Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479099 razy)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1395 dnia: 29 Listopada 2022, 19:42:24 »
Jednak Toyota Corolla Cross nie została pozytywnie przyjęta przez klientów. Niektóre rzeczy pewnie producent poprawi aby wizerunek modelu dalej się nie pogrążał, jednak wszystkiego i tak nie poprawią bo konstrukcja tego nie pozwoli. Na jednym z forum zagranicznym ktoś nawet porównywał CC do Daci Sandero w zakresie zastosowanych materiałów jak i ilości miejsca w środku - grubo trochę.
Pewnie klienci spodziewali czegoś lepszego niż dostali.
Dziwię się tą nagonką bo auto może sie podobać i progres na pewno jest i gdyby nie pewne elementy na które mi akurat nie pasowały to pewnie kupiłbym ją.
Z nieoficjalnych informacji Toyota będzie teraz prowadziła zakrojona kampanię w mediach aby trochę zamaskować lub w pozytywny sposób wytłumaczyć się z pewnych rozwiązań technicznych zastosowanych w Toyotach.
Ja czekam na nowe rozdanie nowych modeli bo wizualnie zaczynają mi sie podobać - byle wykonanie poszło w tym samym kierunku.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #1396 dnia: 29 Listopada 2022, 19:50:02 »
Dzisiaj pierwszy raz widziałem Corollę Cross na ulicy i jadąc za nią, to ta rura z kilkunastu metrów wygląda jak urwany wydech. Z bliska lepiej się maskuje.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1397 dnia: 29 Listopada 2022, 20:02:12 »
Niektóre rzeczy pewnie producent poprawi aby wizerunek modelu dalej się nie pogrążał
Nie musi, wystarczy zmienić nazwę. Przecież Cross to niejako "kontynuacja" Verso. Za 5 lat CC będzie symbolem hipsterskiego modelu, który zszedł ze sceny tak szybko jak na nią wszedł, a na jego miejsce (na tym samym podwoziu i z tym samym silnikiem) pojawi się "Rav4 City" albo "CH-R XL".
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 20:41:57 wysłana przez vvk »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1398 dnia: 29 Listopada 2022, 20:13:21 »
Cały czas się zastanawiam czy awd nie ma niżej tej rury od fwd. Nigdzie w całym Krakowie nie mieli awd. W tym samochodzie co jeździłem ta rura nie wydawała mi się tak nisko jak na filmie.

« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 20:18:32 wysłana przez lexziom »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1399 dnia: 29 Listopada 2022, 20:16:00 »
Oglądam ten wywiad, czy jak to tam nazwać https://www.youtube.com/watch?v=SlY_LmcmPjU i nie wierzę w to co słyszę. Lampy matrycowe przerosły Toyotę. To jest tak drogie rozwiązanie, że raczej to Lexus. Miał model Prius plug-in w topowym wyposażeniu. Ludzie, czy ja śnię? W europejskich autach takie lampy są dostępne  seryjnie w samochodach już w drugim poziomie wyposażenia i nie piszę tu o marach premium, tylko jak to nazywa CorollaCross toczydłach np. Skoda Karoq. Na reklamę wywalili tyle siana, że głowa mała, a zaoszczędzili na pierdołach.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1400 dnia: 29 Listopada 2022, 20:24:58 »
Cały czas się zastanawiam czy awd nie ma niżej tej rury od fwd. Nigdzie w całym Krakowie nie mieli awd. W tym samochodzie co jeździłem ta rura nie wydawała mi się tak nisko jak na filmie.
Okaże się na dniach, bo pierwsze produkcyjne AWD dopiero dotarły do Polski. Samochód z filmu to sławna już preprodukcja malezyjska.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1401 dnia: 29 Listopada 2022, 20:27:59 »
Jesteś pewien? On to kilka dni temu przecież wrzucił. Ja wiem, że youtuberzy nie udostępniają od razu testów bo mają zapas, ale wydaje mi się, że to już ta nowa wersja.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1402 dnia: 29 Listopada 2022, 20:37:39 »
Oglądam ten wywiad, czy jak to tam nazwać https://www.youtube.com/watch?v=SlY_LmcmPjU i nie wierzę w to co słyszę. Lampy matrycowe przerosły Toyotę. To jest tak drogie rozwiązanie, że raczej to Lexus. Miał model Prius plug-in w topowym wyposażeniu. Ludzie, czy ja śnię? W europejskich autach takie lampy są dostępne  seryjnie w samochodach już w drugim poziomie wyposażenia i nie piszę tu o marach premium, tylko jak to nazywa CorollaCross toczydłach np. Skoda Karoq. Na reklamę wywalili tyle siana, że głowa mała, a zaoszczędzili na pierdołach.
To nie jest żaden wywiad tylko takie wywody ludzi którzy odpowiadają za sprzedaż…
Poziom wypowiedzi podobny do kolegi Ledzia i przyklaskujących mu klakierów.
Po prostu cieszcie się, że macie inni robią to gorzej… nie ma świateł matrycowych bo mógłby się popsuć :).

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1403 dnia: 29 Listopada 2022, 20:39:19 »
Jesteś pewien? On to kilka dni temu przecież wrzucił. Ja wiem, że youtuberzy nie udostępniają od razu testów bo mają zapas, ale wydaje mi się, że to już ta nowa wersja.
100%. Ta sama rejestracja.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1404 dnia: 29 Listopada 2022, 20:41:46 »
Ok.

Przy okazji. Graficy się postarali tworząc katalog. Strona 11 i 17 xD

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1405 dnia: 29 Listopada 2022, 20:49:57 »
Przecież Toyota od razu nie zmieni tych niedoróbek czy też nie wprowadzi po miesiącu dodatkowego wyciszenia.
To jest cały proces technologiczny który trwa i zmienią to dopiero po liftingu modelu.
Oczywiście znakomici "piarowcy Toyoty" wmówią nam że to już poprawiona wersja i wiele osób to łyknie jak Reksio szynkę.
Tak jak poszło że CC to model pomiędzy CH-R a RAV 4.
Tymczasem CC jest w środku mniejsze niż CH-R, chodź subiektywnie wydaje się większe - producentowi oczywiście chodziło o długość auta ale niektórzy dziennikarze motoryzacyjni dali sie na to nabrać lub tak pokazywali jego wielkość aby to nie wyszło.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1406 dnia: 29 Listopada 2022, 20:51:42 »
Byłem na przeglądzie swoją Camry i z ciekawości się przejechałem tym Cross'em bo żonie się podoba:) Moje spostrzeżenia:

- jakość materiałów = Dacia, tandeta i raz jeszcze tandeta, poziom I generacji Yarisa
- pomimo 270cm rozstawu osi znacznie mniej miejsca na tylnej kanapie niż np. w starym Avensisie, który ma podobny rozstawu osi
- tylna kanapa za nisko zamontowana, uda nie są podpierane, jedzie się z podkurczonymi nogami
- nowy model, już wygląda na stary, nawet Dacie wyglądają lepiej, nie wspominając o CHR którym jeździ obecnie żona
- wygodne przednie fotele
- fajne nowe multimedia i cyfrowe zegary
- brak wyciszenia porównując do Camry to jest przepaść, a ta przecież też nie jest jakimś cudem
- fajny dynamiczny silnik, spontanicznie reagował na gaz
- niskie spalanie
- brak jakiejkolwiek regulacji podłokietnika, prawy łokieć wisi w powietrzu!
- brak lamp matrycowych
- wystający próg, który jedynie co to brudzi spodnie kto to w ogóle akceptował do wdrożenia do oferty

Ogólnie to nieudana adaptacja azjatyckiej wersji na rynek europejski. Cena zupełnie nie przystaje do tego co ten samochód oferuje. Nie powinno się wprowadzać tak niedopracowanego modelu na rynek, fajny napęd wszystkiego nie zrekompensuje. Jestem na nie:)
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 20:55:54 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1407 dnia: 29 Listopada 2022, 20:59:08 »
To nie jest żaden wywiad tylko takie wywody ludzi którzy odpowiadają za sprzedaż…
tym samym od razu zdeklasowali Toyotę w porównaniu do innych marek.

fajny napęd wszystkiego nie zrekompensuje. Jestem na nie:)
  masz rację. Mus się zastanowić nad RAV 4 albo europejskim samochodem.

rzecież Toyota od razu nie zmieni tych niedoróbek czy też nie wprowadzi po miesiącu dodatkowego wyciszenia.

oczywiście, że nie. Tylko ten samochód jeździ po drogach USA od ponad roku. Co z tego, że z jednostka benzynową. Pieprzenie, że to auto na rynek azjatycki i amerykański (ten drugi to chyba dla gospodyń domowych na zakupy). Liczyli na to, że Europejczycy rzucą się na niego jak na ciepłe kluski, tylko dlatego, że to jest Toyota.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 21:06:52 wysłana przez witek1965 »

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1408 dnia: 29 Listopada 2022, 21:06:06 »
Jakby kogoś interesowała odpowiedź Pana Mularczyka na zarzuty co do rury i głośności, do prezentowanego filmu: https://youtu.be/SlY_LmcmPjU

Robert Mularczyk: Sami czekamy na odpowiedź od centrali. Auta produkowane są poza Europą. Prawdą jest też, ze specjalnie dla Europy wprowadzono do nich najnowszą, 5tą generację hybrydy z napędem AWD-i (motor elektryczny przy tylnej osi wymusza inne poprowadzenie tej rury). Przy okazji - sprawdzimy, czy tak samo jest ona poprowadzona w wersji hybrydowej z napędem tylko na przód.
I wspomniana nadmierna głośność we wnętrzu. Sytuacja jest o tyle trudna, że nie mieliśmy możliwości pojeździć tymi samochodami (dostawaliśmy wersje pokazowe bez rejestracji - jeszcze z hybrydami 4tej generacji). Dopiero na prezentacji dziennikarskiej, w której też uczestniczyłem, odkryliśmy ten problem. Przyznam, że narobiliśmy takiego rabanu w centrali, iż z wizytą pojawił się w Warszawie Japończyk - główny inżynier modelu by osobiscie zapoznać się z naszym punktem widzenia. Odnotował obie uwagi i przygotował raport dla zarządu obiecując że zajmie się sprawą. By podbić jeszcze ciśnienie, zorganizowaliśmy dla niego rozmowę z red. Maćkiem Pertyńskim (Pertyn ględzi), który miał takim sam jak my punkt widzenia.
Obecnie czekamy na zwrotkę - co oni zamierzają z tym zrobić i kiedy.
Jest to o tyle trudne, że Japończycy - z nieznanych nam przyczyn - nie wychwycili tego na etapie przeprojektowywania Corolli Cross pod nowe technologie.
Gdy zmiany zostaną przygotowane do wprowadzenia - będziemy o tym wiedzieć jako pierwszy kraj w Europie - bo najbardziej krzyczeliśmy.

Dla mnie jako potencjalnego klienta, który planował odebrać ten samochód nie brzmi ta wypowiedź za dobrze. Tak jakby przyznali, że samochód za bagatela 180 tys(sic!) jest źle zrobiony, co się przecież bardzo rzadko zdarza na tym rynku (żeby się firma przyznała), potem opierdzielili Japończyków za jakość produkcji i obiecują poprawę.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1409 dnia: 29 Listopada 2022, 21:10:31 »
A może w prostocie sila. Większość ludzi ma gdzieś bajery. Idealny przykład diesle. Fajne ale skomplikowane i drogie w naprawie. Jak ktoś miał strzelić wtryski dwumase i egr przy 100 tys km to nagle stwierdza ze woli benzynę prosta i tania. Skomplikowane TSI 1.4 też zebrało swoje żniwa i ludzie odwrócili się od vw. A toyota klepie może i brzydkie auta ale dojeżdżają do 300 tys bez dotykania czegokolwiek. Więc te plastiki to chyba będą do przeżycia.

Tak rynek polski jest dla nich strategiczny jak piątek koło u wozu... I lecą montować aksamitne wygluszenia bo forum toyoty narzeka.

Dodam że sprzedaz aut w polsce to ok 75 tys aut. A jest to zawrotna sprzedaz toyoty na poziomie ok 0.75 %..  toyota padnie  przez CC i forum w PL. ;D
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2022, 21:20:12 wysłana przez Crosscorolla »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl