Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479157 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1530 dnia: 03 Grudnia 2022, 08:55:55 »
...Ja się zastanawiam, czy jeżdżąc sporadycznie, ale jednak czasami tak się zdarza, na bardzo krótkich odcinkach -odpalenie, 1 km, krótki postój, odpalenie, 1 km, postój, i tak z 4-5 razy, czy ten akumulator, się nie wyczerpie się do stopnia, który uniemożliwi uruchomienie samochodu. Część tego mega dystansu pokonuje wszak na prądzie, zanim uruchomi silnik spalinowy, a okazji na odbudowę zapasu prądu jest mało.
O akumulator trakcyjny martwi się sterownik napędu hybrydowego. Przy takich krótkich trasach bardziej można się martwić o ten mały 12V. Może mieć za mało czasu by się podładować.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1531 dnia: 03 Grudnia 2022, 09:51:18 »
...jak i w każdym innym napędzie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1532 dnia: 03 Grudnia 2022, 12:33:05 »
Przy takich krótkich trasach bardziej można się martwić o ten mały 12V. Może mieć za mało czasu by się podładować.
ale jego da się doładować ładowarką i nie jest to żaden problem.
O akumulator trakcyjny martwi się sterownik napędu hybrydowego.
tyle to i ja wiem.

Cytuj (zaznaczone)
System utrzymuje naładowanie baterii w widełkach od 20 do 80 procent. Przez to nie tylko jest niemożliwe jej całkowite wyładowanie, ale też sprzyja to większej trwałości, niż przy magazynowaniu prądu aż do granicy pojemności. Cały ten proces nie wymaga żadnej interwencji ze strony kierowcy.
tylko, czy daje radę w dość skrajnych, nietypowych warunkach. Bo taka  eksploatacja samochodu nie jest dobra, dla żadnego typu silnika.

pireus

• Gość

Offline zico221

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla cross
« Odpowiedź #1534 dnia: 03 Grudnia 2022, 14:47:39 »
Pytanie dla tych którzy już odebrali CC:
opony zimowe zakładaliście na oryginalne felgi na których przyjechało auto?
 bo niełatwo znaleźć felgi 18/j7ET 40 poza salonem!

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1535 dnia: 03 Grudnia 2022, 15:11:50 »
Szczerze... to nie mogę pojąć, o co chodzi z tą radością jazdy w kontekście porównania ze Skodą Karoq tudzież Octavią, Megan itp. Czy chodzi o ten bulgot diesla i obowiązkowe wyposażenie w banieczke adblue i równie dużą banieczkę z zapasem oleju silnikowego :roll: No mam znajomego z nowiutką Megane, ostatnio przez tydzień miałem w dyspozycji Superba i nic mi tam radości z jazdy ani doznań wizualnych nie sprawiło. Bezpłciowy układ kierowniczy...? czyli jak płciowy jest w Karoqu? Bełkot panie i trolling. A jak najbardziej... jazda hybrydą może sprawić radość. No bo inne aspekty tupu sportowe doznania raczej odpadają na co dzień bo nie ma jak i też w tej cenie nie ma czym. Co prawda jeżdżę przyjemniejszym samochodem i do niego się odnoszę, ale minęło 2 lata i wciąż jest mi bardzo miło. Oczywiście hybryd na rynku mamy bez liku taka płynność to pewnie nic nadzwyczajnego. Chociaż nie wiem jak jest z rozrusznikami w innych hybrydach, bo to ogromnie dużo zmienia. Za to technicznie mamy praktycznie same zalety przy braku wad.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1536 dnia: 03 Grudnia 2022, 19:01:58 »
 dostałem ofertę na CC w wersji Style + tech za 162 211 złotego. Oferta ważna do poniedziałku. W zasadzie to szału nie ma. Taki cennik wisi cały czas, więc jaka to jest oferta wyprzedażowa ?
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2022, 19:03:40 wysłana przez witek1965 »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1537 dnia: 03 Grudnia 2022, 19:02:47 »
dostałem oferte na CC w wersji Style + tech za 162 211 złotego. Oferta ważna do poniedziałku. W zasadzie to szału nie ma. Taki cennik wisi cały czas, więc jaka to jest oferta wyprzedażowa ?
Może dostępna szybko?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1538 dnia: 03 Grudnia 2022, 19:05:05 »
nie wiem. Zadałem pytanie, czy jest taka na placu, czy do zamówienia. Dostałem na dwie. jedna z pakietem Tech i druga bez. Obie w róznych kolorach ( nie wiem, czy przykładowe, czy stoją)

niełatwo znaleźć felgi 18/j7ET 40 poza salonem!
https://www.sklepopon.com/szukaj-felgi-aluminiowej?rozmiar=5x114.3/7R18&odsadzenie-et=40

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #1539 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:29:50 »
Bylby ktos zainteresowany ?
Lada moment bedzie do obioru CC Premier Edition kolor Manhattan Grey
Domowiony dach panoramiczny oraz JBL … ale nie wiem czy ten drugi dodatek bedzie
Dach na 100%

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1540 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:31:12 »
Bylby ktos zainteresowany ?
Lada moment bedzie do obioru CC Premier Edition kolor Manhattan Grey
Domowiony dach panoramiczny oraz JBL … ale nie wiem czy ten drugi dodatek bedzie
Dach na 100%

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
AWD-i?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1541 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:32:50 »
W sumie też mogłem kolegów z forum zapytać bo zrezygnowałem kilka dni temu z odbioru

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1542 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:33:43 »
W sumie też mogłem kolegów z forum zapytać bo zrezygnowałem kilka dni temu z odbioru
Forum zniechęciło?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1543 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:37:27 »
Kolejne filmiki testowe, negatywny wpis Pana Roberta Mularczyka na YouTube, drogi wiejskie po których jeżdżę i będę się bal o ten wystający wydech, który możliwe że jest niżej w awdi i świadomość, ze to jednak kupe kasy za takie wykończenie, gdzie zaraz mogą wprowadzić microlifting.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1544 dnia: 04 Grudnia 2022, 15:38:42 »
Kolejne filmiki testowe, negatywny wpis Pana Roberta Mularczyka na YouTube, drogi wiejskie po których jeżdżę i będę się bal o ten wystający wydech, który możliwe że jest niżej w awdi i świadomość, ze to jednak kupe kasy za takie wykończenie, gdzie zaraz mogą wprowadzić microlifting.
Co w zamian?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl