to auto nie do tego ma służyć - proponuję LandCrusiera nawet nie rav'kę bo jej napęd też domyślnie służy do tego co w CC
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2022, 18:49:35 wysłana przez KLP89 »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #725 dnia: 31 Października 2022, 18:46:42 »

Amerykańska - ale tłumik wydaje się być tej samej budowy jak przejechał nad kamerą

Tłumik może tak, pytanie jak dalej rura idzie. Wg google 8.1 cali ma amerykańska, więc to rozsądna wysokość.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 31 Października 2022, 18:53:41 »
tak po wybraniu parametrów zostaje jedynie 2 felgi.

Wybór 17 jest oczywisty i chyba jedyny ładny :)

https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/rc-design-rc-34-sgvp-6-50x17-5x114-30-et40-00#50223447

jedynie ET jest 40. Zamiast 45. Wiec z felgami bedzie zabawy troche aby je znaleśc.

https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/dezent-ta-dark-7-00x18-5x114-30-et35-00#47648080
Te są Ładne i mają bardzo dobre opinie, jeżeli chodzi o łatwość czyszczenia zimą

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #727 dnia: 31 Października 2022, 19:23:27 »
Swoją drogą na jakich oponach Corolla Cross wyjeżdża z salonu w okresie ziemowym?
Letnie? Zimowe?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #728 dnia: 31 Października 2022, 19:26:48 »
Swoją drogą na jakich oponach Corolla Cross wyjeżdża z salonu w okresie ziemowym?
Letnie? Zimowe?

Przyjezdza na letnich i trzeba sobie zalatwic zimowe i wtedy wyjezdza na zimowych. Mi powiedzial doradca, ze na letnich mnie nie wypusci.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #729 dnia: 31 Października 2022, 19:37:47 »
Nie wypuści? Nie ma nic do tego na jakich oponach odbierasz pojazd.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #730 dnia: 31 Października 2022, 19:51:52 »
Nie wypuści? Nie ma nic do tego na jakich oponach odbierasz pojazd.

Nie wiem, może czuje odpowiedzialność za to, że gdybym spowodował kolizję a ubezpieczyciel by się dowalił do niewłaściwych opon, to miałbym lipę ;) Nie wiem czy było to pół-żartem pół-serio rzucone. Może miało mnie zachęcić do zakupu kół/opon w toyocie. Póki co wybór pod corollę mają oszałamiający.

Nie wiem czy w tym temacie powinienem o tym pisać ale orientowaliście się może jakie wideorejestratory oferuje toyota? Nie wiem jak to wygląda w nowym aucie z montowaniem gdzieś poza ASO pod kątem gwarancji, jeśli ktoś mi się dobiera do podsufitki itd.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #731 dnia: 31 Października 2022, 19:52:45 »
...to raczej chęć sprzedania zimowych i głos "rozsądku" :) Powinni sugerować zakup (gdzie kto chce) ogumienia na warunki zimowe - zimą. Wielosezon czy zimowa to już decyzja klienta. Sam dawno temu kupiłem auto w Legnicy (jestem ze Szczecina)  I strasznie mnie wkxrwiło, że zimówki które zamówiłem z autem były w bagażniku,  a był to ...początek lutego, no i oczywiście w trasie sypnęło.  To był 2009 rok, nie czasy komuny
Co do wideorejestora, bez jaj

« Ostatnia zmiana: 31 Października 2022, 19:54:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #732 dnia: 31 Października 2022, 20:01:50 »
...to raczej chęć sprzedania zimowych i głos "rozsądku" :) Powinni sugerować zakup (gdzie kto chce) ogumienia na warunki zimowe - zimą. Wielosezon czy zimowa to już decyzja klienta. Sam dawno temu kupiłem auto w Legnicy (jestem ze Szczecina)  I strasznie mnie wkxrwiło, że zimówki które zamówiłem z autem były w bagażniku,  a był to ...początek lutego, no i oczywiście w trasie sypnęło.  To był 2009 rok, nie czasy komuny
Co do wideorejestora, bez jaj

Mi doradca powiedział, że niezależnie od tego czy kupię w toyocie koła/opony czy np. zamówię gdzieś zewnętrznie na adres salonu, to oni mi te koła przed wydaniem założą a jak chcę to mogą mi letnie przetrzymać.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #733 dnia: 31 Października 2022, 20:16:56 »
Nie wiem jak to wygląda w nowym aucie z montowaniem gdzieś poza ASO pod kątem gwarancji, jeśli ktoś mi się dobiera do podsufitki itd.

Mi dealer powiedział, że mogę sobie kupić na własną rękę videorejestrator i w aso mi zamontują razem z innymi rzeczami przed odbiorem.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #734 dnia: 31 Października 2022, 20:21:54 »
Nie wiem jak to wygląda w nowym aucie z montowaniem gdzieś poza ASO pod kątem gwarancji, jeśli ktoś mi się dobiera do podsufitki itd.

Mi dealer powiedział, że mogę sobie kupić na własną rękę videorejestrator i w aso mi zamontują razem z innymi rzeczami przed odbiorem.

O i to jest konkret. I planujesz już jakiś zakup? Na przód i tył? Może ktoś coś może polecić?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl