Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479768 razy)

pireus

• Gość
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1125 dnia: 19 Listopada 2022, 11:24:16 »
Każdy samochód ma swoje wady i zalety. Podobnie jak każdy kupuje samochód , który mu odpowiada.
Ale ja przed zakupem chciałbym znać te wady i zalety, żeby być zadowolonym z zakupu. Dlatego nigdy nie kupię żadnego samochodu bez jego przetestowania w warunkach w jakich na co dzień będę go używał. Opinie osób, które już kupiły samochód, zanim go przetestowały, są moim zdaniem najczęściej subiektywne, bo mają uzasadnić trafność wyboru. Tym bardziej, że są one bardzo rozbieżne z tymi, którzy samochód testowali, ale nie są zadowoleni. Bo samochód nie może być jednocześnie bardzo cichy i bardzo głośny. Ciasny lub obszerny, mieć wygodne fotele lub wręcz przeciwnie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1126 dnia: 19 Listopada 2022, 11:27:59 »
Bo samochód nie może być jednocześnie bardzo cichy i bardzo głośny.

Ciekawe podejście. Jak jechałem w korku, to był bardzo cichy. Jak jechałem szybciej, to był głośny :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1127 dnia: 19 Listopada 2022, 11:30:55 »
Jak nie może? Każdy jest inny, ma inne odczucia, inne postrzeganie komfortu. Jak ktoś testuje Mercedesy, Maybachy itp., to Corolla Cross może mieć kiepskie plastiki, być głośna itp. Dla zwykłego zjadacza chleba, który jeździ tym co ma, to wcale może nie mieć znaczenia, czy plastik na wysokości kolan jest twardy, czy obity skórą. Może dla kogoś głośny jest komar w nocy, a inny tego nie usłyszy. Więc dla jednego auto jest ok, a inny powie, że bubel.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1128 dnia: 19 Listopada 2022, 11:47:49 »
Jak nie może? Każdy jest inny, ma inne odczucia, inne postrzeganie komfortu. Jak ktoś testuje Mercedesy, Maybachy itp., to Corolla Cross może mieć kiepskie plastiki, być głośna itp. Dla zwykłego zjadacza chleba, który jeździ tym co ma, to wcale może nie mieć znaczenia, czy plastik na wysokości kolan jest twardy, czy obity skórą. Może dla kogoś głośny jest komar w nocy, a inny tego nie usłyszy. Więc dla jednego auto jest ok, a inny powie, że bubel.
O to chodzi. Z resztą wystarczy popatrzeć po tym jak wypadają te testy, że jedni zwracają uwagę na to a inni na co innego i są to osoby (piję do youtuberów), którzy jeździli różnymi autami więc mogą wskazać co w danym aucie względem innego jest ok albo do bani. Są pewnie tacy, którzy są uprzedzeni do jakiejś marki, więc trochę trzeba patrzeć z dystansem wtedy. Każdy na podstawie tego ocenia, czy mu się to podoba czy nie, czy dyskwalifikuje auto czy też nie :) tu ludzie piszą o swoich odczuciach. Prawda, że jak ktoś kupił auto, to pewnie trochę jego opinia może usprawiedliwiać zakup, natomiast tych co je odebrali jest tu póki co niewiele :) ja napisałem co uważam po jeździe. Pisałem tu też o tym, że mi się nie podoba że auto ma premierę a ludzie odbierają wcześniej pierwsze sztuki bez jazdy próbnej, czy rozbieżności w katalogu względem konfiguratora czy finalnej wersji. To bardzo słabe. Natomiast nie mam też porównania jak to jest gdzie indziej gdy wychodzi nowy samochód.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1129 dnia: 19 Listopada 2022, 11:52:02 »

Ciekawe podejście. Jak jechałem w korku, to był bardzo cichy. Jak jechałem szybciej, to był głośny
A jak stał bez włączonego silnika to była cisza jak makiem zasiał. :grin:
Każdy jest inny, ma inne odczucia, inne postrzeganie komfortu
Pełna zgoda, tylko jak o tym komforcie, który nam odpowiada można się dowiedzieć nie testując samochodu?

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1130 dnia: 19 Listopada 2022, 11:53:07 »
Opinie osób, które już kupiły samochód, zanim go przetestowały, są moim zdaniem najczęściej subiektywne
Każda opinia zawsze będzie subiektywna i nie ma opinii obiektywnej. Ten, kto wydaje opinię mówiąc "obiektywnie rzecz biorąc" - po prostu kłamie...
Powiem (subiektywnie), że dziwny jest ten wątek z powodu tak drastycznych różnic w ocenie Toyoty CC i mam z tego powodu ambiwalentne odczucia czytając go.
Podejrzewam, że jest tu kilka osób, którym szczególnie zależy deprecjonowanie nowej technologii Toyoty z powodów sobie tylko znanych, a czasem nawet nie wiedząc czemu. Sam zamówiłem tzw. normalną Corollę, dlatego interesuje mnie wszystko (w szczególności napęd) co dotyczy każdej Corolli z napędem najnowszej generacji.

Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1131 dnia: 19 Listopada 2022, 12:10:13 »
Mnie jako osoby która od zawsze jeździła manualami i przesiada się się na automat charakterystyka CVT jest lepsza niż skrzynie automatyczne bmw volksvagena czy mazdy…

Bardzo denerwuje mnie w klasycznych automatach zwłoka po dodaniu gazu - jedynie w trybie sport to się poprawia ale wtedy auta te trzymają nienatruralnie wysokie obroty i po muśnięcie gazu redukują i jednak reakcja nie jest tak natychmiastowa. Po prostu jadąc manualem mam jak by to powiedzieć większa kontrole i w CVT toyoty mam podobne wrażenie - zmieniające się biegi i tak dają odczucie szarpnięć w Toyocie tego nie ma

Jezdzilem Tez hondą civic najnowszą - tam tez CVT ale wycie skrzyni plus sztuczny dźwięk z głośników którego nie da się wyłączyć bardziej denerwowały niiż skrzynia w CC

Duże znaczenie mają indywidualne preferencje. Mnie po prostu ten rodzaj napędu bardzo odpowiada. W Fordzie Kuga PHEV też to fajnie działało i w rav4 plugin

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1132 dnia: 19 Listopada 2022, 12:26:06 »
Podejrzewam, że jest tu kilka osób, którym szczególnie zależy deprecjonowanie nowej technologii Toyoty z powodów sobie tylko znanych, a czasem nawet nie wiedząc czemu
Chyba przesadzasz, ja nie kupuję Toyoty i opinie zarówno pozytywne jak i negatywne mam w nosie, tylko cały czas mnie zastanawia jak można wydać tak dużą kasę nie testując wcześniej samochodu.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1133 dnia: 19 Listopada 2022, 12:37:07 »
Podejrzewam, że jest tu kilka osób, którym szczególnie zależy deprecjonowanie nowej technologii Toyoty z powodów sobie tylko znanych, a czasem nawet nie wiedząc czemu
Chyba przesadzasz, ja nie kupuję Toyoty i opinie zarówno pozytywne jak i negatywne mam w nosie, tylko cały czas mnie zastanawia jak można wydać tak dużą kasę nie testując wcześniej samochodu.

To może ja odpowiem. Aktualnie kasa traci na wartości, trudno ją w coś zainwestować. Mając inne auto, które już długo nie pojeździ a nie chcąc kupować auta używanego, można kupić nowe auto, bo patrząc po inflacji i trudności w zakupie auta, mając odłożoną gotówkę zaraz się kupi za nią auto z niższego segmentu. W porównaniu do Rav4, czy corolli kombi, corolla cross ma krótszy czas oczekiwania, można powiedzieć że na dzień dzisiejszy porównując z innymi markami to bardzo akceptowalny. Dlaczego porównałem z tymi autami, bo akurat one mi odpowiadają w toyocie. Jeśli kierujesz się też kupnem hybrydy, która nie będzie plug-inem to też obecnie na rynku nie ma szałowego wyboru, takie jest moje zdanie.
Myślę, że to incydentalne przypadki, gdzie ludziom przyszły auta wcześniej niż mogli przetestować auto. Zapłacenie zaliczki, którą obiecują zwrócić dopóki auto nie dojedzie do salonu to nie problem, zawsze można zrezygnować.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1134 dnia: 19 Listopada 2022, 13:04:50 »
Zapłacenie zaliczki, którą obiecują zwrócić dopóki auto nie dojedzie do salonu to nie problem, zawsze można zrezygnować.
No z tym to bywa różnie, jak piszą inni forumowicze. Toyota to nazwała zaliczka rezerwacyjną, czy coś takiego, i wcale nie musi jej zwracać.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1135 dnia: 19 Listopada 2022, 13:08:24 »
Toyota to nazwała zaliczka rezerwacyjną, czy coś takiego, i wcale nie musi jej zwracać.
Super, że mamy merytoryczną odpowiedź. Jesteś prawnikiem?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1136 dnia: 19 Listopada 2022, 13:13:29 »
Nie jestem prawnikiem , tylko lekarzem. Zawsze uważałem, że zaliczka jest formą płatności zwrotną, dopiero tutaj od innych , dowiedziałem sie , że w Toyocie niekoniecznie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1137 dnia: 19 Listopada 2022, 13:19:28 »
Bicie piany. Też mam spostrzeżenia, że również Ci, co zamówili i zrezygnowali lub deklarują że nie odbiorą, też robią  w tym wątku wszystko, by zohydzić innym to auto.
Kij ma dwa końce,  a co do kupna bez jazdy, też bym nie kupił, ale tu większość zamówiła,  dała zaliczkę i ma teraz okazję by to auto przetestować.
Nikt nikogo nie zmusza by kupił, indywidualna sprawa.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1138 dnia: 19 Listopada 2022, 13:39:08 »
Już pisałem w tym wątku na ten temat, że dokładnie takie było moje założenie. Zamówię, wpłacę zaliczkę bo będzie taka kolejka potem i wyższa cena, że mogę się nie doczekać na samochód. Najwyżej nie odbiorę i stracę zaliczkę. 3k to nie jest góra pieniędzy, jako lekarz @pireus może wiesz :P
A diler mi mówił, że jazdy będą we wrześniu, pod koniec września dostanie Pan na weekend samochód to przetestuje. Odbiór 12 grudzień.
Nie widzę w tym podejściu niczego nierozsądnego. Samochodu bez jazdy bym też nie odebrał.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1139 dnia: 19 Listopada 2022, 13:45:22 »
Od doradcy miałem info takie, że teraz ludzie się rzucają na auta i im takie auto zejdzie w mig, więc nie będzie problemu z ewentualnym zwrotem zaliczki. Dodając do tego niezgodność oferty z tym jakie auto przyjedzie, to wątpię by się czepiali o to. Ja tak jak pisałem, raczej na pewno auto odbiorę, więc mi to tito.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl