Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479210 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #855 dnia: 09 Listopada 2022, 19:10:13 »
Tę zasadę ciężko stosować w dzisiejszych czasach, gdzie na auta się czeka tyle czasu. Ale choć miałem podobne podejście i tak zamówiłem xd

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #856 dnia: 09 Listopada 2022, 23:13:20 »
Ale wiesz, że wszystkie e-cvt, cvt (w większym lub mniejszym stopniu) tak mają,  że przy gwałtownym przyspieszaniu silnik ma maksymalną moc przy optymalnym rpmn, by jak najszybciej osiągnąć zadaną prędkość,  ale po odpuszczeniu gazu i wyrównaniu prędkości obroty gwałtownie spadają i silnik się uspokaja (nie wyje)?
  Czy tak mają skrzynie e-cvt i cvt Toyoty to nie wiem, w Leksusie UX i Toyocie Auris (nie wiem jaka tam była skrzynia, ale automat) nic nie wyło. Ja miałem auto na godzinę. Na S3 rozpędziłem (tu faktycznie wycie jest okrutne) do prędkości 140km/h i jechałem nia jakieś 2-3 km, wycie się zmniejszyło, ale nadal było głosno. W samochodach z manualna skrzynią, czy automatem, również przy przyspieszaniu wzrastają obroty, a wraz z nimi i hałas, aż do wyrównania, no może poda autami klasy Premium - w Lexusie ES300 nic nie było słychać, ale to była bardzo krótka przejażdżka i byłem zafascynowany autem w ogóle. No, ale jakby zawył to bym pewnie to wyłapał.  Przejadę się RAV IV dla porównanie i zobaczę jakie będą doznania. Może faktycznie ten egzemplarz był wyjątkowy. Nie mam pojęcia, innym nie jechałem.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #857 dnia: 10 Listopada 2022, 08:16:28 »
Odnosnie tego wycia. Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.

A co się dzieje w zwykłym automacie ??. 2 sekundy nic bo mysli po czym wrzuca w dół 2 biegi , wkręcając się na 5 tys obrotów oczywiście wyjąć, a jak nie trafi z biegiem i zrobi za wysoko to znowu wbije wyższy bieg ale dalej ma 4500 obrotów wyjąć..   

Ale oczywiście nikt tak nie jeździ bo nie eko i wyje.

A każdy się do toyoty doczepia że wyje przy 5 tys obrotów. Na jeździe testowej.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 08:18:59 wysłana przez Crosscorolla »

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #858 dnia: 10 Listopada 2022, 08:20:03 »
vvk napisał
"Jedno nie przeczy drugiemu, co innego dealer, co innego TMP. A jeśli klient już opłacił fakturę i zarejestrował, to dealer nie ma prawa nie wydać samochodu."

Ja wcześniej napisałem że również opłaciłem i zarejestrowałem samochód. Mało tego od poniedziałku leci mi ubezpieczenie OC/AC bo powiedziano mi że jak samochód zarejestrowany to musi być ubezpieczony. A samochodu i tak nie dostanę. Dodam że stary sprzedałem i teraz do pracy ktos mnie podwozi

pireus

• Gość
« Odpowiedź #859 dnia: 10 Listopada 2022, 08:20:37 »
Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.
Nie wyje.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #860 dnia: 10 Listopada 2022, 08:36:10 »
Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.
Nie wyje.
To może ustal co dla kogo oznacza wyje bo jednemu wyje a drugiemu nie wyje. Jak mam rozumieć na forum toyoty każdy ma takie same odczucia i jedne auto jest popsute bo wyje a drugie jest ok.bo nie wyje.

Tak myślę ogólnikowo co to znaczy wyje ? Bo sporo jeździłem gs450h i tam są obroty i nie wyje, jeździłem wynalazkami cvt i też denerwowały obroty i to chodzi o to wycie? Automat w zależności od konstrukcji też podbija obroty a potem opadają. W starych automatach miałeś wrażenie że silnik wyskoczy spod maski zanim skrzynia wejdzie na następny bieg ...mam rozumieć że to było wycie ?

A czy to nie chodzi że jak jedziesz w systemie on/off nasza hybryda wskakuje na obroty które spadają razem z rozpędzaniem się i długo to trwa i wtedy te obroty nazywają się wyciem ?

Czy może chodzi o inne wycie takie jak syrena karetki ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #861 dnia: 10 Listopada 2022, 09:44:09 »
Chodzi o odczucie "ślizgsjącego się sprzęgła " wciskasz gaz i w aucie  z cvt i obroty są jednostajnie wysokie podczas całego rozpedzania, co powoduje  podobne odczucie,  jak ze zużytym sprzęgłem, gdy wciskasz gaz silnik "wyje" a auto zbyt wolno się rozpędza ( w innych skrzyniach rosną wraz z prędkością),.
Nie wiem jakim UX-em  i Aurisem kolega jeździł, ale w obu ze skrzynią CVT i e-CVT też jest to "wycie" przy gwałtownym przyspieszaniu. To cecha a nie wada tego rodzaju skrzyń/przekładni.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 09:46:29 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #862 dnia: 10 Listopada 2022, 09:49:41 »
Jeśli chodzi o wycie silnika i wysokie obroty to moim zdaniem najwięcej problemów mają z tym osoby, które pierwszy raz wsiadają do hybrydy i są przyzwyczajone do wciskania pedału gazu przy rozpędzaniu w podłogę co właśnie powoduje wysokie obroty i wycie. Hybrydę trzeba wyczuć i nauczyć się dozować pedał gazu. Ja staram się nie przekraczać 2000 obrotów silnika w trakcie przyspieszania a często po energicznym ruszeniu odejmuje trochę gazu aby zejść z obrotów.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #863 dnia: 10 Listopada 2022, 10:24:31 »
Dokładnie tak. Gdy łagodnie wciskamy gaz to auto i tak bardzo ładnie przyspiesza i nie słychać efektu ślizgającego się sprzęgła.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #864 dnia: 10 Listopada 2022, 10:35:46 »
jest to "wycie" przy gwałtownym przyspieszaniu. To cecha a nie wada tego rodzaju skrzyń/przekładni.
I to jest kluczowe, to jest cechą cvt i nie ma co debatować że jest inaczej. Czy to będzie audi, nissan czy coś tam to ma podobne cechy i albo nauczysz się jeździć zgodnie z tym co daje cvt albo to nie jest dla Ciebie.

Sporo jeździłem cvt w tym h i wiem że w opcjach małych silników nie jest to dla mnie ale nie pierniczę non stop o wyciu. Tak jest przy tym napędzie i koniec. Jak się przestawię na cvt to sobie kupię cvt.

Chociaż miałem okazję jechać A6 2,7 multisronik to jak w hybrydach nazywamy obroty wyciem to tam powinno być nazwane darciem ryja w miejscu. No ale właściciel zadowolony bo podobno hybrydy wyją i on woli diesla  :-)

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #865 dnia: 10 Listopada 2022, 10:37:19 »
Ja wcześniej napisałem że również opłaciłem i zarejestrowałem samochód. Mało tego od poniedziałku leci mi ubezpieczenie OC/AC bo powiedziano mi że jak samochód zarejestrowany to musi być ubezpieczony. A samochodu i tak nie dostanę. Dodam że stary sprzedałem i teraz do pracy ktos mnie podwozi
O kurde, przecież to już jest dysponowanie cudzą własnością... Jakieś lepsze wyjaśnienia podali?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #866 dnia: 10 Listopada 2022, 11:12:11 »
W toyocie pedał gazu działa jak potencjometr - im wieksze wcisniecie tym wiecej obrotów na przekładni aby uzyskać moc. Zwykła spalinówka nie ma możliwości wejsc na obroty jadac np na 4 biegu z predkoscia 2 tys obrotów mimo wcisniecia gazu do spodu bo silnik ma zbyt duze przełożenia i znim sie rozpedzi to trwa to 20 sekund. A w ecvt jest możliośc wejsć na obroty bo nie ma sztywno zapiętego biegu.

toyota działa troche jak elektryk, jeżdzac elektrykiem nie da sie wciskać pedału na 100% bo taka jazda kończy sie rzyganiem wszystkich pasażerów ze względu na duża moc i ogromne przyspieszenie. Jeżdząć EV używa sie pedału jak potencjometru np zakres 10- 50 % aby dąło sie normlanie jeździć bez ciągłego wgniata w fotel. I tak samo toyota - operowanie gazem polega na korzystaniu np zakresie 10-60% pedału aby jazda była płynna i  normlana i bez wycia . Bo każdorazowe  wcisniecie 100% gazu kończy sie max obrotów silnika. Pytanie czy ktoś z was zawsze jeździ autem do odcięcia zeby korzystać np z 7 sekund do setki? no nie... wiec nie traktujemy toyoty jako auta które ma ciagle jeżdzić do odcięcia. Bo teraz każdy tak patrzy, wciskam gaz i wyje - wyje bo mu kazałeś wyć.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 11:22:34 wysłana przez Crosscorolla »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #867 dnia: 10 Listopada 2022, 11:35:08 »
Odnosnie tego wycia. Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.
widać, że nigdy nie jeżdziłeś automatem. W Tiptroniku , VW Pasat B5 FL cisza,jeździłem 7 lat, padła. Wymiana na manual, zero różnicy w hałasie, a co dopiero w DSG. W Lexusie UX cisza, a to przecież Toyota.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #868 dnia: 10 Listopada 2022, 11:43:15 »
Tak myślę ogólnikowo co to znaczy wyje ?
  może jakbym napisał : bardzo głośno słychać w kabinie pracę silnika i skrzyni biegów, oraz opory toczenia kół, moim zdaniem nadmierne w porównaniu do innych samochodów, zamiast użyć słowa wyje, to nie byłoby problemów i zastanawiania się co to znaczy wyje. Za SJP, PWN : 4. «o niektórych urządzeniach lub zjawiskach atmosferycznych: wydawać ostry, donośny, przeciągły dźwięk. I tak to należy rozumieć, zwłaszcza w trakcie rozpędzania, kiedy silnik wchodzi na wyższe obroty. Przy ustalonej prędkości, rzecz jasna hałas się zmniejsza, ale nadal jest odczuwalny.
Dlaczego nie odczuwam tego w Corolli sedan z 2018 roku ? w mojej Ave. Bo tam nie wyje. Toyota zaoszczędziła na materiałach wygłuszających kabinę, albo ich nie użyła wcale.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #869 dnia: 10 Listopada 2022, 11:43:59 »
Jako ten naiwniak który kupił samochód w ciemno (chociaż go jeszcze nie mam) troche jestem przerażony7 tą dyskusją o wyciu i tym co pisze witek1965. Czyżbym sie tak dał zrobić i kupił bubla ? Dla mnie to nie pierwszy nowy samochód ale zdecydowanie najdroższy i chyba najbardziej oczekiwany. A tak teraz trochę się niepokoję. Nie mam doświadczenia w automatach, tego lata wracałem z Chorwacji Rav4 i stąd ta decyzja o zakupie Cross

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl